A toxoplasmosist a macskák csak a székletükkel üritik? (tudásbázis)
De nem csak a macskáktól lehet elkapni. Ha pl. mosatlan zöldséget vagy gyümölcsöt eszel (főleg, ami a földdel érintkezik), akkor is. Sőt a nyers hús által is lehet toxoplazmózissal fertőződni.
Nekünk van macskánk és mellette voltam terhes. Nem volt semmi gond a terhességem alatt.
A fórumkiírónak javaslom, hogy a terhesgondozáson beszélje meg az orvosával a macska-ügyet. Ilyenkor szoktak toxoplazma szűrés végezni a kismamákon. Az majd megnyugtat.
Nem akarok senkit rémisztgetni mivel ha olvastad én is kismama vagyok.Szerintem normális ha az ember aggódik pláne hogy sokára sikerült első baba....de igaza van egy másik hozzászólónak,h minden kismamás oldalon irnak róla,igy nem hinném h én rémisztgetnék vagy cirkuszolnék,azt hiszem azért van a fórum h segitséget kérjünk egmástól...
Mindenhol lehet róla olvasni....
Szia!
Azéert ne ijessz meg ennyire senkit.
Lehet hogy okozhat halált, de mi nem?
Valaki, egy darázscsípéstől is meghalhat, de ennek kicsi az esélye.
A toxoplazmózis, egy elég gyakori dolog, és szinte, mindenki átesik rajta. Pl. akinek van macskája, eszik nyers húst, vagy feldolgoz nyers húst.
Ifluenza jellegű a lefolyása, ha megkaptuk.
Pl. kismamáknál a szűréssel, az is megállapítható, hogy a közelmúltban, vagy sokkal régebben kapta el.
Én, sjanos egy babámat vesztettem el miatta 14 hetesen, de ez is ritja. Sajnos, én viszont úgymond hibás voltam benne. Nem csináltattam szűrést az első gyereknél, és azt hittem, mivel volt macskám, sok, tuti átestem rajta. Sajnos nem.
Még a 2. gyereknél se csináltak szűrést, hanem, amikor elvesztettem a babám, csinálták meg, és kimutatta a szűrés, hogy nemrég etsem át rajta.
Sajnos, a terhességem alatt, semmi nem maradt meg bennem, és őrülten kívántam a tatár bifszteket. Mivel 38-kg-ra fogytam, azt mondta a doki, ha csak azt tudom lenyelni, szó szerint (még a vizet se tudta, inni), akkor egyek azt, legalább. Na, a nyers húsból meg is kaptam ezt a cart.....:(
Van egy macskás könyvem, amiben azt írták, hogy az emberek nagy része átesik ezen a fertőzésen.
A lényeg, hogy a macska vécét ne a kismama tisztítsa és macska simogatás után kézmosás.
Azt is írta a könyv, hogy ez a baci nem pusztul el, jöhet meleg, hideg, fagy, eső... Szóval bárhol elkaphatod, ahol egy macska megfordul. (A könyv szerint)
DE, ha ennyire tartassz ettől, akkor ajándékozd el a cicát/cicákat vagy csak míg kismama vagy add oda valakinek.
Köszönöm szépen...ezeket tudtam...csak a macsak pisi elbizonytalanitott???
Óvatos vagyok a macskákkal,gumikesztyűbe adok enni is a tálba meg minden...de ezt nem tudtam elkerülni egyszer csak lepisilte a lábam...Köszönöm!!!
Segitsetek...korai terhes vagyok...és délután lepisilt a 8-10 hetes házimacskánk...gyorsan megmosakodtam.....de aggódom:(
Bár úgy tudom ez csak a széklettel fertőz,de...