A Trónok harcában milyen olyan dolgok vannak, ami miatt nem való egy gyereknek? (tudásbázis)
Mondjuk Rejtő szerintem pont nem az a nehéz olvasmány, amire azt mondanám, hogy nem való gyereknek, én is faltam azokat is, meg az ilyen indiános könyveket, pl. Jack London, 8-10 évesen, pedig ezekben is vannak kicsit erősebb részek. De ezek gyerekeknek is simán valók, kicsit hátborzongató, de 🤷♀️ A trónok harcában rengeteg kínzás és nemi erőszak van részletesen leírva, a megkínzott szemszögéből sokszor, egy ponton egy karakter fizet egy ezüstöt egy parasztnak, hogy megdughassa a lányát, valakinek van egy flashbackje arról, hogy amikor bezárva tarották és kínozták, kutyákkal kellett bizonyos dolgokat csinálnia és hogy egy másik karakter arra kényszerítette hogy kinyalja a feleségét, miközben a nő tiltakozik és zokog. Egy ponton egy 13 éves lányt csoportosan megerőszakolnak. Ezekre emlékeztem fejből de rákerestem és van még millió ilyen 😂 Pl. egy testvérpár egy templomban szexel (egymással) miközben a nő menstruál (ezek ki vannak fejtve), és tőlük pár méterre ott van a ravatalon a korábbi vérfertőzésükből származó gyerekük hullája, ilyesmik. Mindjárt felsorolom tételesen FI-nak aki amúgy magasról szarik a fórumára 😂 Szóval szerintem ez nem feltétlen az a kategória, ami mondjuk az én pszichémre jó hatással lett volna 13 évesen, de ugye kinek mi 😅
De amúgy mindenki azt ad a gyereknek olvasni, amit szeretne, én csak leírtam a véleményem, mert emlékszem, hogy felnőttként is volt, amit kissé meglepve olvastam. De amúgy abban egyetértek hogy simán lehet felnőtt könyveket olvasni gyerekként, mert azért sok olyan van ami nem korhatáros, hiába van benne akár gyilkosság is.
Nálunk máshogy volt/van.
A szüleim és én is vettünk/veszünk különböző témájú könyveket. A szüleimnek eszébe sem jutott, hogy én pl. 8 évesen már nem a mesekönyveket fogom előnyben részesíteni, hanem már más könyveket fogok leemelni a polcról. Pl. amit az ő kezükben láttam. Látták pl. hogy kb. 8 évesen elkezdtem olvasni Rejtő Tizennégy karátos autó című könyvét. Nem vették el. Gondolták, hogy majd leteszem, ha nem tetszik/nem értem, stb. Meglepődtek, amikor kiolvastam és egy újabb Rejtő könyvet kezdtem olvasni.
Néha meséltek könyvekről, de ők azt választották, hogy rám hagyják a döntést.
Nem az internet világában voltam kiskamasz, de ennyi idős koromban simán olvastam sokkal durvább könyveket is. A szüleim soha nem szóltak bele, hogy mit olvasok, csak abban az esetben, ha azt látták, nagyon "megvisel", pl. én kb. 11 évesen olvastam pl. a 21 rémes történetet, ami ma már nem annyira félelmetes, de abban az időben az volt. Ettől a könyvtől eltiltottak néhány hétre, mert nem mertem a szobámba aludni, azaz féltem. Néhány hét múlva és néhány nagyobb beszélgetés után a szüleimmel, eljutottam addig, hogy nem féltem, ha olvastam ezt a könyvet.
Bármilyen könyvet levehettem a polcról, sosem a szüleim javasoltak könyveket. Megvették, kitették a polcra és aki akarta olvashatta. Én is így teszek. Ha kérdeztem, akkor meséltek a könyvről, vagy csak annyit mondtak, hogy olvasd és megtudod;)
Nem mondanám, hogy buborékban neveltek a szüleid, de én sosem mondom a gyerekemnek, hogy azt ne olvassa. Úgy is letette/leteszi, ha nem érzi jónak;)
Még mindig azon rugózol, hogy mit olvashat az a szerencsétlen gyerek?
Édesfa*om.
Példamutatással lehet hatni rá, tiltással nem igazán.
A Trónok harcáról beszélnék vele, hogy tudja-e, hogy megrázó részek vannak benne, és felkészült-e rá. De hagynám, hogy elkezdje olvasni. Ha sok neki, úgyis abbahagyja.
Szerintem a mai világban egy kiskamaszhoz eljutnak ilyen tartalmak, ha nem is könyvben, hanem a neten. Valószínűleg p0rnót is látott már.
Én 13 évesen horrorfilmeket néztem németül (akkoriban a német adók adtak le ilyeneket, és én amúgy is németül tanultam, jó volt gyakorlásnak), és Stephen Kinget olvastam.
Szerintem a gyereknek inkább a Trónok harca szövevényessége fekheti meg a gyomrát, mint a vér meg a szex.
"Ki mondja meg, ha nem a szülei?"
Hát, megpróbálhatják, aztán vagy sikerül, vagy nem.
Ld. ti is a rotten.com-ot néztétek. Egy könyvet nehezebb rejtegetni, de nem lehetetlen :)
További ajánlott fórumok:
- Mi árt jobban a gyereknek? Az ordibálás vagy egy-egy pofon?
- Helyes dolog a boltban még fizetés előtt odaadni a gyereknek a csokit, kiflit enni?
- Az anyának mindenhez joga van? A gyereknek nincs joga semmihez? Neki mindent el kell tűrnie?
- Mikor mondjam el a gyereknek, hogy nem létezik a Mikulás, Jézuska, Húsvéti nyúl? Ti mikor, hogyan mondtátok el?
- Mi a véleményed arról, hogy a Trónok Harcában minden házasságon kívül született gyereket megbélyegeznek (Havas, a ... fattya stb.)?
- A Trónok harcában melyik az a jelenet, ahol a Stark gyerekek fakardoznak?