Apám három és fél éve meghalt. Megvolt az örökösödési tárgyalás azóta semmi. Örököltem egy házrészt de nincs a nevemen. (tudásbázis kérdés)
ezt nem értem :(
ott a számítógép, minden benne van, csak ki kell nyomtatni az adataiddal és küldeni tovább.
Anyu az év elején ment el, nem sokat kellett várjak, (egyedüli gyerek vagyok) és mindennek a fele a nevemre került.
Földhívatal küldött levelet, befizettem az átíratás költségét és kész.
Közjegyzőnél az Ő díját, adót nem kell.
Még mindig nem kaptunk semmiféle papirt.
Nem értem mi tart ilyen sokáig. Be kellene már menni a közjegyzőhöz ismét, de az az igazság, hogy különösebben nem sürgős, csak ha vevő lenne a házra.
Nincs semmiféle bírósági végzés, csak ő elment az ügyvédhez és megbeszélték, hogy ennyit kérnek.
Én is tudom, hogy ha a bíróság megítéli az összeget, akkor ki kell fizetni. Ez az ügy is bonyolult egy kicsit, mert mi abban a hiszemben voltunk, hogy a biztosítóval rendezték az ügyet, de csak most 3 év után derült ki, hogy valami miatt nem. Az illető velünk nem áll szóba, csak ügyvéden keresztül követelőzik.
Örökösödési illetéket már biztosan nem kell fizetned, mert arról kaptál volna évekkel ezelőtt értesítést. Apósom 2007. novemberében halt meg, a közjegyzőnél valamikor 2008. februárjában volt a párom, a sógorom és anyósom, az APEH pedig november végén-december elején hozta meg a határozatot, hogy mennyi illetéket kell fizetni. Erre 15 napunk volt. Nem fizettük be, mert akkor változott a törvény, nem tudtuk, hogy ránk hogyan fog vonatkozni. Ezután kaptunk az APEH-tól egy újabb határozatot, amiben törölték az illetéket, ugyanis a határozat a 15 napos fellebbezési lejárta után vált volna érvényessé, akkorra viszont eltörölték az illetéket. Pár napon múlott csak a dolog, ha az APEH 4-5 nappal hamarabb írja meg a határozatát, akkor fizetnünk kellett volna.
A 200 ezres követelést meg nem egészen értem. A házhoz neki semmi köze, arra nem fogják szerintem ráírni. Amennyiben bírósági ítélet van a kezében a követelése jogosságáról, úgy valóban jár neki az összeg az örökösöktől. Az örökös az örökség erejéig terhelhető.
Egy kis haladás történ az ügyünkben.
A húgom december óta többször is felhívta a közjegyzőt, aki mindig ígérgette, hogy küldi a papírokat. Most jutott eszébe elkérni a személyi és adószámot. Az is most derült ki, hogy van egy illető, akinek 200 ezres követelése van, és szeretné ráterhelni a házra. Ez a követelés azért van, mert anyám kutyája megharapta, és szerinte ebből kifolyólag ekkora kára lett.
Szerintetek ez így működik?
Nem intéztem semmit. Valahogy mindig elmarad.
Az az érdekes , hogy ha fizetni kell nem késlekedik a hivatal.
A hagyatéki tárgyoláson volt egy érték megjelölve amit vagy elfogadtam vagy nem. Én elfogadtam de a közjegyző azt mondta, majd kijönnek az illetékhivataltól felértékelni a házat és azután kell menni a földhivatalhoz. Nem pontosan emlékszem már de azt mondta ha jól tudom, hogy 6000ft-ot be kell fizetnem. Nekem nem volt sürgős, hogy fizessek így nagyon nem is foglalkoztam vele. Mostmár azért kezd foglalkoztatni a dolog.
Szerinted nekem kell-e illetéket fizetnem, hisz azóta már eltörölték az örökösödési illetéket?
Szerintem nem veszhet el az örökségem.
Hogy veszhetne el? Örökség elveszhet egyáltalán?
A köjegyzőnél sem?!!
Amikor megvolt a hagyatéki tárgyalás, akkor ott kellett, hogy kapjál arról papírt. Ezzel kell bemenned a Földhivatalba és kérni, hogy jegyezzék be a tulajdoni lapra a részuedet. Ezt neked kell elintézned, nem fogják azutomatikusan megcsinálni, vagy bármit postázni.
közjegyzői okiratod van azért nem?
melyben fel van tüntetve a hagyaték(teher vagy pozitív javak)
További ajánlott fórumok:
- Birosági tárgyalásra kell mennem...aki már "jártas" benne, tud segiteni, mire számitsak?
- Iskolai fegyelmi tárgyalás
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Válás során, ha a férj megrágalmaz az első tárgyaláson, annak milyen következményei lehetnek?
- Ma kapta meg párom az örökösödési illetékét, amit már pár nappal ezelőtt eltöröltek.Megtámadható, hogy elengedjék?