Derékfájás és hasfeszülés normális vagy méhen kívüli terhességre kell gondolni? (tudásbázis kérdés)
Kedves Dorijuli!
Én indítottam 2013-ban ezt a fórumot, én is féltem méhen kívüli terhességtől, de anno az a fájdalom, ami miatt elindítottam a fórumot, hamar elmúlt és azóta már egy kétéves kisfiú boldog anyukája vagyok.
Kedves Dorijuli!
Ma regisztráltam ide,olvastam a leveled. Csak erősen merem remélni,hogy már rég felkerestél egy orvost.
Nekem 3 éve volt egy műtétem,laparoszkópiával távolítottak el egy 8 cm-es cisztát a petefészekemről.A mai napig előfordul szúró,nyílaló fájdalom a jobb oldali petefészkemnél. Már majdnem 10 éve próbálkoztunk a babával,de sehogy nem akart összejönni. Tavaly decemberben elmentünk a meddőségi központba,a férjemnél mindent rendben találtak,sőt az orvos szavaival élve: " Önnek attól teherbe kéne esnie,hogy a férje magára néz,olyan jó minőségű és mennyiségű a spermája ".
Tehát jöttem én a repertoárba, hogy csináljunk egy pezefészek, petevezeték átfúvást, hogy lássuk nálam sincs szervi oka a teherbe esésnek. Előjegyeztek január 13-ra műtétre,de műtét helyett UH-on kötöttünk ki,ahol megállapították a terhességet,akkor voltunk 5 hetesek.Rettenetesen boldogok lettünk,de aztán jöttek a szúró fájdalmak,görcsök.Hova máshova rögtön az internetre "szaladtam" diagnosztizálni magam.Szintén ugyanez a verzió,hogy biztos méhen kivűli,de hát az UH-on azt mondta a doki jó helyen van,akkor én ezt most nem értem.
Elmentünk az orvoshoz,megvizsgált és kiderült,hogy minden rendben, teljesen természetes a fájdalom ahogy a tested alakul át,a méhed készül a baba növekedésére. Ma már 13 hetesek vagyunk,szerdán megyünk megint UH-ra és végre újra láthatom a Törppicúrom szívének dobbanását, a kezeit,lábait és ha szerencsém van talán a mosolyát is :)
Szóval oké,hogy a neten sok okosság van és azonnali információval szolgál,de erre alapozni semmilyen körülmények közt nem szabad.Bármi kétséges merül fel,keresd fel inkább a nőgyógyászodat és tőle kérj segítséget.
Remélem mindent rendben találtak Nálad azóta és élvezed a boldog babavárást :)
Köszönöm a válaszaitokat :) tegnap elmentem az sztk-ba, mert nagyon megijedtem attól, hogy nagyon kevés barna valami volt a bugyimon.
Persze megint azt a bunkót fogtam ki, aki elhajtott másfél hete. Azt mondta, hogy az uh-n lát egy 9mm-es petezsákot, de ez csak akkor lesz 'igazi' terhesség, ha szívhang is van. Kiakadtam...
Szerintem ne aggodj, nekem is feszult, a gatyat is kenyelmetlen volt begombolni, fajdogalt is az alhasam, meg hason fekudni is kenyelmetlen volt az 5. Hetig.. Bar ha belegondolok nekem ezek a tunetek a beagyazodas kornyeken voltak, egy het utan mintha elvagtak volna, meg is ijedtem h nem faj semmim, de azota megjott a hanyinger :)
A 6.heten menj el dokihoz, sztem a mehen kivuli miatt ne aggodj tulzottan, a terhessegek 1%a mehen kivuli, szoval ha nincs vmi nyilvanvalo szervi bajod, vagy rossz tapasztalatod elozo terhessegbol (bar most latom mondtad h ez az elso), akkor szerintem feleslegesen ne parazz. Tobbet artasz vele a picurnak mint hasznalsz :)
De teny h a 6heten futas uh-ra, ott egyertelmuen megnyugtat majd a doki h nincs baj.
(Nem sznobizmus, de en sem az sztk-t ajanlom, persze nem ismerem az anyagi helyzeted)
Igen, el kell(ajánlott) menned, hogy a méhenkívüliséget kizárhassák.
Max petezsákot lát, de abból látni, hogy jó helyen van-e. Aztán majd visszarendel a 8. héten, hogy akkor már a babát is láthassátok, és jó eséllyel szívhang is lesz akkor már :)
Lehet normális, nekem is volt, napokig fájt a derekam és a hasam is feszült és görcsölt, de tényleg menj el uh-ra mindenképp.
AZért mondják a 8 hetet, mert akkor már általában van szívhang, de ha méhen kívüli, akkor az már régen rossz.
6 hetesen már legalább az látszik, hogy a petezsák jó helyen van-e.
Én elmennék magánba UH-ra, ha azzal hajtottak el, hogy a 8.hét előtt ne menj... a mensi utáni 4. nap valóban túl korai, de a 8. hét meg már elég kései szerintem. Azért a terhességmegállapítást a 6. hét körül meg kellene ejteni, pláne hogy kiderüljön, nem méhen kívüli-e.
És azért is lenne jó, ha valaki dokival beszélnél, mert ha esetleg progeszteron-pótlásra szorulsz, azt minél hamarabb el kellene kezdeni szedni, nehogy gond adódjon. De nyugi, azt akkor szokták adni, ha barnázás, esetleg vérzés van.
Valamennyi fájdalom, feszülés amúgy normális.
Elvileg 5 és fél hetes, de a doki azt mondta, hogy ne menjek 8. hét előtt, így még csak egy + terhességi tesztem van :(
Mensi elmaradása utáni 4. napon voltam, de az sztk-s doki elhajtott azzal, hogy túl korán mentem és nem lát még semmit.
További ajánlott fórumok:
- A terhesség jelei a fogantatástól számítva 2 hétig
- 7 hetes terhesség esetén a görcsölés, derékfájás nagy aggodalomra ad okot?
- Terhesség alatt mennyire normális a haspuffadás, hasfeszülés?
- Has-és derékfájás ezek a terhesség tünetei lehetnek? Segítsetek!
- Folyamatos hasfeszülés, derékfájás a második trimeszterben normálisnak számít?
- 13 hetes terhesség, derékfájás