Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Egy ételre rámondják hogy csőbensült. Még is mitől csőben sült ha a sütőben sütik? fórum

Egy ételre rámondják hogy csőbensült. Még is mitől csőben sült ha a sütőben sütik? (tudásbázis)


16. dafke
2014. jan. 11. 21:09
Ma is okosodtam :))
15. dafke (válaszként erre: 8. - 3e0ba54fb8)
2014. jan. 11. 21:08
Szakadok! :D
14. elbb
2014. jan. 11. 20:58

"Tudjátok, honnan ered a "csőben sült", franciául "au gratin" kifejezés? Abból az időből, amikor a nyílt tűzi főzést felváltották a füstmentes, zárt rendszerű takaréktűzhelyek. Ezek sütőjét hívták sütőcsőnek, vagy csőnek. Tehát a csőben sütés egyszerűen sütőben sütést jelent, ami annak idején azért volt nagy újítás, mert a zárt, körbefalazott, lemezzel borított sütőben már a füst kizárásával tudtak sütni.

A mi életünk még egyszerűbb, már tüzet sem kell gyújtanunk, ha sütni akarunk. A csőben sült - vagy hívjuk akárhogy - karfiol így hamar kész van; könnyű, finom ebéd, vagy vacsora."


részlet a rakottkert című blogból.

2011. nov. 24. 14:19

A félkész ételeket leöntik basamel-mártással és reszelt sajttal fedik be ugy kell meg sütni.


Mivel be van vonva azért nevezik csőbensülve.

2008. nov. 3. 12:27

Gasztronómiai lexikon szerint:



Csőben sütés (lsd. még gratinírozás):

A "csőben sütést", más néven gratinírozást sütőben - vagy grillsütőben - végezzük. Pirítást jelent, mert a különböző csőben sült ételeket először meg kell főzni, esetleg a megfelelő mártással bevonni, így csak rövid ideig kell sütni, azaz csak a felső rétegüket kell megpirítani. Az ily módon sült ételek elkészítését a tálalás idejére időzítsük, különben összeesik, kiszárad.

11. Lilly1 (válaszként erre: 7. - Loch ness)
2008. nov. 3. 11:14
Igen, így van, a kemencének volt egy kisebb "rekesze", amit csőnek hívtak, innen ered a kifejezés.
10. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 9. - Spinneli)
2008. okt. 1. 15:38
:)))))))))))))
9. spinneli (válaszként erre: 8. - 3e0ba54fb8)
2008. okt. 1. 15:32

te, a szalontüdőt ki ne próbáld.

:)

8. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 5. - Spinneli)
2008. okt. 1. 15:19
ezért nem csinálok ilyeneket, mert mindig féltem, hogy nem tudom majd a csőből kipiszkálni :)
2008. okt. 1. 14:45
Tudtommal régen a sütőt hívták csőnek.
2008. szept. 18. 23:18
a lényege ugyanaz, csak mással burítod le a tepsiben előkészített alapot
2008. szept. 18. 23:16
én besamel mártással sült ételekre ismertem a csőben sült kifejezést.
2008. szept. 18. 23:15

pl: nagyon fincsi

Karfiolt megfőzöl félkészre, beteszed egy tepsibe, öntesz rá tejfölt és megszórod zsemlemorzsával...be a sütőbe...

2008. szept. 18. 23:13
A csőben sütés:a zöldséget, húst elősütjük vagy előfőzzük, de nem teljesen készre, majd befedjük sajttal, vajdarabkákkal, (bizonyos esetekben zsemlemorzsával), és olyan sütőbe tesszük, ami felülről adja a hőt
2008. szept. 18. 23:08
Ezen én is sokat gondolkodtam már. :)
2008. szept. 18. 23:03
Egy ételre rámondják hogy csőbensült. Még is mitől csőben sült ha a sütőben sütik? Nem értem.Tud valaki segíteni? Köszi!

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook