Családlátogatás alkalmával mit néz az óvónő? (beszélgetés)
Egyébként tök vicces, ahogy ezek a kicsik akaratlanul is keresztbe tudnak nekünk tenni. :) És ha még ilyenkor nekiállunk magyarázkodni, abból tuti nem jövünk ki jól :)))
Ezért írtam a fórumindítónak, hogy önmagukat adják, de "balesetek" így is beugorhatnak :)))
Mondom én, hogy a gyerekkel nem érdemes színlelni :)))
Az enyémek azt mondták a keresztanyjuknak, hogy keresztmami, az apu meg az anyu azt mondták, hogy ne mondjuk el neked, hogy fülbevalót kapsz tőlük a szülinapodra :)))
Én nem siettetem... :) bár Ő már nagyon várja hogy iskolás legyen...
Amikor nálunk voltak még az első oviból látogatni, az nagyon kedves ötlet volt, hogy hoztak Lucának egy kis ajándékot, egy filc medált a jelével.
Körülnéztek a szobájában, majd megkérdezték, mi a kedvenc játéka - látván a felhozatalt... Erre a gyerekem előhúzott egy kistáskát, benne egy adag mekis figurával amit ismerőstől kaptunk... :D úgyhogy gondolom megvolt a vélemény...
A gyerek környezetére, a család légkörére és a gyerek otthoni viselkedésére figyelnek. Legyetek természetesek, ne akarjatok se többnek, se kevesebbnek látszani, mint akik vagytok, mert ha színleltek, hitelvesztetté váltok :( Ha nem vagy tisztaság- és rendmániás, egy kis otthonos rendetlenség a gyerekszobában sokkal szimpatikusabb, mint az élükre állított játékok.
Ha önmagatokat adjátok, nagyon sokat segítetek az óvónőnek a nevelő munkájában. Én tanár vagyok, minden új osztály osztályfőnökeként megyek családlátogatásra, és ahol úgy látom vagy kérik, évente többször is. Ez a legjobb alkalom a kötetlen beszélgetésre, és az egymás segítésére - a gyerek érdekében.
Nálunk az első oviban volt részeletes, több oldalas kérdőív, jött mindkét óvónő családlátogatásra. Fél év múlva alig győztünk menekülni az oviból, pedig az elején úgy tűnt, nagyon gondosak, figyelmesek...
Az új oviba év közben kerültünk, vegyes csoport, a lakóhelyünktől távol (a munkahelyemhez van közel) itt senkinek eszébe sem jutott családot látogatni. Egyébként a bölcsiben sem... Mégis mindkettőben azt éreztem, a gyerekem fontos, nemcsak "kirakat" az odaadásuk, ott segítenek ahol tudnak. Itt is van nehézség, másfél éve járunk ide, az egyik óvónő stabil, de a másik helyére most kapjuk a 3. új óvónőt...
A családlátogatás sajnos semmit nem ér, ha nincs mögötte tartalom.
Igen, szerencse. Én is azért örülök neki, mert így visszamehetek dolgozni, kb. 1-2 évre, és utána nálunk is jöhet a kistesó. Anyagilag addigra megerősödünk újra annyira, hogy minden rendben lehessen.:)
De nálunk pl. nincs bölcsöde. Illetve városi támogatással van magán, ami még így is havi 45 ezer. Ha lenne rá pénzem, akkor se biztos, hogy kifizetném. Pedig igény lenne bölcsire a városban, de a polgármester "szakmailag nem támogatja". A hajam kihullik tőle...
A beíratkozáskor azt mondta az óvodavezető, hogy első körben azokat veszik fel, akik szeptemberig betöltik a 3-at. Utána azok jönnek, akik a tanév ideje alatt töltik be, tehát aki novemberben lesz 3, az novembertől mehet, stb. Na már most, mi márciusban leszünk 3 évesek, de addigra a fentiek szerint elfogynak a városnak rendelt helyek az összes oviban: tehát márciusban ha meggebedek se veszik fel, mert tele lesz minden ovi. (Ez ugye változik jövőre, amikor már kötelesek lesznek felvenni törvényileg, és bővítik a létszámot is.)
Megbeszéltem akkor az óvodavezetővel, hogy 2.5 évesen felveszik, HA szobatiszta, ill. mindkét szülő dolgozik. Szeptemberben töltjük a 2.5-et, így szerencsére a 2.5 évesek listáján igen elöl voltunk, így bejutottunk.
Persze, én is örülök nekik, mert így azt érzem, hogy tényleg foglalkoznak is a gyerekkel, és nem csak a "hozdbeaztánvigyázunkrádeidőbenviddishaza" óvodába kerülünk.
Csak azért érdekel, mert az ilyen "társadalmi/szociális szituációkban", ahol kvázi ismeretlen emberekkel "kell" érintkezni, sokszor fogalmam sincs, hogyan viselkedjek. És a gyerkőc miatt nem szeretnék rossz benyomást tenni azokra, akik jó esetben 3 évig talán többet fogják látni egy nap, mint én...
További ajánlott fórumok:
- A szerelmed egy veszekedés alkalmával (annak hevében) lek*váz, hogy reagálsz?
- Mi minden van a táskádban egy szimpla séta alkalmával?
- Hogy lehet egy jóképű pasit első randi alkalmával megfogni? Mit ne szúrjak el?
- Egy napos kisműtét alkalmával, mennyit kell adni az altatóorvosnak, amikor bejelentkezik?
- Csajok, nők! Sikerült valami csajos dolgot beszerezni Black Friday alkalmával?
- Ki ért hozzá? Egy teszt alkalmával a gyereknek el kellett varázsolni a családot és úgy lerajzolni. Ki tudná nekem elemezni?