Aki tavaly GYES-en volt, kapott már papírt az államkincstártól? Olyat, ami az adóbevalláshoz kell? (tudásbázis)
Az igazolást mindenféle 2010-ben kapott jövedelemről 2011. január 31-ig meg kellett volna kapni! Ha valaki nem kapta meg, akkor a kifizetőtől kérni kell. (GYES-ben részesülők tehát telefonáljanak a MÁK-hoz és jelezzék, hogy nem kapták meg az adóigazolást.)
Az SZJA bevallás kitöltési útmutatójában szerepel pontosan, hogy mely esetekben nem kell valakinek adóbevallást készíteni, másolom nektek a rátok vonatkozó részt:
2. Mely esetekben nem kell bevallást benyújtani?
– Ha Ön a bevallás 18-23. soraihoz fűzött magyarázatnál felsorolt, adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő jövedelemmel rendelkezik, és e jövedelem mellett nem szerzett más bevallásadási kötelezettség alá eső jövedelmet;
A GYES-t, ha van más bevallás alá eső jövedelme is valakinek, akkor a 19-es sorban kell feltüntetni.
További ajánlott fórumok:
- Ha valakinek tavaly csak GYES volt a jövedelme, annak kell adóbevallást benyújtania?
- Aki gyesen van itthon és nem dolgozik, annak kell adóbevallást csinálnia? Nekem nem küldtek semmit. Tavaly igen.
- Gyes után kell-e adóbevallást készíteni, ha tavaly gyedet is kaptam?
- Aki a tavalyi évben csak GYES-t kapott, annak kell adóbevallást készítenie?
- Tavaly egy hónapig kaptam álláskeresési járadékot, utána sikerült elhelyezkednem. Önadózó vagyok, be kell-e írnom az adóbevallásba?
- Azt szeretném megtudni, hogy aki tavaly a kiskönyv utódjával dolgozott, az kitől és mikor várja róla az igazolást az adóbevalláshoz?