Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Azt mondják, amit az Újév első napján csinálunk, azt... fórum

Azt mondják, amit az Újév első napján csinálunk, azt... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

dec. 31. 16:45

Köszönöm a jókívánságokat, amúgy tényleg örülök, hogy dolgozom, mert amíg munka van, addig minden van. Maradjon is így sokáig!

BÚÉK Mindenkinek!

dec. 31. 16:28
Kedves FI! Hidd el,én is szívesebben dolgoznék ha egészséges lennék. De mivel viszonyleg fiatalon 45 múltam,vagy 6 féle betegséggel rokkantnyugdíjas vagyok.. Hát,vagyogatok ahogy tudok itthon. További jó egészséget!
14. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
dec. 31. 14:56

Ha dolgozol az azt jelenti, hogy jó egészségnek örvendhetsz, bírod a munkát.

Jó egészséget és gyarapodást!

13. Enissa (válaszként erre: 12. - Enissa)
dec. 31. 13:55

"Szilveszter- Újév / Ünnepek

Szilveszteri hagyományok és babonák

2024.12.22.

Szilveszteri hagyományok és babonák

Szilveszter napja:

Szilveszteri hagyományok és babonák – Mit érdemes betartani az új év sikeréért?

Ismerd meg a legérdekesebb szilveszteri hagyományokat és babonákat! Tippek, hogy hogyan vonzd be a szerencsét és mire érdemes odafigyelni az új év kezdetén. Szilveszteri hagyományok és babonák.

A szilveszter az egyik legizgalmasabb és legvártabb ünnep az év során. Ez az időszak nemcsak a búcsúzásé, hanem az új évre való felkészülésé is. Számos országban, így Magyarországon is, rengeteg hagyomány és babona kapcsolódik ehhez az ünnephez. Egyes szokások a bőség és szerencse bevonzását célozzák, míg mások épp a balszerencse elkerülésére szolgálnak. De vajon honnan erednek ezek a hiedelmek, és miért tartják őket oly sokan? Ebben a cikkben utánajárunk a legnépszerűbb szilveszteri hagyományoknak és babonáknak, hogy te is szerencsésen kezdhess neki az új évnek.

Miért fontosak a szilveszteri hagyományok?

A szilveszteri hagyományok fontos szerepet játszanak az emberek életében, mivel nemcsak az óév lezárását, hanem az új év reményteli, szerencsés kezdetét is szimbolizálják. Ezek a szokások erősítik a közösségi összetartozást, lehetőséget adnak a visszatekintésre, az elért eredmények ünneplésére, valamint az új célok és fogadalmak kitűzésére.

A hagyományok sokszor babonákon és népi hiedelmeken alapulnak, például a lencseevés, ami a gazdagságot és bőséget jelképezi, vagy a zajkeltés, amellyel a rossz szellemeket próbálják elűzni. A tűzijátékok és a pezsgős koccintás az örömöt és a jókedvet hangsúlyozzák.

Ezek a rituálék nemcsak szórakoztatóak, hanem érzelmi és kulturális értéket is hordoznak, és segítenek megőrizni a nemzeti és családi tradíciókat. A szilveszteri szokások révén az emberek kifejezhetik reményeiket, félelmeiket és vágyukat a következő évvel kapcsolatban, ezáltal erősítve a pozitív hozzáállást és az optimizmust.

A legnépszerűbb magyar szilveszteri babonák

Magyarországon számos szilveszteri babona és hagyomány él, amelyek célja a szerencse, gazdagság és boldogság biztosítása az új évre. Ezek a szokások generációról generációra szállnak, és sok család ma is hűen követi őket. Íme néhány a legnépszerűbb magyar szilveszteri babonák közül:

Lencse fogyasztása a bőségért – A lencse az egyik legismertebb újévi étel Magyarországon. A babona szerint minél több lencsét eszünk szilveszterkor vagy újév első napján, annál több pénzünk lesz az év folyamán, mivel a lencse apró, pénzérmére emlékeztet.

Malachús a szerencséért – A malac szimbolikusan előretúrja a szerencsét, így a szilveszteri vacsorán malachúst fogyasztanak azok, akik bőséges és szerencsés új évet szeretnének. A sült malac különösen népszerű fogás ilyenkor.

Baromfihús kerülése – Szilveszterkor tilos baromfit enni, mert úgy tartják, hogy a csirke vagy pulyka elkaparja a szerencsét, így a következő évben nem várható siker vagy bőség.

Takarítási tilalom – Az újév első napján nem szabad takarítani, söpörni vagy szemetet kivinni, mert ezzel kisöpörhetjük a házból a szerencsét. Érdemes tehát az év utolsó napján elvégezni a házimunkát, hogy a szerencse az otthonunkban maradjon.

Zajkeltés a rossz szellemek elűzésére – Éjfélkor sok helyen zajonganak, dudálnak, tűzijátékoznak vagy harangoznak, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és minden balszerencsét. Ez a hagyomány a múltból ered, amikor a zajkeltés eszközeivel próbálták távol tartani a rossz energiákat.

Ezek a babonák és hagyományok nemcsak a szerencse és bőség bevonzására irányulnak, hanem a család és barátok közötti kötelékeket is erősítik, hiszen a közös ünneplés fontos része az év utolsó napjának.

12. Enissa (válaszként erre: 8. - Ruslan)
dec. 31. 13:52
11. Ruslan (válaszként erre: 9. - Lady Lavender)
dec. 31. 13:50
Ma nem lesz rá időm sajnos, mert kell készülődjünk. Most is csak azért vagyok itt, mert pihenni is kell, rengeteg a munka, hogy fel tudjunk készülni estére.
10. Lady Lavender (válaszként erre: 9. - Lady Lavender)
dec. 31. 13:47
ne
9. Lady Lavender (válaszként erre: 7. - Lady Lavender)
dec. 31. 13:47
Amit ma megtehetsz, de hagys masnapra. Arra nem emlékszem, a tusszugus miert nem tett valamit.
8. Ruslan (válaszként erre: 7. - Lady Lavender)
dec. 31. 13:46
Értem, köszi. Majd utánanézek, ha gy van, mert érdekelnek az eredetmondák.
7. Lady Lavender (válaszként erre: 6. - Ruslan)
dec. 31. 13:45
Magyar népnesék.
6. Ruslan (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
dec. 31. 13:44
Erről a hagyományról nem hallottam. Milyen eredetű, nem tudod?
5. Lady Lavender (válaszként erre: 2. - Fülemüledal)
dec. 31. 13:24

A Mesemondón hallottam egy ilyen a népmesét. A '90-es években volt egy ilyen szolgaltatas. Én a Matávos apam irodajaban vartam amig a mellettunk levo suliban az anyam befejezte a papirmunkat. Hallgathattam a telefonon a meseket. Az egyik no tusszogni kezdett, a masik vasznat mert.

De amugy semmi alapja.

Miert keperja el a szerencsed a csirke, ha azt eszed, miert eszunk lencset?

Babona.

4. libikóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
dec. 31. 10:27
Legyen így😀✨
dec. 31. 10:25
Mondják, de szerintem hülyeség.
dec. 31. 09:48
Mondják, de mi az alapja!? Semmi. Ha a szilveszteri buli után délig, délutánig alszunk, akkor ezeket a hónapokat átalusszuk majd?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook