Diploma vagy szakma? Melyikkel lehet manapság jobban elhelyezkedni? (beszélgetős fórum)
én most a mixert akarom.érdekes lesz ez is 3
hónap és heti 1 alkalom 3 óra max..
Mint nekem a ruházati eladóim 5 hónap,egy héten egy alkalom ami 3 óra hossza,jah és németet,nem is angolt..németet tanultunk...és még abból is volt vizsga..:D nevetsées volt.
Ugyan ez megy most amin vagyok boltvezetőin,augusztusba indult..ésmár októberre meglessz a boltvezetői meg a péntárgépkezelői papir is,mert csak a papir..a tudás az minimális,bár én szerencsés vok,mert am is fehérneműs boltba dolgozok,szal gyakorlat meg minden megvan.:)
Szóval minden csak a pénzen múlik.:S
nekem közgazdasági szakközépben szerzett érettségim van.
annak idején a gimi volt a menő, de ugye aki nem tanul tovább (fősuli vagy egyetem) az semmit nem ért a gimijével:(
Ezért is volt jó a szakközépiskola.
Én nem bántam meg. Ha nagyon akarnék még elmehetnék fősulira bármikor, az alap meg van.
Bucóka20: "sajnos" az érettségi a mai világban alapkövetelmény. Már szinte a takarítónőknek is megkövetelik:( Olyan, mint régebben a 8 általános volt az alap.
A cég, ahol dolgozom, összesen az 50 főből 3 van, akinek csak 8 általánosa van és ez jó arány. Még a fizikai állományú dolgozóknak is meg van ha nem is az érettségije, de valamilyen szakmája és nem gyorstalpalós.
én bánom h érettségim van (meg egy OKJ )de az érettségivel nem érek semmit,már akkor sejtettem h ugysem fogok továbbtanulni most meg már nem is tudnék,nincs pénzem rá sajna.
inkább egy szakma kellett volna.
Erről a kérdésről jut eszembe,hogy barátom anno (2éve) nem érettségizett le,de szakmája sincs..de már beiratkozott egy heggesztő tanfolyamra,szóval azzal gond nincs,emelett dolgozik (keresis elég szépen),de nem ez a lényeg,hanem hogy nem tudom vele megértetni ,hogy az érettségire is szüksége van,hiába van szakmája,szerintem a szakma magába nem bir olyan nagy jelentőséggel mint a szakma+érettségi.Szerintetek?
Még,azért azt is figyelembe kell venni,hogy csak 21 éves,szal ha netán egyszer szakmát szeretne vátani,és elmenni egy OKJ-sképzésre amit nem a munkaügyi rendel el,oda meg mindenképpen kell az érettségi.
De nem tudom milyen módon tudnám meggyőzni az érettségiröl,csak 1 évet kellene járnia,azt is levelezőin akár.Csak ahhoz meg most szeptemberbe be kellene iratkoznia.:s
Ez függ szakmát, diplomától, és helyi kereslettől.
Ilyen általánosan ezt nem lehet meghatározni.
Sziasztok!
Szerintem a szakma akkor ér többet, mint a diploma, ha jó a szakember és önállóan tud dolgozni kizsákmányoló főnökök nélkül pl. asztalos. A diploma meg akkor jó, ha lehetsz kizsákmányoló főnök. Bár manapság friss diplomásként leginkább kávét főzni vesznek fel
Nagyon jó kérdés!!!
A munkáltatók elvárása ugyan, hogy végzettséged és szakmai tapasztalatod legyen, de fiatal legyél! Háááát...ez nem nagyon valósítható meg ☺
A kolleganőmet a diplomás papírjával együtt én tanítottam meg olyan nagyon sok szakmai dologra és gyakorlati gondolkodásra, hogy hihetetlen. Nagyon jó kapcsolatunk lett és mai napig mindenkinek hangoztatja, hogy tőlem tanult nagyon-nagyon sok mindent és ha én nem lennék akkor ma sem tudna sok mindent a szakmánkról ☺
Ja, az elhelyezkedés, az mindkettővel lehetetlenség. De eljön még az idő, hogy egy jó szakmával lesz becsülete az embernek.
előbbihez ami kimaradt, elhivatottság azért kell a szakmához is, ott se a papír megléte domináljon:)
szerintem diplomásból már Dunát lehet rekeszteni. És tisztelet a kivételnek, egyik rosszabb, mint a másik:(( Csak a papír volt a cél, nem az, hogy tényleg jó "szakember" legyen belőle:((
Egy jó szakmának nincs párja.
További ajánlott fórumok:
- Vendéglátásban dolgozók fóruma - avagy milyenek manapság a lehetőségek, pénzkereset, elhelyezkedés, stb.:)
- Szerintetek HR-es diplomával hogy lehet elhelyezkedni külföldön?
- Megváltozott munkaképességű ember hol tud elhelyezkedni manapság? Tudnátok segíteni?
- Érdemes elvégezni az ékszerbecsüs képzést? Milyen esélyekkel lehet manapság ezzel a szakmával elhelyezkedni?
- Általános ápoló és asszisztensi végzettséggel manapság könnyű elhelyezkedni?
- Szerintetek mekkora manapság az esélye elhelyezkedni egy kezdő óvodai dajkának?