Almás pite másképpen recept
Az Almás pite másképpen hozzávalói:A mandulás tésztamorzsához:
120 g vaj
75 g cukor
1 g só
25 g mandulaliszt
1 tojás
200 g liszt
A cukrászkrémhez:
175 g tej
75 g tejszín
37 g cukor
25 g tojássárgája
25 g egész tojás
30 g finomliszt
csipetnyi só
Az alma kockákhoz:
3000 g savanykás alma
200 g friss citrom
250 g cukor
só
kevés fahéj
150 g vaj
Az almahabhoz:
400 g alma tisztítva
70 g cukor
csipet őrölt fahéj
1/4 citrom leve
200 g víz
7 db zselatinlap
Az Almás pite másképpen elkészítési módja:
Tésztamorzsa: A kezünkkel puhítsuk fel a vajat, majd fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, mandulalisztet, sót, tojást, majd végül a lisztet. Gyors mozdulatokkal alakítsunk egy tésztagombócot, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe. A kihűlt tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 190 C°-os sütőben világosbarnára sütjük. Miután kihűlt, mozsárban apróra összetörjük. Cukrászkém: A tojássárgáját, cukrot, egész tojást, finomlisztet sima krémmé keverjük ki, majd öntsük fel a felforralt tej-tejszín keverékével. Folyamatos keverés mellett, sima krémet főzünk. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás! A kész krémet kihűtjük. Almakockák: Az almát megtisztítjuk, és citromos vízbe helyezzük, hogy ne barnuljon meg. Ezután 1 cm-es, szabályos kockákra vágjuk. Vajat olvasztunk, hozzáadjuk a cukrot, kissé karamellizáljuk, ezután összepirítjuk az almakockákkal, fűszerezzük fahéjjal. A pirított almát szűrőedénybe öntjük, és a felesleges levet lecsöpögtetjük róla. Almahab a tetejére (Thermo szifon): A vizet, citromlevet, cukrot, őrölt fahéjat felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára darabolt tisztított almát. 1 percig főzzük, hozzáadjuk az áztatott zselatint, majd az egészet pürésítjük, langyosra hűtjük. Thermo szifonba (habszifonba) töltjük és feltöltjük 1 patronnal. Hűtőben tároljuk. Tálalás: Az almakockákat fellangyosítjuk, majd egy kocka- vagy téglaformába préseljük. Az alma tetejét megkenjük a cukrászkrémmel, megszórjuk a tésztamorzsával, majd kissé megnyomkodjuk, préseljük. A formát óvatosan eltávolítjuk. A tésztamorzsa tetejére nyomjuk a szifonos almahabot. A hab tetejére roppanós ostyadarabokat szórhatunk, és fahéj krémmel tálalhatjuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. júl. 29. 06:51
Az almás pite másképpen elkészítési módja és hozzávalói.