Egy ételre rámondják hogy csőbensült. Még is mitől csőben sült ha a sütőben sütik? (tudásbázis)
"Tudjátok, honnan ered a "csőben sült", franciául "au gratin" kifejezés? Abból az időből, amikor a nyílt tűzi főzést felváltották a füstmentes, zárt rendszerű takaréktűzhelyek. Ezek sütőjét hívták sütőcsőnek, vagy csőnek. Tehát a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami annak idején azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni.
A mi életünk még egyszerűbb, már tüzet sem kell gyújtanunk, ha sütni akarunk. A csőben sült - vagy hívjuk akárhogy - karfiol így hamar kész van; könnyű, finom ebéd, vagy vacsora."
részlet a rakottkert című blogból.
A félkész ételeket leöntik basamel-mártással és reszelt sajttal fedik be ugy kell meg sütni.
Mivel be van vonva azért nevezik csőbensülve.
Gasztronómiai lexikon szerint:
Csőben sütés (lsd. még gratinírozás):
A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.
te, a szalontüdőt ki ne próbáld.
:)
pl: nagyon fincsi
Karfiolt megfőzöl félkészre, beteszed egy tepsibe, öntesz rá tejfölt és megszórod zsemlemorzsával...be a sütőbe...
További ajánlott fórumok:
- A tűzhelyen főtt ételek egészségesebbek, mint amik a mikrohullámú sütőben készülnek? Ha igen, mi ennek az oka?
- Rántott húst készíteni sütőben?
- Hogyan süssek elektromos sütőben?
- Lehet mikrohullámú sütőben anyatejet melegíteni?
- Tudja valaki, hogyan kell készíteni teljes kiőrlésű lisztből zsömlét vagy kiflit házilag sütőben?
- Milyen ételek főzhetők mikrohullámú sütőben?