Árthat-e a gyermeknek a szoptatás alatti fogamzásgátló szedés? (tudásbázis)
Én még mindig szoptatok. Már volt két normális menstruációm is: óramű pontossággal megjött. Még mindig nem döntöttem el, hogy ezután mi legyen, hogyan védekezzek: tabi vagy gumi. Egyenlőre gumi. Tisztában vagyok vele, hogy nem árthat a babának a tabletta, amit szoptatás alatt is lehet szedni, de én valahogy idegenkedem attól, hogy hormonokkal tömjem magam, mialatt a kisbabám belőlem táplálkozik... Még utána is meggondolom, hogy szedjem-e vagy sem.
Nem tudom, mi a megoldás, mert nem szeretnék több gyereket.
Kedves Hoxa és többiek!
Sajnos nem oszthatom a véleményeteket. Igaz, hogy tényleg erre fejlesztettek ki többféle gyógyszert is, de nem teljesen használ. Első szülésem után 6 héttel kezdtem szedni. Kisfiam 2 hónaposan átszokott a tápszerre, mert folyamatosan apadt a tejem. Féléves volt, mikor kiderült, hogy terhes vagyok. Nem volt menstruációm a gyógyszer miatt, semmi jele nem volt. Ez után jött a meglepetés: 20 hetes voltam. Szóval ez azt jelentette, hogy két hónapos korában gyógyszer mellett teherbe estem (ezért nem szopott tovább). Persze nem volt még elég erős a méhem, így 32 hetes terhesen megindult a szülésem. 31 napig tudták életben tartani a kisfiamat. Mindezek után tudtam meg, hogy
ezek a gyógyszerek akkor hatásosak csak, ha megfelelő a tejtermelésed. egyébként bárki így járhat, de nem kívánom senkinek.
Fogamzásgátló tabletta szedése nem árt a babának, viszont szoptatás alatt befolyásolhatja a tejképződést.
Napjainkban kétféle fogamzásgátló tabletta használata terjedt el. A kombinált fogamzásgátló 28 tablettás kiszerelésben kapható. Az első 21 tabletta ösztrogén- és progesztinhormonokat tartalmaz; az utolsó hét tabletta pedig közömbös anyagot vagy kiegészítő vasat.
A szoptatni kívánó nőknek nem javasolt a kombinált fogamzásgátló szedése védekezésként, mert a tabletta ösztrogéntartalma csökkenti a tejelválasztást, és a tejbe is bekerülhet. A csak progesztint tartalmazó tabletták 0,5 mg-nál kevesebb progesztint tartalmaznak. Hatásának lényege, hogy megváltoztatja, vagyis átjárhatatlanná teszi a méhnyak nyákját, így a sperma nem jut el a petesejtig. A fogamzásgátló tabletta módosítja a petesejtnek a petevezetéktől a méhig történő eljutását, és meggátolja a megtermékenyített petesejtnek a méhbe történő beágyazódását. A tablettát 28 napon keresztül mindennap be kell venni, majd azonnal el kell kezdeni a következő 28 napos ciklust.
Kérjük ki orvosunk tanácsát a progesztin-tablettával kapcsolatban! Bár a szoptatásra gyakorolt hatásával kapcsolatos, nyilvánosságra hozott információk szerint ez a tabletta nem befolyásolja a tejképződést, a szoptatással foglalkozó és tanácsadást végző szakemberek tapasztalatai szerint a tejképződés csökkenni szokott. Bármilyen információra van szükségünk, forduljunk nyugodtan kisbabánk orvosához is!
www.pampers.hu
További ajánlott fórumok:
- Véleményeket várok a szoptatás mellett szedhető fogamzásgátlóról!
- Lehetek terhes szoptatás alatt, fogamzásgátló tabletta szedése mellett?
- Szoptatás alatti fogamzásgátlás
- Jelentkezett valakinek a szoptatás alatt szedett fogamzásgátló (direkt nem írom a nevét) abbahagyása után valamilyen"mellékhatás",?
- Alternatív fogamzásgátlási módszerek, akár a szoptatás, fogyókúra alatt, vagy csak azért mert nem akarok hormonális tablettákat..
- Szoptatás alatt, ilyenkor szedhető fogamzásgátló mellett, teherbe lehet-e esni? Honnan lehet észre venni?