Családi napközibe vihetem a gyerekeimet ha a nagyszülő lesz Gyes-en? (tudásbázis)
De gondolom, hogy az továbbra is érvényben lesz, hogy akkor a gyerek nem helyezhető el bölcsiben, családi napköziben, stb.
Így akkor a te problémád ugyanúgy marad...
Megtaláltam az új, benyújtott törvénytervezetet. Megváltoztatták a nagyszülői jogosultság feltételeit. Az "új" szerint, ha a szülő dolgozik, akár 8 órában is, a nagyszülő igényelheti a gyest.
Remélem így marad, ez az utolsó reménysugár.
Szia Maninka,
a családi napköziben nem számít, hogy ki van gyesen,ha Te vagy, az sem. Nálunk (Bp. X.ker) beveszik a piciket, ha kéri a szülő és van férőhely. (családi napközink van)
Üdv.
CSM
8 órában fogok visszamenni dolgozni, ezért nem leszek rá jogosult.
Most azt rebesgetik, hogy csak annak jár a gyes munka mellett aki 4 órában fog dolgozni.
Nem lenne ezzel semmi gond, ha lenne hely a bölcsiben.
Mivel nincs hely , ezért gondoltam azt, hogy a gyesből kifizetem a családi napközit (sok anya ezt teszi).
De gyes nem lesz, akkor maradnak mamáék, no de ez már senkit sem érdekel. Mi még szerencsés helyzetben vagyunk, mert nyugdíjas és jól bírja magát. De ahol nincs nagymama, az mit csinál????
Ezt elég lett volna akkor meglépni, ha kiépítik újra a bölcsődei férőhelyeket.
Felhívtam a MÁK-ot. A családi napközis kérdésre nem tudott a nő egyértelmű választ adni. De igazából el sem jutottunk idáig, mert a törvény azt mondja ki, hogy ha a szülő nem jogosult Gyes-re akkor a nagyszülő sem igényelheti. Tehát eleve itt bukott a mutatvány.
Akkor sem fogom hagyni magam, majd kitalálunk valamit. Ikrekre dupla gyes jár 6 éves korukig.
Egyelőre nem találtam meg a pontos törvényt hozzá, de az tény, hogy például a GYED-nél mármint, hogy milyen esetben nem jár) több helyen is le van írva a következő szöveg:
- ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben (bölcsôdében, családi napköziben, házi gyermekfelügyeletben) helyezték el, kivéve a rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtó intézményi elhelyezést
Ha itt a családi napközi nappali ellátást biztosító intézménynek számít, akkor nyilván a GYES-nél is.
És a fentiek logikusak is, hiszen a különbség mindössze annyi (na jó, tudom, nem egészen), hogy a bölcsőde önkormányzati fenntartással működik, a családi napközi pedig magánkézben van...
A családi napköziben kiemelték, hogy ők nem számítanak intézménynek, tehát akkor elvileg lehet.
Ha elfogadják az új törvényt, akkor én nem igényelhetem a Gyes-t,mert 8 órában fogok dolgozni, férjem vállakozó ezért ő seím lehet Gyes-en.
Nem jár gyes a nagyszülőnek, ha
* a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el. A gyesre való jogosultságot nem érinti, ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek 3 évesnél idősebb, és az intézményi elhelyezés a napi 5 órás időtartamot nem haladja meg.
Tehát ha családi napköziben helyezitek el a gyermeket, akkor a nagyszülő nem kaphatja meg a GYES-t. Viszont a szülők igen! Miért nem te igényled a GYES-t?
Köszönöm mindenkinek a válaszát, várom a továbbiakat is.
Én is így gondolom, hogy lehet. Már annyi félét olvastam és kezdek belezavarodni.
Állami bölcsibe nem lehet vinni az biztos.
Egy lakcímen kell lenni,ha nagyi igényli a Gyes-t?
Mondjuk ez megoldható.
Szerintem is lehet.
Az a feltétel, hogy ugyanaz legyen a bejelentett lakcím.
miért ne?
az magán dolog, és az államnak semmi köze hozzá.
Mi kell ahhoz, hogy a nagyszülő legyen gyesen?
További ajánlott fórumok:
- A nagyszülők bántják a gyerekeimet!
- Harapós gyerek a családi napköziben
- Miért van az, hogy a gyerekeim a nagyszülőknél mindig tüneményesen viselkednek, csak otthon égetnivalóak?
- Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség
- Jár/t/ valakinek a gyermeke családi napközibe, vagy magánböcsibe? Mire mennyit kellett fizetni? Mik a tapasztalatok, milyen?
- Családi napköziben dolgozol? Mi a feladatod?