Aki nem fogyaszt tejet és tejterméket, hány mg kalciumot szed naponta? (tudásbázis)
A mesterséges D vitamint újabban mindenáron reklámozzák a kereskedők, és értékesítésben érdekeltek, pedig már sokszor olvastam, a mesterséges előállítás gyártástechnológia révén belekerült vegyületek miatt mellékhatásokat okoz (érelmeszedés, szívinfarktus, kalcium lerakódás elősegítése miatt, ami ellen a komplex K vitamin véd egy kicsit) és a hatásmechanizmust is gyakran tönkreteszi. A szedhető D vitamin (pl. D3) ráadásul nem is igazi teljes D vitamin, hanem elővitamin, amihez kell a napozás, a szervezet álltja elő az igazán hatásos D vitamint, és amihez valójában nem is kell szedni. De már rég megírták az orvosok, hogy nem kell sokat napozni, a szervezet számára elég ha az utcán rövid ujjú ruhában menve 20-25 percet éri a napsütés. És az ablaküvegen keresztül is hat a napsugárzás, csak kis része verődik vissza.
Londonban volt az 1800-as években az ipari forradalom kezdetén, a nagy népesség beözönlésével miatt a szénnel-fával tüzelés elsötétítette, szmogosította a városi levegőt, és a nagyon kevés napfényhez jutás miatt kialakult az „angolkór”, a csontok elsősorban a gyerekeknél eldeformálódtak. Ezt a gázfűtés elterjesztése oldotta meg, ismét napfény érte az emberek bőrét, karját, arcát, az elég volt és ugye akkor és ott nem volt „divat” a strandolás, D vitamin szedés (csukamájolajat szedtek a „csontlágyulásra).
Bizonyos ételekben van ugyan D vitamin, pl. tojássárgája, de azok elég kicsi szintet biztosítanak. tehát legjobb a napozás, de csak módjával, bolond aki kifekszik a Napra, meg kell csak nézni az olyanok bőrét, akik éveken át ezt csinálják, és nem véletlenül nő a bőrkárosodások, bőrrák, melanoma esetek száma az utóbbi időben, az egyre erősebb UV sugárzás miatt.
A koleszterin nem káros, hanem valójában védi a merevvé, töredezetté vált ereket, amiket a kalcium tesz tönkre, életveszélyes állapotot és halált okozva:
„Sokan úgy képzelik, hogy az artériák a koleszterintől tömődnek el. Valójában 90 százalékban meszes lerakódásokról van szó. A koleszterin lágy, viaszos anyag, nem teszi rugalmatlanná az érfalat. A lerakódott kalcium viszont olyan, mint a beton, "megköt" az artéria falában, lehetetlenné téve ezzel az artéria tágulását. A kalcium, és nem a koleszterin teszi merevvé az érfalat, vérrögképződésre hajlamosít, amely leválva életveszélyes embóliát okozhat.
• Legalább napi 500 mg elemi kalcium napi bevitele (D-vitaminnal kiegészítve vagy anélkül) akár 27 százalékkal is megnövelheti a szívinfarktus relatív kockázatát, sőt a sztrók kockázatát is.
• A kiegészítő tápanyagok (magnézium, D-vitamin, K-vitamin) kiegyensúlyozó hatása nélkül, önmagában fogyasztott kalciumnak káros hatása lehet, pl. kalciumlerakódás a koszorúerekben, majd szívinfarktus.”
Nincs bizonyíték arra, hogy kalciumbevitellel megelőzhető volna a csonttörés, sőt sok kutatás arra az eredményre vezetett, hogy a kalciumlerakódások számos kórképben szerepelnek kiváltó tényezőként.
A felvilágosult fogyasztó hiába tudja, hogy ma már csak öngyilkosjelöltek szednek kalciumot csontritkulás ellen, a kereskedőnek nem kötelessége tudni, hogy az étrendkiegészítőként szedett kalcium nem a csontokat, hanem az erek falán lévő meszesedést fogja erősíteni.
Az erek falán lévő meszesedést K vitaminok speciális alfajainak kombinációja távolítja le (nem a „sima” K2 vitamin, az hatástalan jó esetben, de káros is lehet!):
Szia. 36 éve nem nagyon eszem tejterméket (azaz anyatejes tápláláson kívül).
Egyszerűen kiskorom óta utálom a vajat, tejet, túrót, kefírt, natúr joghurtot, szinte az összes sajtot stb.. Tehát nagyjából majdnem minden tejterméket.
Tejnek önmagában sosem értettem értelmét, azt néha kávéban fogyasztom, vagy sütemény tésztájába teszek, ha kell. A vaj, túró, és tejföl, kefír szagától is rosszul vagyok, hát még ha meg kellene enni.. Vajat szintén max sütibe teszek, azt is csak úgy eszem meg, ha nem érződik a vaj íz. Túrót csak túrórudiban, de ritkán és azt is fenntartással. Sajtból csak trappista és parenyica, illetve mozzarella a pizzán. Joghurt max ízesített, de sokszor már azon is érzem azt az ízt,amit nem szeretek.. Tejszínt pedig csak a saját készítésű gesztenye tortámba teszek, a gesztenyepüret azzal keverem ki, de nem is érezni. Szóval elmondható, hogy szinte nulla fogyasztás. És köszönöm jól vagyok, csontom sosem tört, pedig voltak helyzetek, fogaim is rendben. Kalcium nem csak a tejtermékekben van, már ha a maiakban akad egyáltalán még. Ugyanakkor pár éve csináltattam genetikai laktózintollerancia tesztet, pozitív lett. Vagy az vagyok, vagy az leszek egyszer, laktózerzekeny. Amúgy sem normális a tejtermékek fogyasztása az anyatejes táplálás után. Ezért is lesz sok ember később laktózerzekeny, mert csecsemőkor után nincs szüksége a szervezetnek rá. Annyi más van, amiben ott a kalcium, nem a tej a minden. Ahogy írtad, tablettát is lehet szedni (én nem igazán hiszek ebben a vesekövet okoz dologban), de D vitamint ne felejts el mellé.
Igen, nagyon finom.
Bár nem gondolom hogy a helyes táplálkozáson kívül neked külön pótolni kellene a kalciumot, de ha esetleg szedsz bármi más kiegészítőt, ajánlom figyelmedbe egy kutató vegyészmérnök rövid kis videóját: [link] Csak 5 perc, nagyon megéri végighallgatni.
(Több hasonló videója is van.)
Ajánlott napi kalciumbevitel WHO
0-6 hónapos korban 400 mg
7-12 hónapos korban 400 mg
1-3 éves korban 500 mg
4-6 éves korban 600 mg
7-9 éves korban 700 mg
10-18 éves korban 1.300 mg
Nők 19 éves kortól a menopauzáig 1.000 mg
Nők menopauza után 1.300 mg
Férfiak 65 éves korig 1.000 mg
Férfiak 65 év felett 1.300 mg
Várandós nők (az utolsó trimeszterben) 1.200 mg
Szoptató nők 1.000 mg
Nem is értem miért néznek kalcium szintet. Biztos hogy nem én vagyok az egyedüli aki tudja, hogy a szervezet arra törekszik hogy a vérben legyen állandó a kalcium szint. Ha kevesebb a kelleténél úgy oldja meg magának a szervezet, hogy elvonja a csontokból. Ékes bizonyítéka ennek az én esetem hogy ne menjünk messzire. Súlyos csontritkulásom van, viszont a kalcium szint a véremben mindig jó.
Most modhatjátok hű de okos vagyok, mégis csontritkulásom van. Igen. Sajnos az okosságot akkor kapartam össze mikor kiderült hogy baj van. Talán megelőzhettem volna, ha fiatal koromban lett volna kapacitásom magammal foglalkozni. De a kegyetlen nehéz munka, alacsony kereset, egészségtelen táplálkozás, egyedül gyerek felnevelés, házépítés szintén egyedül kiszívta belőlem még az életet is, majdnem szó szerint. Sajnos ezen változtatni már nem tudok, de mióta van időm magammal foglalkozni szinten tartom az állapotomat, már nem romlik, és van betegség nem egy amit már le is küzdöttem. A csontjaim rikulását egyenlőre "csak" megállítottam, de remélem hogy a következő mérés javulást fog mutatni. :)
Vigyázzatok az egészségetekre! Megőrizni könnyebb mint visszaszerezni.
További ajánlott fórumok:
- Mennyi folyadékot célszerű naponta fogyasztani? Függ ez a testsúlytól/testmérettől?
- D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk?
- Aki valami miatt nem fogyaszthat tejterméket, mivel helyettesíti?
- Ínygyulladás esetén kerülni kell a tejtermékek fogyasztását?
- Augmentin Duo mellett szabad tejterméket fogyasztani?
- Akik nem fogyasztanak tejterméket, mivel helyettesítik a tejfölt?