Bölcsis kérdések (tudásbázis)
Hú, tényleg a szünet, nálunk már kiírták, hogy július 11-től aug. 12-ig lesznek zárva. 5 hétig. Már elkezdtem szervezni a gyerek nyári ellátását. Sajna mindkét nagymama le van robbanva, rájuk egész napokat nem számolhatok. Férjem meg dolgozik meg méhészkedik egész nyáron, rá se számíthatok. Így most elkezdtem kérdezgetni a közelebbi-távolabbi rokonságot, hogy ki mikor jönne el nyáron szabira. Cudar egy dolog, kilincselni egy gyerekkel, de ez van.
December két ünnep között nincs bölcsi, de akkor nekem is van kötelező szabim :-).
Nálunk nincs csoportpénz. Kell vinni pelust, kenőcsöt, popsitörlőt, fogmosó felszerelést és havi 1 csomag zsepit. Mást nem. Ezek bölcsinként változnak. Itt is a helyi munkáltatókhoz igazodnak, ha jól tudom, 5-5.30-tól lehet vinni, és 3.30-ig van nyitva. Reggel tudom vinni, de a délután nem jó, ilyenkor mindig más megy érte: apa, papa, mama. Az egész családot be kell fogni, sajnos ebből a szempontból nehéz kisgyerekkel normális munkát találni.
Saját ruha, de ha van bölcsis tartalék, ha kell, akkor azt adják rá, szóval nem marad ruha nélkül, ha történik egy kis baleset :)
A beszoktatás gyerektől is függ. Az én lányom 1 hét után már ott aludt, és semmi gond nem volt vele, valaki csak pár hét után tudja ott hagyni a picit. Minél hamarabb jelentkezni kell, mert nagy várólisták vannak. Hallottam olyan pesti kerületekről, ahol már terhesen jelentkezni kell!!! De ez is településfüggő, hogy mennyi gyerekre hány férőhely jut.
Kb 5-6 gyerek jut itt is egy gondozóra, szerintem ez az átlag, ennél több gyerek viszont már sok, nem tudnak rá figyelni. Ezt pl meg kell érdeklődni a bölcsiknél.
Étkezést kell fizetni, nálunk idén 430 Ft/nap, ebben van reggeli, ebéd, uzsi, elég jók. Minden nap kapnak főzeléket, valami gyümölcsöt, tejet, van amikor joghurt vagy keksz féle az uzsonna. Szerintem nálunk ebből finanszírozzák a mikulás/húsvét/karácsony stb kis meglepiket is, mert erre külön nem adunk be pénzt. Nyáron számíts hosszabb nyári szünetre!! Nálunk ez 3 hét, munka szempontjából elég hosszú.... Ilyenkor is az egész család be van fogva. A karácsonyi kb 1 hét. Remélem segítettem.
Először is hívd fel a bölcsit/bölcsiket. Mindent elmondanak, amit tudnod kell róluk. Szinte bölcsinként változnak a szokások, a pénzek stb...
2009. májusában jelentkeztettem a gyerekemet bölcsibe, és 2010 szeptemberében kezdte el. 400Ft/nap az étkezési díj, 1000Ft a csoportpénz. Ez egy kicsi (44 fős), új (2009. szeptemberi, modern állami bölcsi. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Pelus, pelustörlőt vinni kellett (amíg nem volt szobatiszta), váltóruhát szintén, de pl. tisztasági csomagot a csoportpénzből rendezik.
Nálunk 6-18-ig van nyitva, de pl. pont az ikrek háromnegyed hattól ott vannak 1/26-ig. Az én fiam még az állandó tartozik, ő héttől ötig van bent (mikor én megyek érte, mikor apja, vagy a mama, akkor háromig).
Nem akarlak elkeseríteni, de sürgősen keresd meg a bölcsiket, mert ha márciusban akarnál kezdeni, nembiztos, hogy beveszik. Felénk minimum 1 évvel előbb szólni kell, vidéken vagyunk, de szerintem ez máshol is így van.
Szerintem meg nyugodtan be lehet adni és be is veszik nyáron a gyereket, hisz nem tartanak zárva, általában csupán 2 hét a leállás. Nyáron is születnek gyerekek, és nyáron is kell visszamenni dolgozni, úgyhogy ez nem mérvadó. ha van hely, felveszik.
Mi két napja kezdtük pont a bölcsit, előtte ki kell tölteni egy pár papírt, nem ragaszkodnak mereven a 2 hét beszoktatáshoz, lehet az több is.
Pelust és popsitörlőt, popsikrémet kell vinni, ágynemű, törölköző, zsepi, stb. megy a csoportpénzből, ami 300 Ft/hó. Az étkezést kell fizetni, nálunk 350 Ft/nap.
Amúgy ha rászoruló vagy ingyen is kaphatod, ha jól tudom 39000Ft/fő/ho összegik lehet igénybe venni, önkormányzatnál kell rendezni.
Kihagytam a nyílt napot, bölcsikóstolgatót.
Az önkormányzatik általában a szülők munkarendjéhez igazodnak, nálunk pl. reggel 6-tól este 5-ig tart nyitva a bölcsi, Pesten van ami 6-ig.
Szia! Az önkormányzati fenntartású bölcsiben csak térítési díjat kell fizetni, ami az étkeztetést foglalja magában. A gyermekek gondozásához szükséges dolgokat, váltóruhát neked kell vinni - talán van még olyan bölcsi, ahol "benti" ruhát kapnak, de nem hiszem, hogy sok lenne.
A bölcsibe kerülés előtt kerül sor az első megbeszélésre - ha van már biztos helyetek-, majd nem sokkal a beszoktatás előtt a családlátogatásra, /jó esetben/ :). Erre azért van szükség, hogy kölcsönösen tájékozódjatok. Aztán átlag 2 hét a szülővel történő beszoktatás, ez általában bölcsődénként eltérő ütemű, sajna a szakmai elvek nem mindenhol élveznek elsőbbséget. A bölcsikben üzenőfüzetben, hirdetőtáblákon írásos tájékoztatást kapsz a gyerkőcről, személyesen pedig szülőcsoportos beszélgetés, szülői értekezlet, egyéni beszélgetés keretében tudsz infókat kapni-adni. :)
természetesen államiba gondolom a magán bölcsiknek ugy hallom nagy a tarifája nem azért mennék dolgozni hogy kifizessem a bölcsödét:)
Az államik kb hogy müködnek?reggeltől estig?mert ugye ma már általában egész napos munkák vannak 10-12 órásak
magán vagy állami? államiban étkeztetésért kellett fizetni, meg volt csoportpénz (500,-huf) és minden hónapban tisztasági csomag. ja és a pelust is te viszed.
magánban meg nyilván van tarifa.