Ápoló, és dietetikus szakma előnyei-hátrányai érdekelnének őszintén, olyanoktól akiknek ez a hivatása! (beszélgetés)
4 éves ugyanúgy csak a szerkezete más.
Sziasztok! 21 éve dolgozom az eü-ben. Végigjártam a "szamárlétrát" becsülettel. Tudtam az elején, hogy egy sima ápolói végzettséggel a jelen munkahelyemen elvesznék, ezért képeztem magam tovább. Dolgoztam már rehabilitációs, ortopédiai, baleseti,pszichiátriai, sebészeti és urológiai osztályon is. Tettem némi kitérőt csecsemőotthon, bölcsőde és diákotthon irányában is. Elvégeztem a 2 év OKJ képzést, majd mikor lehetőségem adódott a diplomás ápolói szakot is. Elmondhatom, hogy saját osztályomon kívül, helyettesítettem ambulancián, szakrendelőben is. Országosan elég nagyok a fizetésbeli különbségek, van ahol cafeteria és munkaruha térítés ill túlóra kifizetés is van, sajnos a mi regiónkra egyik sem jellemző. A mi kollektivánk is nagyon jó, remekül összedolgozunk. A fizetéseink az osztályos ápolók között erősen megoszlanak végzettség, gyakorlati évek és munkaórák szerint, bár túl nagy eltérések nincsenek (73.000 - 115.000 ft)A barátnőm akivel együtt végeztünk a főiskolán jelenleg Németországban dolgozik. Az első hónapban 2500 eurot kapott. Tőle sok pozitiv jelzést kaptam a külföldi munkáról, a körülményekről. Remélem tudtam segíteni.
Miért gondolod, hogy csak a diplomást becsülik? Szerintem ha egy OKJ-s megy ki annak is nagyon örülnek és ő is a többszörösét keresi az itteni bérnek.
Nálunk alig kapnak többet a diplomás ápolók, ha beosztott nővérként dolgoznak, mondván, hogy a munkájukhoz nincs szükség diplomára. Viszont főnővér csak diplomás lehet (elvileg, mert nálunk sem az).
"De igazság szerint én bízom a javulásban mindenféle szempontból. Néha az az érzésem, h ettől már nincs lejjebb, tehát csakis a felemelkedés jöhet!!!"
Én azóta mondogatom ezt, mióta dolgozni kezdtem. Nem jött be eddig.
meg ha azt vesszük van undorító része is ...de azzal is olyanon segítünk aki nem tud tenni magáért. és talán ez a tulajdonság lesz az ami jó ápolóvá tenne.:) a kedvesség,odafigyelés...hány olyannal találkoztam aki 6kor felba*a a villanyt és lázmérés üvöltve, egyszer fordult elő h anyukámhoz odamentek villanykap előtt h."edig kell fel, lázmérés" ...tehát ápoló sok van..de jó ápoló?aki valaha volt kórházban tudja h 10ből 2..:)aki hivatás miatt teszi, nem pénzért..külföldön meg meg is fizetik, ha okj-végzettséged van semmit sem érsz külföldön:Ssajnos.
kösz a válaszokat, am a diplomás ápoló nyilván sokkal többet tud mint az okjs...ez nem kérdés:) A másik h az okjs nem tud elhelyezkedni egészségügyi központokban vagy egyéb helyen a kórházon kívül..egyik ismerősöm ápolónak tanult diplomás..először ő is lent kezdte, ma már hévízen a központban van irodában és 300at keres..külföldön a 500ezret is elérik..:)
azért a kompetencia szintek miatt csak van némi értelme... Az már egy más kérdés, hogy a legtöbb kórházban nem tartják be ezeket a bizonyos szinteket, és valóüban mindenki csinál mindent. Viszont "jártam" én már olyan kórházban, ahol valóban ki volt jelölve (és név szerint ki is volt írva a kezelőben), hogy ki vénázhat, ki adhat be (még akkor is, ha már a véna biztosítva volt) vénás gyógyszert, stb. És nem volt gond. Mindenki tette a dolgát mindenféle mocskoskodás, pocskondiázás, a másik leszólása nélkül.
Elég érdekes, hogy ahol én dolgozok, nálunk nagyon jól megvan egymással a kollektíva, és a kutyát nem érdekli, hogy kinek milyen végzettségi szintje van. Nem azt mondom, van olyan emberke, akinek látom a fején, h b@ssza a csőrét az én fizetésem (diplomás vagyok), hisz jóval kevesebb ideje dolgozok, jóval több pénzért, mint ő (esetenként 10-15-20ezer a differencia), de erre csak annyit tudok mondani, hogy a főiskola kapuja mindenki előtt nyitva áll...
viszont köteles a minimálkövetelmények miatt alkalmazni diplomás ápolókat is. Nem teheti meg, hogy nem alakalmazza, mert meg van szabva, hogy osztályonként (és annak profilja szerint) hány diplomás nővérnek kell dolgoznia. És ezt nem a kórház határozza meg, hanem az ÁNTSZ, így még kibújni sem tudnak alóla.
Erre szokták csúnyán azt mondani, hogy a diplomás nővérképzésnek semmi értelme, mert belőlük lesz a diplomás sz.rpucoló!!!! (ezt nem én mondom, mielőtt letámadnátok)
..de tény, hogy egy diplomás nővér ugyanazt csinálja, mint egy nem diplomás, csak töb fizetésért)
Az menjen ápolónak aki nem rest pelenkázni, ágytálat cserélni stb..stb.. mert annyi papirmunka nincs amennyi diplomás nővér, igy gyakorlatilag ők is ugyanazt csinálják mint az OKJ-s max kicsivel többért.
Mondjuk ápolókból sincs hiány itt nálunk, mert minden évben 30-an végeznek a szakközépben szerintem relative jobban megéri OKJ-s rendszerben végezni mert a kórházaknak most a legkevésbé sincs pénze diplomás bérre főleg hogy ma már minden boldog boldogtalan diplomás de ágytálat pucolni egyik se akar, merthát neki ugye diplomája van!
Én az ápolót választottam, nálunk itt a városban van dietetikus képzés is de állást csak elvétve találnak :( Ugyanigy gyógytornász is van, az meg már szinte teljesen telített.
ja, nővérként is vállalhatsz gyerekfelügyeletet, otthoni idősgondozást, stb.
az Msc 1,5 éves! Most néztem, mert jelentkeznem kellene nekem is
Az más kérdés, hogy az utolsó 4 éves generáció (az utolsó 4 éves képzés hallgatói, nem számítva az évismétlőket) mikor végzett.
Már vagy harmadik éve osztott a képzés.
mikor bontották? tavalyi sznt még 4 éves
Szívesen:-)
Amúgy szerintem most nem 4 éves a képzés (eddig, a bolognai rendszer előtt tényleg az volt), mert ketté bontották. A BSc 3 év, az MSc 2, ha jól tudom.
értem köszönöm. Várom a többi véleményt:) sokat segítetek
Ha időd engedi, magánrendelést is vállalhatsz, étrend-összeállítás, tanácsadás. Ez most elég felfutott terület, bár emiatt az utóbbi időben talán népszerűbb is a szak. Az ápolás szerintem sokkal melósabb, mi több, embert próbáló, anyagilag a semmiért gyakorlatilag, ahogy már Drnéni megírta.
Én legalábbis így látom.
kérlek indokot is írjatok mert ezt sokat hallom:$:)
Indok kellene hogy miért
Ha e kettő közül kell választani, egyértelműen a dietetikust javasolnám.
igen pályaválasztás előtt és ez a kettő közt vacilálok..ha pelenkázni kell öregembereket kicsit az nekem már visszataszító viszont szeretek segíteni embereken de csak 18 vagyok így még érthető h sok mindenhez fel kell nőnöm ah ehhez a feladathoz is. a kettő közül kéne döntenem.
A tanulók járnak gyakorlatra, s ott találkoznak mindennel. Ha akkor jönnek rá esetleg, h nem nekik való az ápolás, akkor még mindíg lehet egy kicsit módosítani a pályán.
Ezért is jó az eü., mert rengeteg szakiránya van.
Pályaválasztás előtt állsz, v. váltani akarsz?
mindenkinek más a gyomorforgató, taszító az egészben. neked kell kitapasztalni, hogy mit mit bírsz
Sziaztok! Én ápolóként dolgozom, de csak "véletlen" kerültem az egészségügyi szakközépbe. Először nagyon utáltam ezt az egészet, de lassan megszerettem ezt a szakmát. Idestova már 15 éve dolgozom kórházban, van egy kardiológiai szakasszisztensi végzettségem, és most végzem az okj-s ápolóképzőt. Egyszóval szeretem amit csinálok.
Ha valaki ezt a szakmát válassza, akkor nagyon sok empátiára, és hivatástudatra lesz szüksége. Enélkül ne menjen senki sem egészségügybe dolgozni.
Minden EÜ-s dolgozónak nagyon sok kitartást kívánok.
értem köszönöm a válaszokat várom a többit, sokat fog segíteni. Az embereken szeretek segíteni. Inkább érdekel az h keresett legyen a munka és tudjak vele dolgozni. esetleg vmi olyan rész a munkában ami visszataszító és gyomor kell hozzá?
További ajánlott fórumok: