Cukrász tanfolyam (beszélgetés)
Hát eszembe jutott a külföldi munka, de nem igazából a cukrászat terén, hanem majd a kutyatenyésztésnél :)
Amúgy lehet kérni külföldön elfogadott bizonyítványt is, úgyhogy nekem valószínű hogy az lesz, mert bármikor szükségem lehet rá :) Jövőhéten megyek, majd a beiratkozós lapért, és elvileg október 6-án fog kezdődni a tanfolyam :)
Ez is komoly probléma, az alapanyag beszerzés.
Én például a Culinarisban veszem a lisztet, porcukrot, Crisco-t - mert a most "divatos" díszítésekhez a hagyományos alapanyagok nem elég jók :(
Festéket, felszerelést spéci cukrászipari alapanyagokat pedig az on-line boltokban.
ha külföldi melóban gondolkozol, nem biztos, hogy egyáltalán kérik ott majd a bizonyítványt. Vagy, ami még előfordulhat - nem ismerik el az itthonit. Próbáljad megkérdezni,mielőtt beiratkozol, hogy az a bizonyítvány amit majd kapni fogsz - EU kompatibilis-e ? Vagy honosítani kell, esetleg újra le kell vizsgázni.
Több tortadíszítő fórumot olvasgatok ( nekem a hobbim a tortadíszítés) ott vannak hölgyek, akik külföldön élnek és házi sütik sütésével keresnek egy kis mellékest. De itt a hangsúly inkább a dísztortákon van, mert a nagy élőmunka ráfordítás miatt az külföldön igen drága.
Tesóm lánya kinnt van Írországban. Pék cukrász a szakmája. Mondtam neki, készítsél tortákat.. ( ahova jár takarítani, hátha rákapnak, és némi pénz áll a házhoz ).
Panaszkodott nem kap olyan " minőségű vajat " mint amit ő szokott használni. Nyílván csinált maguk részére.. És abból tudja hogy az alapanyagok mások.
Állitólag Londonba kerestek cukrászokat.
Rádióba volt téma, nem tudom mikor, de nincs 1 hónapja.
De igazi alapanyagokból készítő cukrászokat.. Nem habfix és társait felhasználókat.
Az a baj a mai világban, hogy az emberek aszerint döntenek, hogy 'el tudnék-e majd helyezkedni'. Persze, ez is lényeges szempont, de a legfontosabb az önmagadba vetett hit, az elhivatottság, és azzal foglalkozni, ami valójában érdekel, amivel többet tudsz adni a világnak. Ha számodra a cukrászat az, akkor hajrá, merj belevágni, és kívánom neked, hogy úgy hozza az élet, hogy egyszer a te cukrászdádban ücsörögjek és arra gondoljak, hogy mennyire klasszak ezek a sütik, örülök, hogy rátaláltam a helyre.
Sok sikert!:)
További ajánlott fórumok:
- Pár hónapos szakács/cukrász tanfolyam után, középfokú német nyelvvizsgával találnék állást Németországban/Ausztriában?
- Érdemes 30 évesen belekezdeni egy cukrász tanfolyamba?
- Tudna valaki ajánlani Debrecenben cukrász és szakács tanfolyamot?
- 2007 Kapos Felnőttképző Központ - cukrász tanfolyam - van valakinek tapasztalata?
- Gundel felnőttképzéses - Cukrász tanfolyam
- Cukrász tanfolyamról Veszprémben van valakinek tapasztalata?