Aszaltszilvás húsgombóc recept
Az Aszaltszilvás húsgombóc hozzávalói:10 dkg magozott aszalt szilva,
10 dkg kenyérbél,
1 vöröshagyma,
50 dkg darált sertéshús,
1 kávéskanál só,
negyed kávéskanál cayenne bors vagy csípős, őrölt pirospaprika,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
negyed kávéskanál őrölt fahéj,
a sütéshez 3-4 dl olaj.
A mártáshoz:
3 gerezd fokhagyma,
2 friss, piros chilipaprika,
1 üveg 70 dkg-os magozott szilvabefőtt,
10 dkg méz,
1 dl fehérborecet,
1 evőkanál szójaszósz,
1 kisebb narancs reszelt héja,
1 kávéskanál kínai ötfűszer-keverék,
1 kávéskanál őrölt gyömbér,
fél kávéskanál őrölt fahéj.
Az Aszaltszilvás húsgombóc elkészítési módja:
Az aszalt szilvát felforraljuk annyi vízben, amennyi ellepi, aztán ha már puha, leszűrjük, lecsöpögtetjük, és apróra vágjuk. A kenyérbelet kisebb darabokra tépjük és egy közepes méretű, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg jól megszikkad és egészen halvány árnyalatot kap. Ekkor kiszedjük, és kávédarálóban morzsásra őröljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a reszelő apró lyukú oldalán megreszeljük. Az apróra vágott aszalt szilvát, a megőrölt kenyérbelet, a megreszelt vöröshagymát, a darált húst, a sót és a fűszereket alaposan összedolgozzuk egy nagy keverőtálban. Ezután kb. 35 kis gombócot gyúrunk belőle -nagyjából 3½ lesz az átmérőjük-, és a gombócokat sütőpapíros tálcán magunk mellé készítjük. Megsütjük a húsgombócokat. Annyi olajat öntünk egy 26 cm átmérőjű serpenyőbe, hogy 1 cm-es rétegben álljon benne, nagy lángon megforrósítjuk és beletesszük a húsgombocok ½-ét. Ezután 1 perc múlva mérsékeltre csavarjuk a tüzet, és 8-10 perc alatt megsütjük őket. Sütés közben néha megforgatjuk a gombócokat, hogy egyenletesen piruljanak, de nem kell folyamatosan ügyködni. A megsült gombócokat szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlővel borított tálra tesszük, és egy másik papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges olajat. Ezután ugyanilyen módszerrel megsütjük a többi húsgombócot. Elkészítjük a mártást. A fokhagymát megpucoljuk, és finomra zúzzuk, a chilipaprikákat kimagozzuk, és vékonyan felcsíkozzuk, a szilvabefőttet lecsöpögtetjük, és külön-külön magunk mellé készítjük a gyümölcsöt és a befőttlevet is. A mézet és a fehérborecetet fakanállal jól összevegyítjük egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Ezután mérsékelt lángon 4-5 percen át kevergetjük, amíg elillan az ecet szúrós szaga és a méz enyhén karamellessé válik. Ekkor óvatosan, kicsit hátrébb lépve hozzáöntjük a befőttlevet: nagy sistergés hallatszik és erős gőz csap föl. Ha mindez elcsitult, a serpenyőbe beletesszük a szilvát, a fokhagymát, a chilipaprikát, a szójaszószt, a reszelt narancshéjat és a fűszereket, majd az egészet jól összekeverjük és 2-3 perc alatt, lefedve összefőzzük. Végül turmixgépben összepürésítjük és tálaláskor a fasírtokat ezzel a mártással kínáljuk.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. ápr. 21. 08:51
Az aszaltszilvás húsgombóc elkészítési módja és hozzávalói.