Életmódváltás és a túlevés, falásrohamok (beszélgetős fórum)
Egyetértek. És valószínűleg ezen keresztül lehet oda eljutni, amiről én írtam. Na az ott már kemény helyzet.
De van olyan ismerősöm, aki a 160 centijéthez 98 kiló volt, de nem tudott lemondani a coca coláról, a sütikéről, minden reggel két vajas zsemle, stb.
2020-ban megkapta a diagnózist mellrákról, már másnap le tudott állni mindennel, amiről évekig nem. Kegotén életmódra váltott, hetente egyszer léböjtözött, úgy csinálta végig a kemót, hogy a kollégái észre sem vették, hogy mi van vele.
Én is szívesen ennék állandóan Fekete erdő tortát, meg tiramisut sajtos-sonkás croissant, és még sorolhatnám. Csak ha azt tenném, valószínűleg már gurulnék.
Azt hiszem látod, hogy nehéz kérdést tettél fel. :)
Az első gondolatom "a végén elrontom"-mal kapcsolatos. A diétáknál olvastam egyszer, hogy nincs olyan, hogy elrontod. "Bűnöztél?" Nem kell elölről kezdeni, csak folytasd (a diétát)! Nézd el Magadnak! Néha belefér. Nem az a szelet süti a lényeg, hanem az egyébként betartott diéta.
A rendszerességet érdemes lehet kipróbálni. Ha csak úgy unalomból ennél, emlékeztesd Magad, hogy pl. fél óra múlva úgyis eszel, addig meg kibírod.
Illetve ügyeskedhetsz az alapanyagokkal. A teljes kiőrlésű kenyér jobban eltelít, mint a fehér. Egy kis joghurt jobb, mint a szendvics. ;)
Legtöbbször nem ilyen nagy a baj. Csak esznek ha kell ha nem, és könnyebb azt gondolni, pszichés a baj, enni kell mert kell...
A zabálást csak azért nem írom, mert mostanában annyira (ál)túlérzékeny meg sértődékeny itt mindenki.
Szólj majd, ha megtaláltad, hogy milyen "parancsot" kell adni a hüllőagynak - leánykori nevén az agytörzsnek, hogy álljon át. Az agynak ez a része szabályozza a túlevést, ahogy az alvást is. Mondd az agyadnak, hogy napi 3 óra alvás elég.
Ez eggyel bonyolultabb, mint ahogy leírod. Igen, van megoldás, de nem az, hogy jajjj, egyél már kevesebbet, legyél fegyelmezett.
Az életmódváltást azzal kezdtem, hogy lecseréltem a konyhámban a 4 fehéret:
- fehér kenyér, fehér liszt helyett teljes kiőrlésű kenyeret, lisztet. Könnyebb az emésztés, gyorsabb az anyagcsere
- A fehér cukrot eritritre, a fehér rizst bulgurra, kuszkuszra cseréltem.
Töltsd le a net-ról a "KalGuru.hu"-t, és az egyes ételféleségeknél az utolsó oszlopot, a Glikémiás Indexet átnéztem. Ugyanis az alacsony GI %-os ételekben a szervezet a ch-t lassabban bontja le, később leszünk éhesek, a közepes kategóriába tartozók még elfogadhatóak, de a többitől jobb óvakodni.
Alacsony 0 - 55 %
Közepes 56 - 75 %
Magas 76 % fölött
Ne diétázz, ne éhezz! Figyelj oda, hogy mit!!! eszel. És vezess be az életedbe bizonyos testmozgást.
Egészségi állapotod, életkorod, a rendelkezésedre álló szabad idő függvénye, mit tudsz megvalósítani. Meglehet, hogy csak napi 30-60 perc "váltott intenzitású gyaloglás"-t tudsz (keress rá a net-en), meglehet, hogy heti 2-3 alkalommal edzőtermit, vagy éppen csak esténként otthon, akár lépcsőzés, vagy guggolás, vagy fekvőtámasz...
Az otthon végezhető azért is jó, mert ha túleszed magad, akkor felállsz, és ledolgozod!!! a többletként bevitt kaját.
Csak elkezdeni nehéz, amikor már ráéreztél az ízére, és jelentkeznek a kezdeti eredmények, azok adnak új erőt, lendületet... ha valóban akarod a változást, elkezded még ma!
Pont ezt írta Andi is, amit te "türelem és kitartás mindenképpen szükséges". Na ezek pont az akarás részei...
Persze van, akinek ebből több van, és van akinek nincs, és ilyenkor kifogásokat keres. A "nem bírom megállni, hogy ne egyek" nem létezik...
Azért nem egészen. A túlevés egy kényszer, amit uralni lehet, akarni kell, fejben át kell állni.
A depresszió nem uralható. Legyőzhető, de sokkal nehezebben.
Lehetséges ezek mellett teljesen életmódot váltani?Ki mit gondol erről?
Sajnos vagy nem sajnos nagyon szorult helyzetbe kerültem az egészségem miatt.Muszáj leszek életmódot váltani teljesen,de nem tudom hogy tehetném ezek mellett.Eszek amikor jó kedvem van,amikor rossz,amikor unatkozom,amikor nem,amikor nem is vagyok éhes.Vagyis mindig csak eszem.A diétákat egy hétig bírom kb,és annak is lőttek mivel a végén elrontom szinte mindig