Barnul a Dracénám levele! Mi lehet a baja? (tudásbázis)
Missykém, nem tudhatsz róla, ezért nem is haragszom rád: én az 'aranyos'-tól képes vagyok falra mászni!
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. Én is ráfáztam néhányszor, azóta, ha valamilyen különlegesebb növényt veszek, előtte megkérdezem a virágkereskedőmet.
Ne sajnáld! Valószínűleg az én hibám... Nem figyeltem rá kellőképp! :((((((
De azért köszi, aranyos vagy!
Nem vettem okoskodásnak, sőt! Örülök, hogy írtál és leírtad a tapasztalatodat! Csak tényleg felháborító, hogy ahány hely van, mindenhol mást írnak..... Így igazodjak el rajtuk. Hát már tényleg nem tudom mit tegyek vele!
Azért köszi a segítséget!
Én is így tudom, és a saját tapasztalatom is ez, de eltudom képzelni hogy vannak olyan fajták aminek más lehet a vízigénye pl.
Inkább élettani hatásnak tudnám be a száradást. pl. nagyon kiszáradt a földje, hozzáért a levele hideg ablakhoz, vagy közel volt a fűtőtesthez, túl száraz levegő ... szóval annyi minden lehet hogy csak találgathatunk. Próbálj fotót feltenni róla valahova, ha tudsz.
Szintén neten olvastam, hogy bizony öntözni kell, sosem lehet száraz a földje! Arra azonban vigyázni kell, hogy a tálkában ne álljon a víz. Célszerű még kavicsokat is tenni bele.
Ezek szerint ahány oldal van, annyiféle öntözési tanács van?
Nyáron 30 fokban, kinn az udvaron is 2 hetente elég volt egyszer öntözni?
Erre csak azt tudom mondani akkor hogy nem ugyanarról a növényről beszélünk.
Én a kaktuszaimat is öntözöm hetente 2x, 3x amiket kipakolok a kertbe nyárra, ők is csak akkor szépek igazán.
A dracaena nem szárszukkulens!
Akkor kell öntözni amikor a földjének a teteje egy picit már megszáradt, ha meleg van gyakrabban, ha hűvös ritkábban, de hetente egyszeri alkalommal 100% hogy kell még ha 18 fok is van a lakásban.
Ezenkívül minél közelebb van az ablakhoz annál szebb lesz.
Missy, ha ez nem jött össze, kérdezz meg egy szakembert (pl. a kedvenc virágboltosodat...)
Szívesen segítettem, én is virágbolond vagyok :)))
Idézek Pierre Nessmann Szobanövények c. könyvéből (Delta 2000 Kiadó, Budapest, év nélkül, 147. oldal):
A pajzstetű 2-5 mm-es rovar. Ahogy a neve is jelzi, pirosasbarna fényes "páncélja" van. Mozdulatlan, a szárakon vagy a levelek alsó felületén a növény nedveivel táplálkozik, és mézharmatot választ ki.
Okozott károk: Szívogatásával a levelek sárgulását és a növekedés lassulását okozza. A mézharmatban korompenészgombák telepedhetnek meg.
A gyapjastetű 3 mm-es, ovális formájú, rózsaszínű rovar, a pajzs helyett fehéres bevonattal. Nagyrészt a szobanövények szárán és levelein jelenik meg.
Okozott károk: a gyapjastetű szívó kártevő, a levelek sárgulását és hervadását váltja ki. Erős fertőzöttség esetén a kiválasztott mézharmatban korompenészgombák fejlődnek ki.
Gyógyító kezelés mindkét kártevő esetén: szivaccsal távolítsuk el a látzható telepeket, és alkalmazzunk tübbszöri vegyszeres kezelést.
További ajánlott fórumok:
- Lehet adni 1 éves kor felett zacskós, instant leveleseket?
- Eltűnt postai levelet lehet-e kerestetni?
- Be lehet gmail-en állítani, hogy ne kapjak bizonyos címről levelet?
- A háromágú dracénámat túlöntöztem, lehullottak a levelei, menthető még?
- Mitől barnul a banánfám levele?
- Miért barnul a kakukkfüvem levele?