Bécsi almás rétes recept
60 perc
A Bécsi almás rétes hozzávalói:
35 dkg liszt,
4 dkg vaj vagy margarin,
8 dkg zsemlemorzsa,
1,5 kg savanykás alma,
10 dkg cukor,
7 dkg mandula,
1 teáskanál őrölt fahéj,
3 evőkanál olaj,
csipetnyi só,
a szóráshoz 2 evőkanál porcukor,
a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír.
A Bécsi almás rétes elkészítési módja:
2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük.
Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Aramis39, 2007. máj. 5. 18:03
A bécsi almás rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.