Alacsony kisgyerek (beszélgetés)
Az is genetika, mennyi növekedési hormont termel a szervezet. Valószínű, hogy a szülőké is alacsony, de azért aggódnak a fiukért, ami érthető 155 cm-es magasságnál.
Amúgy attól azért én is tartanék, a növekedési hormon (ha magától termeli a szervezet, akkor is) sajnos összefügg a rákos megbetegedésekkel. Inkább kicsi legyen, de egészséges.
Őszintén fogalmam sincs, de mindig utolsó előtti volt a tornasorban. Igazából látványosan kisebb volt mint az átlag. Mondjuk most sem első a 182 centijével, vannak nála magasabbak az osztályban.
Sőt az a helyzet, az öccse, aki 2 évvel fiatalabb nála, évekig magasabb volt mint ő. Sokan ezért azt hitték, hogy ő a fiatalabb. Aztán 7. osztályban elkezdett nyúlani. Most nagyjából egy magasságban van a két gyerek.
A kisebbiknek antropometriai vizsgálatokon (sportol, ezért többször mérik) ami kijött eddig magasság, annál már most 2 centivel magasabb. Egyébként ahány mérésen volt, mindig más értéket számoltak. 🤦♀️
Hormonkezelésekről pedig csak annyit mondanék. Kisebbik fiam (15 éves) csapattársa nagyon kicsi. A fiam 180 centi, a srác 150 centi körül van, max. 155. Tényleg nagyon kicsi. Nyár óta hormonkezelést kap. A szülei max. 160 centi magasak. Nem is tudom mit várnak, mekkora legyen a gyerek? Hogy a gyereknek jót tesz e a kezelés, nem tudom. Egyenlőre nem nőtt 1 centit se.
Az unokaöcséimet sportorvos vizsgálta (sport miatt) már 6 éves koruktól.
Nem tudom mi alapján, de pontosan megmondta, hogy milyen magasak lesznek felnőttként.
Nem volt kínzós vizsgálat.
Hátradőlve várták az amúgy elég kicsi és sovány gyerekek a számukra elegendőnek jósolt magasságot.
Minkettő pont akkora lett, amekkorát "jósolt" a doki. 180 és 185 cm.
87 centi volt a 46 centivel született gyerekem 2 éves korában. Oviban, suliban mindenhol ő volt a legkisebb, pedig volt olyan osztálytársa, aki másfél évvel volt fiatalabb nála.
Most 22 éves, és 146 centi. De én is csal 150 vagyok.
Egy fiúnak szerintem teljesen jó a 175 centis magasság.
És igen, a jóból keveset adnak, én még azt is szoktam mondani, hogy a kicsi dolgok mindig drágábbak mint a nagy kiszerelés.
A kisfiam egy ideig normál görbe szerint fejlődött, majd 3-4 éves kora körül kezdett lemaradni, ezért a gyerekorvos is indokoltnak tartotta a kivizsgálást. (Alsó 10 percentilisbe csúszott). Ez egy hosszadalmas kivizsgálás, először a leggyakoribb hiánybetegségekre vizsgálják ki (pajzsmirigy pl.), majd csonkort néznek, és csak a legvégén és ha indokolt nézik a növekedési hormont. Nálunk nem került rá sor, mert amikorra visszamentünk épp nagyot nőtt.
Később voltakévek, amikor alig nőtt, de kamaszkorában jött a növekedési roham, amikor több mint 10 cm-t nőtt egy év alatt.
Most már lassan 18 éves, nem lett magas, olyan 175 cm körüli, de máskülönben nagyon jóképű, okos, jó a humora, ezért nem aggódom, hogy ne kelne el.:-)
Azt szoktam momdani, a jóból kicsit adnak.
3 mini gyerekem volt, éveken át határérték alján. Arra nem emlékszem, mekkorák voltak 2 évesen, de 1 évesen 9 kilósak, kb. 70 centisek. Nem mondom, hogy kosárlabdázók, de mind megnőtt. Mi szülők kb. átlagosnál picit kisebbek vagyunk.
Én jobban aggódtam, mint az orvosunk.
Már jártunk endokrinologusnal, aki felvazolta, h a vervetel után még milyen vizsgalatok vannak, azokra értettem, hogy megterhelő.
Egyébként semmi baja, jó étvágyú, mozgékony, okos, szépen fejlődik
Vérvétel kell, ami annyira nem megterhelő.
Mindenképp nézesd meg, de szerintem is genetika.
Lehet, hogy most kicsinek tűnik, de van ideje bőven nőni.
A törpeségnek, azt hiszem van más szemmel látható jele, így ha mást nem tapasztalsz, akkor ne izgulj.
Én láttam már példát mindkettőre. Olyat is aki pici maradt és olyat is, aki idővel megnyúlt. Én alacsony gyerek voltam, most sem vagyok magas. A 2 évesem ennek ellenére státuszon 94 centi volt, mondjuk apuka magas.
Ha nem áll eü probléma a dolog mögött, el fog érni egy megfelelő testmagasságot.
Apukája 178, én 165.
Az a baj, hogy a hormonhianyt sajnos nem egyszerű igazolni, sok megterhelő vizsgalat, aminek nem szívesen teszem ki a kisfiamat, kivéve, ha nagyon muszáj.
Szüleim alacsonyak, én még édesapámtól is elmaradtam 2 cm-rel.
Majdnem a legalacsonyabb voltam az osztályban, de 14-15 éves korom között sokat hoztam a lemaradásomon. Annyi volt csak a probléma ezzel, hogy ezután végleg leállt a növekedésem, a többiek pedig szép lassan lehagytak engem.
Ha nem marad törpenövésű a gyermeked, akkor semmi probléma nincs szerintem.
Oh az enyém másfél és majdnem 89.
Igazából nem tudom mi a normális mert nekünk meg először azt mondtak hogy túl nagy, de utána átlagot néztek az én és az apukája méretei alapján és azt mondtak teljesen ok. 🤷♀️
Talán hormont nezetni jó ötlet, de vszeg tenyleg genetika.
Hát a hormonhiányt hamar tudják igazolni és pótolni. Gondolom én.
Az átlag magasság azt jelenti, hogy 170 cm körüliek?
Nem írom le, hogy a fiam milyen magas volt ennyi idős korában, mert nem mérvadó.
Családban milyen magasak a férfiak?
További ajánlott fórumok:
- Segítségeteket szeretném kérni!!!Hogy a fenébe kell úgy bevásárolni, hogy hónap végén is maradjon? 4 fős család, két kisgyerekkel!
- Miért puszilják szájon a kisgyerekeket?
- Elhagyva kisgyerekkel.
- Új kapcsolat kisgyerekkel
- Hogyan szoktassuk le a kisgyerekünket, hogy ne a szülővel aludjon, hanem egyedül?
- Vizeletben alacsony fajsúly kisgyereknél..Van valakinek tapasztalata e téren?