Szolgáltatás kifizetésekor (fodrász, kozmetika, körmös) kell-e, szoktál-e, illik-e borravalót adni? Kb. mennyit? (beszélgetés)
Ugyanahhoz a fodrászhoz és kozmetikushoz járok évek óta, s mivel elégedett vagyok velük, mindig adok borravalót. Kb. 10%-ot, vagy ahogy kerek összegre kijön.
De pl. szervízben, vagy ha itthonra szerelő jön, annyit adok, amennyit kér, semmi plusz.
A 10% úgy gondolom éttermekben megszokott.
Marjann, nem foglak megcáfolni, mert ezzel egyet értek. :) A piachoz csak annyit tennék hozzá, hogy ott inkább alkudnak az emberek, minthogy egy 50-essel többet adjanak a néninek.
Én 7 éve vezetem a saját vállalkozásomat és igyekeztem úgy kialakítani az árakat, hogy mindenki elégedett legyen. A vendég is és én is. Nincs is rá szükségem, hogy úton útfélem hirdessem magam, mert az elégedett vendég viszi a jóhírt. Én így tudtam vendégkört kialakítani.
Ezzel nem értek egyet!
Mi az, hogy illik? Egy fodrász vagy kozmetikus úgy számolja ki a saját árait, hogy megérje neki azon dolgozni.
Dinus cáfolj meg ha rosszul gondolom, de egy efféle szolgáltatásnál a szolgáltatónak az az érdeke, hogy minnél többen járjanak hozzá, mert akkor több pénzt vihet haza. A piacon sem adsz a néninek borravalót, pedig ő is sokat dolgozott azon a borsón. Lehet adni borravalót (én sem kérném vissza az aprót egy fodrásztól), de nehogy már nekem legyen lelkiismeret furdalásom, ha nem adok.
Bocsánat, akkor rosszul gondoltam:)
Én egyébként úgy vagyok vele, hogy ha mondjuk 1400ftot kérne valamiért, akkor természetesen odaadnám az 1500at. De valahogy furán nézne ki, ha 1000ftot kérne és elkezdenék még aprópénzt keresgélni hozzá.
Szerintem azzal, hogy elégedett vagyok vele (maximálisan amúgy) eléri azt, hogy visszajárjak hozzá rendszeresen. Szerintem ez többet ér, mintha valaki otthagy 100ft borravalót és nem megy többet vissza. Meg ugye ha elégedett vagy egy szolgáltatóval, akkor egyre több mindent fogsz nála venni. Én pl csak festetni kezdtem el oda járni, meg persze tisztításra, ha aktuális, de már az arckrémet is ott veszem (régen ilyen eszembe sem jutott volna), meg ha lenne rá pénzem biztos kipróbálnék még ezt-azt. No meg ha elégedett vagy valakivel azt ajánlod másoknak is...
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nyilván jó dolog 1-2 száz forint borravaló, de az elégedettségnek van még egy csomó "jövedelmezőbb" folyománya is.
Én kozmetikusként van akitől kapok, van akitől nem. Már ismerem annyira a vendégeimet, hogy tudjam, ki az akinek meg se próbáljam odaadni a visszajárót. Mindig úgy gondoltam, hogy annyit adjanak, amennyit mondok, de azért jól esik, ha akár egy 100-ast kapok pluszba.
Diákoktól sosem fogadom el, mert úgy gondolom, hogy majd ráérnek akkor eldönteni a borravaló kérdést, ha a ssját munkájukkal megkeresett pénzt költik el nálam. Amíg a szülőktől kapják, addig ilyennel szerintem ne foglalkozzanak.
Szerintem az alapján döntsd el, hogy meg vagy e elégedve a munkájával. Csak azért ne adj, mert úgy érzed, muszáj.
A fix havi kiadással kicsit vitatkoznék, de nem mindenki lát be a "kulisszák mögé", azért gondolkodnak így.
Én szoktam, de pl. most utoljára nem adtam, mert nagyon drágállotam, ugyanis 1-2cm-t vágott a hajamból, és elkért 3500 ft-ot aztán úgy gondoltam akkor ott a borra való, többet oda sem megyek.
Amúgy a kozmetikusnak 500ft-ot szoktam adni.
További ajánlott fórumok:
- Reálhozam kifizetés
- 20 éves csajok klubja, divat, szépség, kozmetika...
- Mennyi borravalót adsz a manikürösnek, fodrásznak, kozmetikusnak?
- Te mennyi (hány százalék) borravalót adsz az éttermekben?
- Mi a véleményetek a DIGI szolgáltatásairól?(internet, tv, telefon)
- 12 éves fiút vihetek kozmetikába arckezelésre?