Aszpikos sonka recept
Az Aszpikos sonka hozzávalói:1 erőleveskocka
15 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék, felengedve
1 evőkanál zselatin
1 szál petrezselyemzöld
10 dkg gépsonka, vékony csíkokra vágva
6 db salátalevél
Az Aszpikos sonka elkészítési módja:
1 dl meleg vízben feloldjuk az erőleveskockát. Beleszórjuk a zöldséget, és 10 perc alatt, lefedve megpároljuk. Leszűrjük és lehűtjük. A zöldség főzőlevét hideg vízzel 3 dl-re egészítjük ki, és belekeverjük a zselatint. 2 perc állás után 5 percig főzzük, közben egyszer megkeverjük. Forrón - sűrű teaszűrőn - leszűrjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. 6 műanyag kávéspoharat készítünk elő (a kisebb tejfölösdoboz is megteszi, amit felénél kicsit magasabban elvágunk). Mindegyik aljába egy evőkanál kihűlt zselatinoldatot öntünk, és egy szép petrezselyemlevelet helyezünk a pohár aljára. Rászórjuk a sonkát, és kanalanként annyi zselatint öntünk rá, hogy a sonka 3/4-ed részét elfedje. A kihűlt zöldséget a sonka tetejére rétegezzük, és a maradék, folyékony aszpikot óvatosan a poharakba kanalazzuk. Mozgatás nélkül hagyjuk az aszpikot megdermedni, majd hűtőszekrényben alaposan lehűtjük. A lehűtött aszpikot a műanyag pohár gyenge nyomkodásával (esetleg vékony pengéjű kés segítségével) kiborítjuk. Salátaleveleken tálaljuk. Ízlés szerint tartármártást adhatunk hozzá.
Sokan félnek az aszpik készítésétől, pedig mikrohullámú sütővel egyszerű elkészíteni vendégváráshoz.
Igen látványos előétel.
Az időadatok 500 W-os teljesítményre vonatkoznak.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: syria, 2011. aug. 2. 07:34
Az aszpikos sonka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.