Akik unják már, a miben milyen károsnak mondott anyag van állandó figyelését (beszélgetés)
Hát...., azt hiszik, az emberek hü..ék.
Pár hónapja a TV-ben láttam, hogy lefoglaltak egy illegálisan működő húsfeldolgozót. Többek között "házikolbászt" is készítettek. Az összetevők között szerepelt pl.a BAMBUSZRÜGY!!!, és egyebek, hús szinte alig (no egy kis fejhús szerepelt benne, de hogy az megint mit keres a kolbászban, mai napig nem tudom..)
Mondjuk a ketchup konkrétan nem mumus, illetve vannak sz.r ketchupok is meg jók. Maga a paradicsom eleve olyan, hogy vannak benne jó alkotóelemek: likopen (bétakarotén egyik fajtája) stb. És minél sűrűbb, vagyis főzött, annál nagyobb a likopen tartalma. Viszont van benne más is, fokozza a béláteresztést, ami kedvező az egyébként más ételekből vagy csak a szervezet saját működéséből adódóan termelődő rákkeltő anyagok felszívódásához.
Maga a stressz pedig önmagában túl kevés ahhoz, hogy rákos legyél, pláne az a stressz, amit az okoz, hogy mit teszel a szádba. Vannak ennél nagyobb stresszek is és még az sem kiváltó ok, ha a bonyolult képletből csak egy tényező is hiányzik, amitől kialakul.
De apropó kaja, egy barátnőm az idén fejezte be a kemot és neki az onkológusa megtiltotta a paradicsomot, paprikát, krumplit, padlizsánt. Az összes felhevített zsiradékot és az összes pékárut. Mellette pedig belépett az otthoni ételkészítés, gőzölés stb. Hiába bio valami, ha tartósított, ha nincs benne tartósítószer, akkor is kellenek bele stabilizálók, egyebek, szóval az egészséges táplálkozáshoz nem az kell, hogy egy bioboltban vegyünk mindent, de ott aztán bármit, hanem egyszerűen ahogy nagyanyáink csinálták, meg kell tanulni főzni és az alapanyagokat minél természetesebb állapotukbam (akár a közértből, zöldségestől) beszerezni.
Pl nem leveskocka, hanem só. Nem dobozolt kaja, hanem friss alapanyag. Ezeket is lehet házilag tartósítani csak az a különbség, hogy nem adalékanyagokkal tartósítunk, dúsítunk, és lévén nem ipari mennyiség, nincs is erre szükség.
A grill husik közül a legtöbb rákkeltő anyagot a grill csirkemell tartalmazza, de ugyanígy, nem létezik olyan, hogy ártatlan péksütemény, a magvakból készült sem. Ha 150 fok felett lett kisütve, teljesen mindegy, hogy miből készült az a péksütemény, vagy hogy sült szalonna vagy sült krumpli. Ezen a hőfokon keletkezik az élelmiszerekben az akrIlamid. Hogy bioboltban vásárolt zabos kenyér, vagy közértből való fehér, mindkettőben keletkezik a sütés során, a csirkemellben is. Ezért jobb választás pl egy zabkása, amit csak megfőztünk, hiszen a víz forráspontja 100fok.
Na, aki meg nem stresszel azon, hogy rákkeltő cuccokat zabál, nem azért nem lesz az, mert nyugodt, hanem mert a többi tényező nincs együtt (genetika, oxidatív stressz, vagyis gyorsabb sejtöregedés, mozgásszegénység és társai)
Nem olvasgatom órákig.
Az első összetevők a legfontosabbak, ezekből van a termékekben a legtöbb. Ha így kezdődik, hogy aqua, vagyis víz, a 2. összetevő pedig a sodium lauryl sulfate, akkor már nem is nézem tovább. Hamar megtanulja az ember lánya, hogy melyik márka az, amire már rá sem néz....
A bolti kozmetíkumok szemetek, sajnos gyógyszertárban is lehet SLS összetevőt tartalmazó krémet kapni. Az Avon és Oriflame termékek sem kivételek....
Káros anyagok vannak az étkeinkben?
Igen.
Azért van a szervezetünknek egy öntisztító rendszere, hogy ezeket kilökje.
Az embernél csak a hüllőknek és a patkányoknak van jobb "méregfeldolgozó" képessége.
Ha mi nem tartozunk ezen szimpatikus állatfajok eggyikéhez sem, ami valószínű, mert akkor pl. nem tudnánk PC billentyűzetet használni, akkor oda kell figyelni a bevitelre, de soha ne stresszeljen a kajálás, mert az többet árt, mint a kaja.
Én egyéb, egészségügyi okok miatt sem szoktam együtt enni a társasággal,d e sosem éreztem, hogy közröhej tárgya lennék. Pedig bárki megkérdezi a rokonságot, barátokat, mind azt mondja, hogy társaságban alig-alig eszek. Az emberek értelmi képességén múlik, hogy most ezért kiröhögnek vagy elfogadják a döntésemet. Aki kiröhögne ilyen miatt, azon elgondolkoznék, hogy vajon akarok-e én ilyet barátnak. :P Ha meg az életvitelem miatt nem akarnak látni, akkor szintén nem kár értük.
Mellesleg sose csorgott a nyálam a kóla után, de a hambi után. :D
Nem kell itt durván lesni az összetevőket. Vannak márkák, amik által gyártott termékek nagy eséllyel megfelelnek a kitételeknek. Pl.: nem fogok időt szánni arra, hogy D*ve testápolók vagy F*uctis samponok összetevőit olvassam, mert ott úgyse lesz olyan, ami megfelelne.
Amúgy rájöttem, ez csak azoknak ilyen nagyon macerásnak tűnő dolog, akik nem szokták nézegetni, csak hallották, hogy vannak olyanok, akik odafigyelnek. És valahogy a fejükben megszületik az, hogy ez valami irdatlan sok idő, meg macera, meg bosszankodás. :D Egész egyszerűen tévhit. :D
Látom, hogy a hozzászólásom nem aratott nagy népszerűséget.:)
Lényegében azt mondtam, hogy az étkezéshez történő szellemi, gondolati hozzáállás sokban befolyásolja az étek hatását a szervezetre.
Ostobaság. Az összes rákos megbetegedés egy harmada azon múlik, hogy olyat eszel meg, amit nem kellene, olyat iszol meg, amit nem kellene és úgy, ahogyan nem kellene.
De ha ezzel a TÉNNYEL nem is vagy tisztában, nem kellene egy olyan országban, ahol a férfiak 45 fölött hullanak sorba, mindenki rákos/cukros/kardiovaszkuláris beteg/csontritkulásos/elhízott/ízületes/stb, hogy amit jó ízűen megeszel "tudatosan", attól nem leszel beteg. Dehogynem.
További ajánlott fórumok:
- Vékony, vagy átlagos testalkatú lányok! Zavar titeket, hogy állandóan anorexiásnak neveznek?
- Hogyan lehet valakit elfelejteni, ha állandóan rá gondolunk?
- Szerintetek normális az állandó pépes széklet, illetve állandó hasmenés inger ami már egy éve tart?
- Kislányomnak IV-es fokú VUR-ja van, állandóan visszatérő húgyúti fertőzései.Van, aki hasonló "cipőben jár"?Beszélgessünk!
- Te is látszólag ok nélkül állandóan fáradt, rosszkedvű és aluszékony vagy?
- Ovis fogápolás. Te miket teszel érte? Fogmosás, egyéb védelmek, ételek, italok figyelése ...