Anyatej lefagyasztás, tárolás (beszélgetés)
Én is fagyasztgattam anno kis adagban le a tejet, de egyik gyerkőcöm sem volt hajlandó felengedés után meginni, és főzelékbe keverve sem ették meg .... meg kell hagyni, nem volt gosztusos se a kinézete, se a szaga felengedés után ..... :o/
Szóval majd két évig szoptattam őket, utána pedig a kádban végezte a sok lefagyasztott tej .... :o))
Mivel egyszerre nem tudtam sokat lefejni, és nyűgös volt üvegcsébe tenni( ha ugyanabba tettem, felolvasztotta a már lefagyasztottat, ha másikba, akkor hamar tele lett üvegekkel a fagyasztó..)
Így kitaláltam, hogy jégkockatartóba gyűjtöm a tejet, és abból rakom át a "tejkockákat" üvegbe.
Nagyon praktikus!
Így, mikor elmentem suliba, csak megmondtam a nagyiknak, hogy mikor hány kockát melegítsenek fel a gyereknek:-)
Barátnőm simán üvegbe fagyasztotta...
Egyébként neki rengeteg teje volt. naponta vittek el tőle 2 üveggel, és még a fagyiba is tett.
Fagyasszunk vagy ne fagyasszunk?
Ha a fejés előtt nem történt kéz és mell fertőtlenítés és az edény sem volt steril, akkor az anyatejbe rengeteg, a gyermekek számára káros kórokozó kerülhetett, amelyek a tárolás alatt tovább szaporodnak. Igaz, hogy a fagyasztással a baktériumok szaporodását gátolni lehet átmenetileg, de felolvasztás után ezek szaporodása újra megindul. Fagyasztásra a gyermekek érdekében csak abban az esetben kerülhet sor, ha az anyatejet a fent hivatkozott cikkben olvasott eljárásokat betartva, gondosan fejték le. Fagyasztani különálló mély fagyasztóban -20-24 C°-os hőmérsékleten lehet. Célszerű, csak kis adagokat 150-200 ml-t lefagyasztani, mert a már felolvasztott tejet újból nem szabad lefagyasztani.
Üdv.,
Miben lehet megfelelően lefagyasztani és így tárolni az anyatejet. Erre a célra kapható tároló edények és tasakok jók, cak nagyon költségesek.
Várom a segítségeteket, javalatokat.
Köszi
További ajánlott fórumok:
- Ha a szerdán vásárolt húst szombaton sütitek meg lefagyasztjátok 2 napra?
- Az egy évvel ezelőtt lefagyasztott Drezdai kalács (Stollen) fogyasztható még?
- Melyik ételt, élemiszert nem ajánlott lefagyasztani?
- Miket lehet lefagyasztani? Minden ötlet jól jön!
- Anyatej tárolása, felhasználása fagyasztás után
- Csak 24 óránál nem régebbi anyatejet lehet lefagyasztani?