Alessandro gombás körömpörköltje recept
120 perc
Az Alessandro gombás körömpörköltje hozzávalói:
1 kg felezett sertésköröm,
25 dkg sertésbőrke,
2 doboz szeletelt gombakonzerv,
2 nagy fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
1 db csípős zöldpaprika,
1 db sárga paprika,
2 db közepes paradicsom,
3 evőkanál étolaj (lehetőleg repce, vagy szőlőmagolaj),
1 evőkanál kacsazsír vagy liba vagy sült sertészsír,
3 szelet füstölt szalonna (kb. 5-6 dkg),
1 teáskanál ételízesítő,
1 teáskanál őrölt kömény,
ízlés szerint: patikasó, őrölt színes bors, morzsolt majoránna
Az Alessandro gombás körömpörköltje elkészítési módja:
A megtisztított feldarabolt sertéskörmöket kuktában 1 óráig előfőzöm. Hozzáadom a felszeletelt sertésbőrkét, majd puhulásig tovább kuktázom. A megfőtt, kihűlt körmöket kicsontozom. A füstölt szalonnát apró kockákra vágom, majd a zsiradékokon félig megpirítom, ezután a megtisztított és felkockázott vöröshagymákat a pirított szalonnán enyhe barnulásig pirítom. (kb. 4-5 perc) Ezután a paprikákat és a paradicsomokat beleszelem, majd pár percig pirítom. Felengedem 1-1,5 dl főzőlével és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt és a fűszereket is. Kis lángon fedő alatt 15 percig párolom, majd a konzerveket lecsepegtetem és a pörköltalaphoz adom. Újabb 15 perc után a kicsontozott körmöket és a bőrkét is hozzáadom és fedő alatt max. 15-20 perc alatt készre pörkölöm az egészet. Ha kell, a köröm főzőlevével (1-1,5 dl-el) még felengedem, amíg az egész teljesen megpuhul. A legvégén ízesítem még, ha szükséges.
Én ezúttal nokedlivel tálaltam, de jó a tarhonya, vagy főtt krumpli, vagy durum tészta is.
Aki szereti, savanyúságot is ehet hozzá. Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2019. márc. 10. 19:36
Az alessandro gombás körömpörköltje elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.