Az aspartamról
Az egyik legnagyobb édesítőszergyártó cég honlapjáról. Engem meggyőzött
A márkanevet módszeresen X-el jelöltem ;)
Aszpartam
Tudja-e Ön, hogy mi a X?
Az X cukorízű, energiaszegény édesítőszernek - a többi mesterséges ételízesítővel ellentétben - semmiféle mellékíze nincs.
Az X édesítőpor sütéshez, főzéshez kiváló, ugyanúgy használható, mint a kristály- vagy porcukor (1 teáskanál X por édesítőhatása megegyezik 1 teáskanál porcukoréval). Hosszantartó, magasabb hőmérséklet alkalmazása esetén azonban édesítőhatása csökken, ezért ilyenkor célszerű utánédesíteni.
1 db X édesítőtabletta édesítőhatása megegyezik 1 db kockacukoréval.
1 teáskanál X édesítőpor (0,5 g) energiatartalma mindössze 2 kcal, 1 db édesítőtablettáé pedig 0,34 kcal.
Az X édesítőszerek használata az alacsony kalóriatartalom miatt mindenkinek ajánlható, akár cukorbetegeknek, akár fogyókúrázóknak, akár csupán a súlyukra ügyelő, egészségesen táplálkozni kívánó embereknek.
Naponta átlagosan a hozzáadott cukorral körülbelül 370 kcal energia kerül a szervezetünkbe. Ha cukor helyett X édesítőszereket használ ez a napi összes energia bevitel szempontjából 12 % megtakarítást jelent.
Tudja-e Ön, hogy mi az aszpartam?
Az aszpartam a világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott édesítőszer, az X termékek hatóanyaga. 1965-ben James Schlatter, a Searle Chicagoi Gyógyszergyár (USA) kutatója fedezte fel. Az aszpartam felhasználhatóságának biztonságos voltát 1965 óta széleskörben igazolta mind a tudományos közösség, mind az egészségügyi hatóságok. Ez a biztonság egyébként a vegyület rendkívül egyszerű összetételéből következik. Az aszpartam teljes mértékű ártalmatlansága magyarázza széleskörű felhasználhatóságát a gyerekek, a várandós- és szoptatós anyák körében. Ez okolja a megengedhető napi dózis jelentős mennyiségét is. Az aszpartam megengedhető napi dózisa 40 milligramm testsúlykilogrammonként, azaz 133 X tabletta naponta egy 60 kg-os felnőtt esetében. Ez 600 g cukorral egyenértékű mennyiség. Az egyedüli ellenjavallat az igen ritkán előforduló fenilketonuria betegség, amely esetén a fenilalanin táplálékkal történő bevitelét ellenőrizni kell.
Egy kis kémia és biológia...
Az X termékek aszpartamot tartalmaznak, mely két természetazonos fehérjealkotó aminosav (fenilalanin és aszparaginsav) kombinációjából áll. Ez a vegyület a cukornál 200-szor édesebb és ízét a cukor ízéhez igen hasonlatos tiszta íznek minősítik. Mivel nem tartalmaz cukrot, ezért nem okoz fogszuvasodást sem. Ezen felül nagyon fontos, hogy nincs utóíze, mint egyéb édesítőszernek. Az aszpartam összetevői - melyek sok más élelmiszerben is megtalálhatók - a szervezet általános anyagcseréjében természetes úton, maradéktalanul lebomlanak. A bélben található dipeptidázok és észterázok hatását követően az aszpartamból felszabadul az aszparaginsav (40 súly%), a fenilalanin (50 súly%) és metilalkohol (10 súly%). Ezen vegyületek mindegyike keresztülhalad a bélsejten és behatol a májkapuérben folyó vérbe, amely a májig szállítja és ott résztvesznek a szervezet általános anyagcseréjében.
Egy meggyőző kísérlet:
Több komoly tudományos kísérlet is bebizonyította, hogy az emberek egyszerűen nem tudnak különbséget tenni a cukorral, illetve az aszpartammal édesített termékek között. Az egyik kísérletben az embereknek vízmintákat kellett megkóstolni. Az egyiket aszpartammal, a másikat cukorral édesítették. Arra a kérdésre pedig, hogy melyik minta volt cukorral édesítve, a kísérletben résztvevők 57,4%-a az aszpartamos mintát választotta ki!
Időnként nem tudományos álhírek jelennek meg a sajtóban, amely szerint az aszpartam árt az egészségnek. Erre megfelelő választ ad az Angol Élelmiszeripari Szabványok Hivatalának (Food Standards Agency) közleménye. Ez egy angol állami független intézmény. Az alábbiakban közöljük a jelentés fordítását:
"Az aszpartam egy intenzív édesítőszer, körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor. Üdítőitalokhoz és egyéb kis energiatartalmú vagy cukormentes termékekhez használják fel világszerte, több, mint 25 éve. Gyakran az eredeti márkanevén Nutrasweet-ként említik. Az alapanyag-listákon vagy \'\'aszpartam\'\'-ként vagy \'\'E951\'\'-ként kerül feltüntetésre.
Az édesítőszerek, az élelmiszeripari adalékanyagok igen szigorú szabályozás alatt állnak, csak akkor használhatók, ha a biztonságukat száz százalékosan megállapították.
Biztonsági értékelés
Az aszpartamot először az Egyesült Királyságban fogadták el 1982-ben, a toxicitási bizottság (COT) jelentése alapján. A bizottság független szakértőkből áll, és a kormány tanácsadójaként működik az élelmiszeripari adalékanyagok biztonságossága ügyében. A COT 1992-ben átfogó vizsgálatot végzett az aszpartamról. A rendelkezésre álló tudományos ismertek áttanulmányozása után megerősítette, hogy az aszpartam használata biztonságos. A Világ Egészségügyi Szervezetének (WHO) tanácsadói - nemzetközi szervezetek - és az Európai Bizottság ugyanerre a következtetésre jutott.
Mint minden élelmiszeripari adalékanyagnál az aszpartam esetében is minden új tudományos- vagy orvosi jelentést megvizsgálnak. Így pl. egy 1996 évi tudományos jelentés azt állította, hogy az Egyesült Államokban potenciális kapcsolat van az aszpartam fogyasztás és az agydaganat között. Ez erről szóló jelentést az Egyesült Királyság Bizottságának szakértői átnézték. A szakértői jelentés hitelessége tekintetében kétségüket fejezték ki és arra a következtetésre jutottak, hogy nincs ok az aszpartam használatával kapcsolatos aggodalmakra.
Sok jelentés forog kézközön, melyek az aszpartam biztonságosságának felülvizsgálatát követelik. Az Élelmiszeripari Szabványok Hivatala komolyan veszi az erre vonatkozó jelentéseket. Semmiféle adalékanyagot nem szabad engedélyezni mindaddig, amíg nem áll fenn egyértelmű bizonyíték, hogy az nincs káros hatással a fogyasztókra. Tudjuk, hogy kutatások folynak a Kings College London-ban az aszpartam és egyéb diétás készítmények hatásáról az agydaganat kialakulása tekintetében. Az erre vonatkozó kutatások még kezdeti stádiumban vannak, a vizsgálat eredményeit nyomon követjük.
Néhány vélemény szerint az aszpartamnak számos komoly betegség kialakulásánál van szerepe, mint pl. a sclerosis multiplex, a lupus erythrematosis, az Öbölháború-szindroma, a krónikus fáradtság szindróma és a diabetes mellitus esetében. Ezek az állítások nem hitelesek, nincs megfelelő tudományos alap arra, hogy az aszpartamot okolhatnánk ezen bajokért. Amennyiben ilyen bizonyíték felmerülne, az intézkedéseket vonna maga után. Az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszeripari Igazgatósága (FDA) kivizsgálta azon panaszokat, melyek az aszpartammal kapcsolatos ellenvéleményeket tartalmazzák 1985 óta. Nem tudtak olyan szimptómát találni, mely egyértelműen bizonyította volna az aszpartam használatának károsságát.
Más jelentések a metilalkohol miatt aggódnak, mely akkor keletkezik, amikor az aszpartam lebomlik a szervezetben. Igaz, hogy a nagy mennyiségű metanol mérgező lehet, de az aszpartamból származó mennyiségek sokkal kevesebbnek bizonyultak, mint amit egyéb élelmiszerben találtak, tehát nem veszélyes az egészségre.
Az Európai Unió hivatalos hatósága (SCF, Scientific Committee on Food) 2002-ben ismételten bevizsgálta az aszpartamot, melynek biztonságos voltát újból megerősítette. Az erről szóló jelentés a http://europe.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/out155_en.pdf címen található. További információk a www.foodstandards.gov.au weboldalon találhatóak. Az édesítőszerekről és azok biztonságosságáról www.sweetener.org weboldal is tájékozódásul szolgál.
Fenilketonuria (PKU)
A fenilketonuriában (PKU) szenvedők nem fogyaszthatnak aszpartamot.
A PKU egy öröklődő anyagcserezavar. Az ebben szenvedők nem képesek a fenilanalin megfelelő lebontására, miáltal káros anyagcseretermékek halmozódnak fel szervezetükben.
A PKU egy komoly anyagcsere rendellenesség, előfordulási gyakorisága 10000 : 1. (Magyarországi előfordulási gyakoriság 8 500 : 1)*. A megfelelő diéta betartása nélkül súlyos agykárosodást okoz. A PKU-t születéskor diagnosztizálják a vérből. A PKU-ban szenvedőknek szigorú diétát kell tartaniuk, melynek célja a minimális fenilalanin bevitel. A fenilalanin az élelmiszerekben előforduló egyes fehérjék alkotórésze. Minden aszpartamot tartalmazó élelmiszeren jelölik, hogy az fenilalanint tartalmaz, így a PKU-ban szenvedő emberek nem fogyaszthatják. A jelölést törvény írja elő.
Mivel a fenilalanin túl magas szintje káros lehet a magzatra, a PKU-ban szenvedő nőknek a gyermekvállalás - a fogantatás - előtt fenilalaninra kontrollált diétát kell tartaniuk. Az Egyesült Királyságban 1969 óta minden újszülöttet megvizsgálnak PKU-ra. Valószínűtlen, hogy 1969 előtt született gyermek PKU-ban szenvedne úgy, hogy arról szülei nem tudnának, főleg ha a családban már előfordult PKU-s eset. (Magyarországon 1975 óta szűrik az újszülötteket PKU-ra.)*
Bárki, aki családtervezés előtt áll és kétségei vannak a PKU tekintetében, keresse fel kezelőorvosát.
* Az Xmagyarországi forgalmazójának megjegyzése.
Az aszpartam napi elfogadott mennyisége
Minden élelmiszer adalékanyag esetében, megállapítják a biztonságos napi bevitel mennyiségét, az ADI-t. Ez a mennyiség nap mint nap, egész életünk során, kockázat nélkül a szervezetünkbe kerülhet. Az aszpartam esetében az ADI 40 milligramm testsúly-kilogrammonként. Ez egyenértékű naponta egy átlagos, 70 kg-os felnőttnél 2800 milligramm- (155 db x tabletta), egy átlagos 3 éves gyermeknél 600 milligramm (33 db x tabletta) aszpartammal.
Az ADI a lakosság minden rétegére testsúlyarányosan alkalmazható, a gyermekekre és csecsemőkre is, 12 hetes kortól. Egyetlen kivétel a PKU-ban szenvedő réteg (lásd fent).
Nincs szükség arra, hogy mindenki maga számolja ki az ADI függvényében, mely aszpartamot tartalmazó élelmiszerből mennyit fogyaszthat naponta. Törvény írja elő, hogy az élelmiszerek mennyi aszpartamot tartalmazhatnak. Az egyes élelmiszerekben megengedhető aszpartam mennyiségét az átlagos élelmiszerfogyasztás és az elérendő édes íz függvényében határozzák meg úgy, hogy az összességében ne haladja meg az ADI értékét. Amennyiben az aszpartam a maximálisan megengedett mennyiségben kerül felhasználásra a dobozos üdítőitalokban, azokból egy felnőtt naponta 14 dobozzal fogyaszthat mielőtt eléri az ADI szintjét. (A gyakorlatban a legtöbb italban az aszpartamot egyéb édesítőszerekkel kombinálva alkalmazzák annak érdekében, hogy az egyes édesítőszerek mennyisége alacsonyabb legyen.)
A kormány felelőssége, hogy figyelemmel kísérje az élelmiszer adalékanyagokok veszélyességét és ellenőrizze, vajon a fogyasztók nem lépik-e túl az ADI értékét. A MAFF és az Egészségügyi Minisztérium kimutatta, hogy az aszpartam bevitel még gyermekek- és cukorbetegek esetében is - akik nagy mennyiségben fogyasztanak cukormentes italokat - jóval az ajánlott maximális szint alatt volt.
Feliratozás
Azzal együtt, hogy az aszpartam fogyasztását általánosan biztonságosnak ítélik, elfogadjuk, hogy vannak olyan fogyasztók is, akik szeretnék elkerülni az ezen édesítőszert tartalmazó élelmiszereket. Az élelmiszer feliratozására vonatkozó törvények fontos célja, hogy a fogyasztók a megfelelő tájékoztatás birtokában választhassanak. Az összetevők és adalékanyagok teljes körű felsorolásán túl az aszpartammal készült élelmiszerek esetében fel kell tüntetni, hogy a termék édesítőszerrel készült. A feliratnak tartalmaznia kell azt is, hogy "fenilalanin forrást tartalmaz". Ez a figyelmeztetés különösen fontos olyan egyéneknél, akik fenilketonuriában (PKU) szenvednek, hogy semmiképp se fogyasszanak ilyen élelmiszereket (lásd fenn).
Chemical Safety and Toxicology Division Phone: 020 7238 6267
Food Standards Agency Fax: 020 7238 6263
2000 május e-mail: foodadditives@foodstandards.gsi.gov.uk
Room 239 Ergon House, PO BOX 31037, London SW1P 3WG
Írta: sonja, 2006. május 8. 14:48
Fórumozz a témáról: Az aspartamról fórum (eddig 10 hozzászólás)