Borravaló, de mennyi? (beszélgetés)
Az a baj, hogy itt az MPL mindig ezt csinálja...
Pedig a webáruházból rendelt dolgokat nem a biciklis Mari néninek kellene kihoznia.... A postakocsi kiteszi a postán, Mari néni megállapítja (jogosan), hogy nem tudja elhozni biciklivel...
Pedig aki feladta, webshop azért fizetett, hogy az MPL mint más normális futárszolgálat (GLS, stb.) idehozza, házhoz :S
Szerintem nem illik, csak szokás.
A futár fizetése benne van a díjban, az ő dolga, és a munkaadójáé, mennyit keres.
Én kifizetem a szabott díjat,és ennyi.
Én mindig szoktam adni borravalót, olyan 200 Ft-ot vagy többet, attól függ, mit vettem és mennyiért. Nagyon sok futárt direkt alacsony fizetésért dolgoztatnak, mondván, úgyis kapnak borravalót. Szerintem amúgy is illik adni.
Viszont a hétvégén megyek fodrászhoz és igen szép összeget ott fogok hagyni. Ha eleve sokat fizet az ember, mennyi borravalót illik adni? Étteremben tudom hogy 10%-ot, na de én nem akarok több ezer forintot csak borravalóra kifizetni. Ki mennyit ad ilyen helyzetben?
Én nem értek egyet a borravalóval. Kifizetek egy bizonyos terméket vagy szolgáltatást, miért kellene még ezen felül tömni a zsebüket? Én is pénzből élek, van amire költsem azt a pénzt, amit pluszban adnék a futárnak/fodrásznak/pincérnek/orvosnak/ápolónak. Ők megkapják a fizetésüket a munkájukért, miért elvárás, hogy ezen felül pénzt adjunk nekik? Vagy akkor miért nem adunk mindenkinek? Eladónak/tanárnak/könyvelőnek/takarítónak/titkárnőnek?
Ennek ellenére, a pincéreknek adunk. Mivel egyedül nem ülök be se enni, se kávézni sehova, hogy ne legyen nézeteltérés, hagyunk borravalót nekik, annak ellenére, hogy nem értek ezzel egyet.
A futárnak nem szokktam adni, de egyesek okosan megoldják, azzal, hogy nem tud visszaadni. Így nem egyszer maradt nála 400-500 forint pluszban.
Általában semennyit, tegnap is az MPL letette a házhoz szállítandó csomagomat a legközelebbi postán, és csak a postással küldtek ki egy cetlit, hogy ott lesz a postán majd....
Valószínű azért kértem házhoz, mert nehéz és nagy :D :D :D Legközelebb pl. a hűtőmet is ott hagyják a postán, ha MPL a szállító cég??? Meg is kérdeztem ezt, csak hebegtek, habogtak.... Szerencsére meg tudtam oldani, és egy barátnőmmel elhoztuk kocsival....
Szinte semennyit.
Hidd el, a szallitasi koltsegben benne van az a kerekites is.
Általában nem szoktam adni, a szállítási díjban benne van az ő bére is.
Ha valami pluszt kapok, például a kötelességén túlmenően rugalmas, akkor adok valamennyit, 100-200 ft-ot.
További ajánlott fórumok:
- Mennyi borravalót adsz a manikürösnek, fodrásznak, kozmetikusnak?
- Te mennyi (hány százalék) borravalót adsz az éttermekben?
- Mennyi borravalót szoktak adni egy műkörmösnek?Mi az "ideális"?
- Szolgáltatás kifizetésekor (fodrász, kozmetika, körmös) kell-e, szoktál-e, illik-e borravalót adni? Kb. mennyit?
- Kozmetikus, fodrász borravaló. Mennyit adjak?
- Mennyi borravalót szoktatok adni hajvágáskor?