A terhességre veszélyes fertőzések (beszélgetés)
Itt egy másik aranyos kokkusz: a sztafilokokkusz (staphylococcus).
Nagyjából uyanazokra képes, mint az előző rusnya jószág (ótvar, tüdőgyulladás, köldökcsonk gyulladás), és ő szereti csinálni a kórházi fertőzések nagyobb részét is csecsemőosztályokon. Szintén kivédhető, megelőzhető a higiénés rendszabályok betartásával.
Remélem, amikor olvassáto9k, nem ijedtek meg, nem az elrémisztés a célom, hanem a tájékoztatás. Ezeknek a megbetgedéseknek nagy része kivédhető higiénével, olyan egyszerű dolgokkal, mint a gyakori kézmosás,fertőtlenítés (Otthon nem szükséges élből mindent fertőtleníteni megelőzés végett. Ha beteg, akkor igen, egyébként meg elegendő a kakis dolgokat, meg amiből a baba eszik, iszik), vasalás, stb.
Sztreptokokkusz (streptococcus)
Ezek a rohadt dögök is mindenütt előfordulnak sajna. Ezek gennykeltő baktériumok (több altípusa létezik) .A behatolási kaputól függően sokféle gennyes megbetegedést okozhatnak. Pl.: Streptoccus pyogenes okozza a skarlátot;
Egyéb fertőzések: torok, légutak behatolási kapun: torokgyulladás, mandulagyulladás, tüdőgyulladás, szövődményként középfülgyulladás, arc-homloküreggyulladás);
bőrön: sebgennyedések, furunkulus, karbunkulus, tályog,orbánc, nyirokérgyulladás, ótvar;
ételmérgezést is tudnak okozni;
valamint ezek okozták annakidején a gyermekágyi lázat is.
A babáknál köldökcsonk gyulladását, seb-bőrgennyedéseket tudnak okozni. Megfelelő higiénével kivédhető, ha mégis kialakul, antibiotikummal viszonylag könnyen gyógyítható.
A cytomegalovírus nem csak nemi úton, de a légutakon keresztül is terjed. A vírus ubiqinter, vagyis mindenütt előfordul a környezetben. Előfordulhat fertőződés az anyaméhben, mert a vírusok átjuthatnak a méhlepényen. A méhen belüli élteben CMV-fertőzést túlélt újszülöttek egy részének nincsenek klinikai tünetei, a fertőződés tényére csak a vírusürítés utal. A fertőzésre visszavazethető megbetegedések tünetei az első-második életévben jelennek meg, az esetek 15-20%-ában jönnek létre. jellemzők: microcephalia (testéhez képest kicsi fej), chorioretinitis (a szem ideghártyájának és érhártyájának egyidejű gyulladása), mentális visszamaradottság, lassú súlygyarapodás.
Az élet első napjaiban ún. születés körüli fertőzések 25-50%- a a fertőzött anyák hüvelyi váladékától, szülés közben, vagy a fertőzött anyák anyatejétől (40-60%-ban) jön létre. Ilyenkor pneumonitis (egyfajta tüdőgyulladás) jön létre.
Mivel a vírus legyengíti az immunrendszert, különböző társfertőzések is létrejöhetnek.
A diagnosist nem könnyű felállítani, mivel számos betegségnek hasonló tünetei vannak.
herpesz érdekes módon sosem jött ki rajtam a terhességeim során. holott álltalában havonta - 2 havonta kijön rajtam. de nagyon örültem neki :) amint megszültem megjött a herpesz is :(
bárányhimkős voltam, nagyon ritka eset, ha valaki 2x megkapja. izgultam miatta nagyon.. pont a 12. héten kapta el a nagyobbik fiam... de megnyugtattak, hogy nem lesz baj.
Toxoplasmán gyerekkoromba tuti átestem. mióta eszemet tudom van / volt macskám. jelenleg is 6 cinyó boldogít:)
másféle fertőzéssel még nem találkoztam :) hála az égnek!
Találtam egy nagyon érdekes cikket a www.examed.hu/tenytar/szuleszet oldalon. Érdemes minden terhességre készülőnek elolvasni!
Nem akartam idézni a cikket, de a legfontosabb részeket ide másoltam:
"Toxoplasma
A toxoplasma (Toxoplasma gondii) egy olyan parazita, mely főleg a macska ürülékén keresztül kerül kapcsolatba az emberrel. Legfőbb teendő a prevenció, azaz a fertőző forrás elkerülése a várandós vagy potenciális kismama szempontjából.
-Megelőzés
A terhes ne egyen nyers húst. Ne fogyasszon mosatlan zöldséget és gyümölcsöt. Miután alaposan megmosta a zöldségeket, szappannal mosson kezet.
A macskaalmot lehetőleg kerülje el, amennyiben ez nem lehetséges, használjon maszkot az alomcseréhez. A macska váladékával sem szabad érintkezni, tehát ne hagyja, hogy az állat nyaldossa önt. Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadja, nem kell megválnia szeretett háziállatától.(...)
-Fertőzés terhességben
A terhesség első trimeszterében (első 12 hét) a fertőzés igen komoly fejlődési rendellenességeket okoz, mely legtöbbször végzetes, azaz vetélés következik be. (...) A később bekövetkezett fertőzés esetén nem egyértelmű a magzati károsodás mértéke, sokszor csak kisebb elváltozások észlelhetők, mint jelentős magzatvíz szaporulat (polihydramnion), de a magzat sértetlen marad. A kezelés ilyen esetben antibiotikummal (Rovamycin) a terhesség szinte egész ideje alatt folyamatosan ajánlott.
Mindezekből világosan látszik, hogy a kivánt terhesség bekövetkezte előtt, vagy igen korai szakban célszerű vizsgálatot végezni.
Rubeola
A rubeola fertőzés a legveszélyeseb fertőzések közé tartozik a terhességben. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy kb. 15 éve hazánkban is bevezették a gyerekek védőoltását, így óvodás és iskolás közösségekben ritkán fordul elő ez a betegség. Ennek következtében, hordozó hiányában, lényegesen ritkábban találkozhatunk a fertőzéssel, ezért sokkal kisebb veszélynek vannak már kitéve a kismamák.
Amennyiben mégis bekövetkezik a fertőzés az első 8 hétben, nagyon nagy valószínűséggel maradandó fejlődési rendellenesség alakul ki az embrióban.(...)
A 12-16 hét között a magzati elváltozás valószínűsége csekély, ezt követően pedig szinte elhanyagolható.(...)
Mindezekből világosan látszik, hogy a kívánt terhesség bekövetkezte előtt, célszerű vizsgálatot végezni, amnnyiben a vizsgálat eredménye negatív, immunizálni lehet a terhesség vállalására készülő nőket.
Herpes simplex virus
A herpes simplex virus (HSV) bőr és nyálkahátya kontaktus, valamint cseppfertőzés útján terjed. A betegséget a szeméremtesten ill a hüvelyben megjelenő fájdalmas, viszkető, majd kifekélyesedő kelések jellemzik. Az első ízben jelentkező (primér) fertőzés direkt kontaktus útján a megszületendő magzatra igen veszélyes, ezért az aktív stádiumban lévő fertőzés esetében a császármetszés indokolt. A HSV fertőzés esetén a magzati fejlődési rendellenességek kockázata számottevően nem emelkedik. Koraterhességi HSV fertőzés során azonban magasabb spontán vetélési arányt figyeltek meg. (...)
Cytomegalovirus
A cytomegalovirus (CMV) a leggyakoribb magzati fertőzést okozó virus. Bár a szexuális úton terjedő betegségek közé sorolják, nem csak nemi úton terjed. A fertőzés gyakran tünetmentes. Magyarországon a nők 80 %-a szeropozitív, azaz átesett a fertőzésen. A szeronegatív terhesek 2-4 %-ában lehet számítani magzati fertőzésre. Hazánkban 100 újszülöttre jut egy CMV fertőzés. A fertőzés magzati tünetei változatosak. A magzatok 5%-a meghal, többnyire vetélés következik be. A magzati CMV fertőzések 10 %-a súlyos elváltozásokkal jár, melyek többnyire az agyat és az idegrendszert érintik. A súlyosság a fertőzés időpontjától függ. A terhesség első harmadában bekövetkezett fertőzés esetében az agy is károsodik.(...)
Varicella (bárányhimlő)
A bárányhimlő cseppfertőzés vagy direkt kontaktus útján terjed, lappangási ideje 10-21 nap. Minden 7500 terhességre jut egy bárányhimlős eset. A magzatok érintettsége az anyai fertőzések 25%-ában fordul elő. Magzati károsodás azonban csak 2 %-ban következik be. A terhesség első harmadában bekövetkezett fertőzések esetében magasabb, 10 % a magzati érintettség. (...) A terhesség utolsó heteiben lezajló fertőzés is súlyosan veszélyezteti a magzatot, ill. újszülöttet. Ilyenkor az újszülött elkülönítése és az immunglobulin kezelés javallt, ennek ellenére a halálozás elérheti a 20 %-ot."
További ajánlott fórumok:
- Mennyi a veszélyesen magas vércukor érték a terhesség elején?
- A vashiányos vérszegénység veszélyes-e a terhességre/babára?
- Terhesség alatti CT vizsgálat veszélyes a magzatra?
- Meddig ill. mennyire veszélyes a bárányhimlő a terhesség alatt?
- Ha már ezelőtt vagy 16 éve átestem a toxoplazmózis fertőzésen, kell aggódnom a három kutyánktól? Lehet símogatni? És a babára veszélyes-e?
- Ha valaki kövéren lesz terhes, az a veszélyesebb, ha diétázik terhesség alatt, vagy az ha nem?