Bodzaszörp 2. recept
A Bodzaszörp 2. hozzávalói:15-20 db virágfej
3 l viz
2 kg kristálycukor
15 db édeske /szaharin/
3 dkg citromsav
2 " borkősav
1 kávéskanál nátrium benzoát (vagy szalicil)
A Bodzaszörp 2. elkészítési módja:
Jól kinyilt virágok fejét /ernyőjét/ jól át kell nézni, hogy ne legyen bogaras /tetves/. Legjobb akkor leszedni amikor napsütéses idő van, mert akkor van rajta sárga virágpor, és ettől lesz szép szinü a szörp. Igazából nem kellene lemosni.Ha olyan virágot tudunk szedni, ahol nem éri por, benzingőz...ne mossuk meg. A vizet nagy edénybe (üvegbe,fazékba)öntjük.Lehet a viz 1 kicsit langyos, mert könnyebben elolvad a cukor. /ettől le is hül/ A vizbe öntjük a cukrot és a fent leirt többi hozzávalót. Jól összekeverjük. Majd beletesszük a virágfejeket is, ezzel is átkeverjük. 1 hétig állni hagyjuk, naponta megkeverjük. Majd géz darabon átszürjük, és üvegekbe töltjük. /Ha van, legjobb a csavaros üveg!/ Jól lezárjuk. A megmaradt virágot le lehet 1 kis vizzel önteni, igy a még benne lévő cukor kioldódik. ezt a vizet hütőbe tesszük, és még igy is remek ital:)
Ha a fentiek alapján készitjük, évekig eláll!!!!!!!!!!!!!
Nagyon egészséges, vizhajtó,megfázáskor télen teába öntve gyógyhatást fejt ki!
És midemellett remek, jó izű!
Ja a savanyu borba öntve azt muskotályus izüvé változtatja, jó kis kontyalá valóvá váli!:)
Kedves egészségetekre!!!!!
Kategória: Italok, koktélok receptjei
A receptet beküldte: zöldségevő, 2008. nov. 1. 01:07
A bodzaszörp 2. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.