Diploma vagy sem? (beszélgetés)
Államilag támogatott akkor is lehetsz ha van OKJ-s vizsgád, ha eléred a pontszámot. Valamint ha az OKJ-s végzettséged tananyagba vágó az egyetemen még plusz pontot is érhet. Én a helyedbe jövőre próbálnám meg.
Egyébként nekem 2 pont hiányzott az államilag támogatotthoz, mert nem számolták el a gyesért járó többletpontokat. Illetve fellebbeztem, majd meglátom, hogy mi lesz, elvileg hamarosan meg kell kapnom a határozatot.
Sziasztok
szeretném ha segítenétek:D
Az egyetemen jelentkeztem társadalmi tanulmányokra és andragógiára, végül pedig felsőfokú szakképzésre az egyetem keretein belül külgazdasági üzletktőnek. Az 1.kettőre nem vettek fel, csak a felsőfokúra[lehet jobb is]:P Emellett elszeretném végezni nappalin az okj-s aerobik edzőt. Nem tudok dnteni, hogy melyik megoldást válasszam:D felsőfokúra menjek, és majd utána évben elvégzem az aerobikedzőt, vagy végezzem most el és jvőre újra próbáljam meg az egyetemet inkább?[akkor is lehetek államilag támogatott ha már van okj-s vizsgám?]VAgy esetleg ha elvégzem a felsőfokú szakképzést utána még mehetek egyetemre államilag támogatottra???Mit tanácsoltok???sürgős:D
Bizonyos esetekben jónak tartom. Nálunk például nagyon sokat számít a tanulmányi átlag. Akik jól végeznek, már kapják is az állásajánlatot. Külföldit, hazait egyaránt.
Bár, szerintem a diploma kérdést is a szak határozza meg...pl el nem tudom képzelni, hogy ha szabadbölcsésznek tanultam volna, akkor mit csinálnék majd...
A lányom most kezdte a középiskolát informatika tagozaton (nagyon jó matekos, versenyeken indult, és csak, hogy büszkén dicsekedjek fizika versenyen is 1. lett:D ), de a lényeg, hogy az is belejátszott a választásba, hogy most a diplomások között az egyik leginkább keresett szakma.
De nem tudhatjuk mi lesz 5-6 év múlva, melyik lesz a legjobb. Azért nehéz dilemma. 5 éve még a jog és közgazdaságtan volt a legkeresettebb, most meg az informatika, műszaki. Kommunikáció szakosokból és bölcsészekből pedig Dunát lehetne rekeszteni.
szerintem ez érdekes kérdés. valóban lassan nem is azt kérdezik az embertől állásinterjún, hogy van-e diplomája, hanem hogy hány van. viszont a diploma sajnos nem könnyíti meg a munkakeresést. ahogy mondják Dunát lehet rekeszteni vele.
de az is igaz, hogy egyetemre/főiskolára járni olyan élményeket és plusszt ad, ami sokat segíthet. kapcsolatok, önbizalom építés/fejlesztés, kitágítja a szemléletet, stb.
viszont a minap beszélgettünk egy barátnőmmel, mindketten diplomás munkanélküli karriert futottunk, hogy most leginkább elpazarolt éveknek látjuk minden szép emlék ellenére a főiskolás éveket. inkább másra használtuk volna azt az időt.
álláskeresésnél, és az életben is a legfontosabb a talpraesettség és a tapasztalat. nem a munkatapasztalat, hanem a világ működésének tudása. hogy hogyan mennek a dolgok.
Szerintem nagyon is hasznos mindenféle szempontból a diploma. :-)
Ha engem kérdezel, akkor tanuljon a gyerek valami jó műszaki szakon. :-)
Szerintem érdemes lenne. Én teljesen alapról indítottam, elmentem egy tanárhoz, de nagyon gyenge volt. Ellenben a neten van egy tanár, aki Kijevben és itthon is szerzett tanári diplomát. Csak webkamerát és mikrofont kellene szereznem.
A baj, hogy nem nagyon indulnak csoportos nyelvtanfolyamok, az egyéni meg szinte megfizethetetlen. De elég jól lehet haladni itthon is. Persze nyelvvizsga-felkészítőre már majd jelentkezem, ha egyszer végre ott tartok :P
Én még anno, oroszos voltam az általános iskolában. A nagyapám anyanyelvi szinten beszélte és a családban is sokan beszélik. Plusz eléggé megritkult a oroszul tudok száma, ezért keresett az olyan munkaerő aki jól beszéli. Ne felejtsük el azért a keleti piac még él...
Elég sok minden visszajött, ahogy elkezdtem.
Egyébként pedig szeretem is :)
Na, igen, ezt én is terveztem, hogy amíg itthon vagyok a kicsivel tanulok. Jó lett volna.
És miért pont oroszt tanulsz?
Bocsi, most láttam, hogy kérdésed volt.
Tényleg van. Én több éves biztosítói tapasztalattal (nem üzletkötői munkára) biztosítóhoz jelentkeztem és diploma volt a feltétel. Mondtam nekik, hogy tervezgetem, hogy természetgyógyászatot tanuljak főiskolán, azt mondták az is jó, csak diploma legyen. Ugyanez igaz a közszférában is. Bár ott a szakirányú végzettség magasabb besorolást jelenthet, a diploma is egy magasabb bért jelent.
Szia! És milyen szakra jelentkeztél?
Amúgy tényleg van olyan, hogy alkalmaznak olyan diplomával aminek köze nincs a munkához csak legyen(gondolom a fizu miatt)?
Csak akkor kezdjen bele fősuliba ha Ő is akarja, anélkül ha nincs meg az elszántság kitartás elég nehéz lesz. Viszont ha van olyan szakma ami valóban érdekli és szeretne elmélyedni benne akkor sztem többet ér mint egy felületes diploma.
Én azt csinálnám, hogy tanulnék egy szakmát aztán elég fiatal lesz még 2 év múlva is, hogy diplomát szerezzen, ha valami miatt kiábrándulna a tanult szakmából.
Mindenesetre sok sikert a választáshoz!!
Tudod mást azt a pénz költeni, amiért saját maga izzadt, látni azt, hogy "mennyit ér" a megfeszített munkája. Átélni naponta, ahogy a nála esetleg kevésbé művelt (júj de finoman fogalmaztam) "okos" felettese megalázza, lekiabálja a fejét (lehetőleg nem megérdemelten, puszta kivagyiságból)
Egy ilyen élmény egyenes út az iskolapadba.
Ám, ha szerencséje lesz, megtalálhatja azt a munkát és helyet, ami kiteljesítheti az életét, és irányt adhat, merre tovább.
az, hogy munkát találjon nem csak a végzettségétől függ, diplomát, de milyet?
nem mindegy, egy bölcsésszel nyílván csak azok mennek valamire, akik kiemelkedőek vagy/és van kapcsolatuk, egy műszaki diplomával már más a helyzet.
de alapvetően számít a környezet is, ahol munkát keresne és nem utolsósorban a személyiség.
Egy szimpla középiskolai végzettséggel viszont az esélyek eléggé leredukálódnak, kivéve ha nem beszél társalgási szinten minimum 2 nyelvet.
További ajánlott fórumok:
- Diploma - igen vagy nem?
- Miért vagyok elkenődve mióta átvettem a diplomámat, amiért 5 évet dolgoztam?
- Minden doktori iskolában feltétel a 4-es diploma átlag? Vagy csak ott ahol feltüntetik?
- Diploma vagy szakma? Melyikkel lehet manapság jobban elhelyezkedni?
- Elévül a diploma nyelvvizsga hiányában 5 évvel az abszolutórium után vagy ezt eltörölték?
- Ha valaki alapképzésen tanul(BSC)diplomát nyelvvizsgával kap..és MC-re hogy mehet? Csak a megkapott diplomával és nyelvvizsgával, vagy ...?