Apasági nyilatkozat, közjegyző, anyakönyvvezető... Hogy is van ez? (beszélgetős fórum)
Ha apuka nem tesz apasági nyilatkozatot (és nem házasok), akkor a gyerek anyuka nevét kapja. Vagy valaki olyanét, aki hajlandó nyilatkozatot tenni :)
Sziasztok! Segítsetek nekem. A kérdésem az lenne, hogy ha kérdéses az apa kiléte akkor mi a helyzet az apasági nyilatkozattal? Azaz szülés után dns teszt lesz elvégeztetve, mi lesz így a baba vezetékneve? Sztori: párom exe "véletlenül" terhes lett és azt mondja, hogy a párom az apja a babának. Nos, ő nem hiszi ezért dns tesztet akar csináltatni. Mi lesz szüléskor a kórházban?
Családi: mi nem voltunk összeházasodva, bejelentve sem volt. Nem kértem egyedülállo csp-t. De amikor elköltözött, rá 2 honapra irtam levelet az államkincstárnak, hogy X ota egyedül nevelem a gyermeket. A következö csp már a nagyobb összeg volt.
Nem kell kjgy... A hivatalba orvosi papirral be kell menni. ennyi. fizetni sem kell. Én a 7. honapban voltam amikor elmentünk intézni. Fizetni csak akkor kell, ha már megszületett a baba és apuka nevére kell átirni.
szia. Nálunk nem kellett közjegyzőhöz menni az apaságihoz. kellett a doki igazolás, és menni kellett a anyakönyvvezetőhöz, és ingyen csinálták. Nem kellett kitölteni semmit, csak elkérték a doki papírt, és a személyinket. A hölgy gépbe vitte az adatokat és alá kellett írnunk. 10 perc alatt kész voltunk.
Sziasztok!
A lányom 3 éves, s mi se vagyunk megesküdve, sose voltunk.
EGYEDÜLÁLLÓ CSALÁDI:
Darabig 1 címen éltünk papíron is, akkor a normál családit kaptam. Aztán mikor az Államkincstárba bejelentettem, h szétmentünk, akkor a páromat kijeélentettem a lakásból, a szüleimhez át. S a Kincstár ezt regisztrálta (írásbeli nyilatkozatot kellett tennem formanyomtatványon), s azóta kapom az egyedülálló családit.
APASÁGI NYILATK:
a terhesség meghatározott hetétől, amit a nőgyógyász tud (már nem emléxem), kiad 1 papírt, amin leírja, h a fogantatás vélelmezett időpontja ez és ez, így a mgzat most X hetes.
Ezzel bemész 1 közjegyzőhöz, aki erről pénzért ad 1 hitelessített igazolást, s ezzel mész be az önkorm-ba. Ott a gyerek apjával együtt kell megjelenni, 1 A4 lap 2 oldalát (1-1) kell kitölteni9 adataitokkal, 2 helyen aláírni, s ezt lepecsételik, s adnak egy fél lap nagyságú papírt, ez az aőpasági nyilat. Amit vinni kell mikor szülni mész.
A születés után kb 2. nap után a babához bejön az anyakönyvet vezető dolgozó a kórházba, s neki kell odaadni. A szüléskor csak a gyerek nevét kérdik meg, ami a karszalagra kerül.
Amit az anyakönyves munkatárs lead az önkorm felé, ezalapján készül el az anyakönyvi kivonat, amiért magadnak kell bemenni az önkorm-ba.
Remélem, segíthettem!
Üdv: Éva
Persze tudom nem ér annyit az egész meg benne van a lebukás veszélye is meg mindenképp be lesz hozzám jelentve a párom de csak tartozkodási címként szeretném be jelentkezzen az állandó nem jó megoldás ki tudja mi lesz később és nem tudnám kirakni a lakásomból
Akkor kapsz egyedülállóként családi pótlékot ha azt jelölöd be a nyilatkozaton. Ezen mi is gondolkoztunk a párommal anno, de én nem mertem belemenni. Mi sem egy helyre vagyunk bejelentve de nekem nem ér annyit az a havi 1500 plusz(ha jól emlékszem ennyi a különbség. Nem tudni lesz-e jóakaród. Mindenesetre én jól meggondolnám a helyedben.
Mindenkinek köszi a válaszokat:)
Köszi utána járok a héten mikor érdemes kérni apasági nyil.nem akarok feleslegesen hamar kérni
Erről neked kell nyilatkoznod. Ha úgy nyilatkozol, hogy egyedülálló anya vagy, akkor igen. Ha úgy, hogy együtt nevelitek, akkor nyilván nem. De erről külön kell nyilatkozatot tenned a MÁK-nál
Igen sok vélemény van az tény:)ha jól értem ah a párom nincs bejelentve hozzám akkor egyedül állóként kapok majd jutattást?
itt megkérdeztem a szekszárdiakat. És még a házassági papírnak sem kell frissnek lennie.
Akkor ez tényleg hely függvénye.
Mi is kb. a 7. hónap körül csináltattuk meg a párommal. Én nem tudom hogy előbb is lehet-e. Próba szerencse. Ha jól emlékszem a nőgyógyásztól kell kérni egy igazolást hogy babát vársz meg hogy mikorra. Ezzel lehet menni tovább az önkormányzathoz.
És igen...asszem a szülésnél csak azt fogadják el, ami friss... tehát max 2-3 hónappal ezelőtti nyilatkozat. Különben mehet a gyerkőc az anya nevére... Szal, lehet, hogy kiadják előbb, csak semmi értelme.
mindkétszer kb. félidőben csináltattuk, 2006-ban és 2008-ban.
Szerintem a topikindító jobban jár, ha bemegy az önkormányzati hivatalba és megkérdezi, mert ahányan hozzászóltunk, annyifélét írtunk:)
Akkor valszeg ez helységtől is függ. Itt Bp-en nem csinálják meg előbb, mint a 6. 7. hónap.
én is jó korán megkaptam , aztán kérhetek másikat,mert nem mentem el vele mindjárt az önkormányzathoz. És ezt már nem fogadják el.
csalási pótlék nincsen. :)
De az már a MÁK felé egy papír. amit a szülést követően kell nyilatkoznod a családi állapottal kapcsolatban.
Ahogy Te erről nyilatkozol... Attól, hogy a gyermeket kvázi a nevére veszi az apa, attól még nevelheted egyedül is és külön is.
Nyilván, ha egy lakcímre vagytok bejelentve, akkor nem érdemes egyedülállóként igényelni a csp-t, mert lekövethető.
Én, ha jól emlékszem, 18 hetesen csináltattam, valamikor a nyáron...Meg lehet csináltatni..
Szülés előtt 3 hónappal úgy emlékszem.
És akkor hogy kapom majd a csalási pótlékot egyedül álló személyként mivel nincs férjem vagy egy családosokként?
Helló!
Lehet tenni, igen, az anyakönyvi hivatalban (ott célszerű, gyorsabb az eljárás, mint a polgármesteri hivatalban), kell hozzá az orvostól egy igazolás, hogy hány hetes terhes vagy..
Aztán jelenleg még a szülés után is van egy procedúra a közjegyzőnél, ami megbonyolítja a dolgokat, itt arról kapsz igazolást, hogy nem élsz, nem éltél bejegyzett élettársi kapcsolatban senkivel, de erről az a legújabb infóm, hogy lehet, hogy januártól megszüntetik ezt az eljárást...De ezt csak a szülés után lehet amúgy is megtenni.
Tuti, hogy a 7. hónapnál előbb nem tehet nyilatkozatot. Én pár éve csináltam végig és most is ez vár rám. A párommal 10 éve élünk együtt házasság nélkül.
nekem ezt az igazolást már 16 hetesen kiadták.
Én is úgy tudtam, hogy 3. trimeszterben lehet menni vele az anyakönyvvezetőhöz. Legalább is 4 éve így volt. Aztán már változott ez is.
Szia! Nem apai nyilatkozatot születés előtt 1 hónappal lehet tenni a helyi önkormányzatnál, hogy tuti legyen a dolog meg kell várni míg az anyuka betölti a 37-38. hetet. Mind a ketten kellenek hozzá.
További ajánlott fórumok: