Bevált citromos tortakrém receptet ismertek? (tudásbázis)
Már többször készítettem ezt a citromkrémet, szeletsütibe és tortába is, egyszerű és finom.
A naplóm 222. bejegyzésében látsz fázisfotókat is.
Itt a részletes leírása a piskótának és a krémnek is.
Citromkrémes és meggy-cseresznye lekváros torta
2 tojásos (18 cm átmérőjű)
1. 100 g cukor + 40 g a tojásfehérjébe
2. 175 g liszt
3. 75 ml olaj
4. 75 ml tej
5. 2 tojás
6. 1/2 cs sütőpor
Elkészítése:
Ennél a tésztánál is külön verjük fel a fehérjét kemény habbá. Azért kell a cukor egy részét a fehérjéhez adni ebben az esetben is, mert segít keményebb habbá verni a fehérjét, valamint jobban megtartja az állagát az így felvert hab.
Szóval a sárgájákhoz megy mindig a nagyobb mennyiségű cukor, amivel habosra keverjük, csak úgy, mint a hagyományos verziónál.
Aztán ugyanúgy mixerrel, csak kis fokozaton elkeverünk benne egy csipet sót is az ízek karakterizálása végett és a tejet, olajat.
A lisztet beleszitáljuk a sütőporral együtt, majd kikapcsolt robotgéppel annyira elkeverjük, hogy ha beindítjuk ne szálljon fel porfelhő, majd bekapcsolva a gépet 1-2 percen át csomómentesre keverjük a masszát. Ebbe forgatjuk bele több fázisban a kemény fehérjehabot.
Az így kapott tésztát ugyanúgy csak alul bélelt formába töltjük, ugyanúgy felhúzzuk a tésztát úgy egy centinyit a forma oldalára, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-60 percet sütjük. Sima alsó-felső sütésen. A teteje kissé púpos lesz, és meg is repedezhet, de ez nem baj.
Sütés vége felé ellenőrizzük többször. Ha a teteje tapintva még puha, de a tűt beleszúrva már nem ragad rá tészta, akkor készen is vagyunk. Ezt sütés után azonnal kilazíthatjuk a formából egy kés segítségével, majd fejjel lefelé egy rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Betölteni ugyanúgy töltjük, mint a rendes piskótát. Ami sütés közben a teteje, az kerül alulra, ha tortáról van szó.
Ez nem fog összeesni, nagyon szép lesz a belseje és nagyon finom, akár magában is. Nem fojtogat úgy, mint a hagyományos piskóta és ez is legalább annyiféleképpen variálható. Plusz nem szárad ki sem másnapra, sem harmadnapra és a piskótánk is magasabb lesz
Citrom krém:
5dl tej, bele 5 evőkanál liszt, ezt sűrűre főztem és kihűtöttem folyamatos kevergetés közben. 25dkg puha vajat (nem margarin, vaj!) kihabosítottam 25dkg porcukorral, citromhéjjal, citromlével ízesítettem.
A piskótát 4 részre vágtam, a krémet 3 részre osztottam.
1 piskóta, krém harmada, 1 piskóta, meggy-cseresznye lekvár/dzsem (ma főztük), 1 piskóta, krém harmada, 1 piskóta.
A maradék krémmel bevontam és feldíszítettem.
További ajánlott fórumok:
- Milyen jó krumplis pogi receptet ismertek?
- Nem ismertek véletlenül egy bizonyos zöld süti receptet?
- Milyen sós, omlós rúd receptet ismertek?
- Milyen házilag készített mosogatógép por/tabletta/gél receptet ismertek?
- Szilveszterre, a jól bevált szendvicseken kívül szeretnék valami mást is összedobni. Milyen - lehetőleg egyszerű - receptet ismertek? :)
- Olyan tortakrém receptet tudtok, amivel ha díszítem a tortán, elég kemény lesz, és nem folyik le másnap reggelre az oldalán?