Bűche de Noël (fatörzs torta) recept
90 perc
A Bűche de Noël (fatörzs torta) hozzávalói:
A tésztához:
25 dkg porcukor
4 egész tojás
1 kupaknyi citromlé
20 dkg liszt
4 kanál forró víz
1 csomag sütőpor
1 evőkanál kakaópor
A krémhez:
1 tojás
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
1 dl forró vízben feloldott 2 kávéskanálnyi instant kávé
2,5 dl tejszín
A gomba díszhez:
3 tojásfehérje
5 evőkanál cukor
A Bűche de Noël (fatörzs torta) elkészítési módja:
A tésztához a tojássárgákat a cukorral és a citromlével 3 perc alatt robotgéppel kikeverem. Kanalanként hozzáadom a forró vizet, amivel szintén jól átkeverem. Beleszitálom a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot készítek, amit finoman hozzákeverek a masszához. Alufóliával bélelt kb. 30X30 cm-es tepsibe öntöm. Légkeveréses sütőben 125 fokon tűpróbáig sütöm. Az elkészült tésztát konyharuhára borítom és feltekerem. Ha kihűlt, fél órára hűtőbe teszem, hogy megtartsa majd alakját. A krémhez a tojást, a 3 tojássárgáját, a cukrot és a kávét robotgéppel alaposan összekeverem. Ha nem elég édes, még lehet hozzá cukrot tenni. Külön edényben verem fel a tejszínt, amit apránként a krémhez keverek. Vigyázni kell, nehogy összetörjön a hab! A gombához 1 evőkanál cukorral kezdem felverni a fehérjéket, és csak fokozatosan adagolom hozzá a többi cukrot. Egy kicsi tepsibe alufóliát teszek, nyomózsákkal tönköket és kalapokat formázok. Egy kevés mázat hagyok, amivel majd sütés után össze tudom ragasztani a kalapokat a tönkökkel. 125 fokon 10-15 percig sütöm, amíg megkeményednek. Összeállítás: A tésztát kitekerem, és megtöltöm a krém 3/4 részével. Ferdén levágok egy darabot a rúdból, amit az oldalához illesztek. A maradék krémmel kívülről kenem meg a fatörzset, villával csíkozom, majd megszórom kakaóporral. A gombákat szorosan a fatörzshöz illesztem.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2013. jún. 11. 11:30
A bűche de noël (fatörzs torta) elkészítési módja és hozzávalói.