A szél kettétörte ecetfánkat. Meg lehet még menteni? (tudásbázis)
Talán.
A gyökeréből viszont még jöhetnek új sarjak.
Valamelyik könyvben, meg újságban is volt róla szó, de már ne kérdezd melyik az mert mire az egészet átnyálazom.
Amúgy a gyerekeknek is meg szoktam említeni a másik neve mellett, mikor mutatom és tanítom őket, így könnyebben megjegyzik magát a növényt.
Egyébként őzlábfa elnevezést nem találtam sehol, te hol olvastad?
Amúgy találó, tényleg úgy néz ki a fa kérge.
Köszönöm a tanácsot, de már jóval előbb megnéztem az egyetemi tankönyvemet és a növényhatározót,
(Kárpáti-Terpó: Kertészeti növénytan II.
Soó-Kárpáti: Növényhatározó II.)
mindenféle kötekedési szándék nélkül.A neten azért kerestem rá, mert könnyebb ide bemásolni a képet.
Teljesen mindegy, mi a latin neve, és milyen magyar neveken szerepelnek, az a lényeg, hogy melyik növényről van szó.
Az egyik ecetfa értékes dísznövény, a másik veszedelmes gyom.
Persze még ez is lényegtelen, ha a gazda mindenképpen ragaszkodik a fához, bármelyik faj legyen is az - innentől tulajdonképpen nincs is min vitázni.
Én egy szóval sem írtam hogy egy családba tartoznak, ha félreérthetően írtam elnézést, ha pedig kötekedni akarsz sajnálom nem vagyok ráhangolódva.
És hidd el Őzlábfának is hívják, csak hogy a neten ezt nem fogod megtalálni, inkább szakkönyvekben nézz utána,(mielőtt a netről bárhonnan is szöveget másolsz be).
Tehát nyugodtan visszavághatod nem lesz semmi baja, vagy így, vagy úgy de ki fog hajtani.Örültem ha segíthettem:))))))))
Az nem a vad változat, hanem egs teljesen más faj, egész más családba tartozik. Azért kérdeztem, neki melyik van, mert ecetfa néven szerepel magyarul ez a Rhus is, amit te említettél.
A Rhus dísznövény, parkok gyakori dísze, gyönyörű az őszi lombszíneződése, nyáron a nagy bordó bugavirágzata egészen különleges. Szárazság- és várostűrő.
A bálványfa (helytelenül: ecetfa), Ailanthus altissima a legveszedelmesebb gyomfa, minden magyar kert és épület rémálma.
Szerintem nem ez van neki, van dísznövény változata
Rhus typhina A latin neve magyarul Őzlábfának is hívják. Sokkal szebb, ez a vad változat amit te képen fe3lraktál.
Mit kell azon megmenteni?
Az ecetfa (helyesebben bálványfa) egy igen erőszakosan terjedő gyomfa. Járdarepedésekben, házfal tövében, mindenhol kikel a magja, erőteljes növekedésével elnyomja a többi fát . Nem kell sajnálni, bár a habitusa nem csúnya, levelei kifejezetten szépek, de kellemetlen szagúak.
Ha kipusztult, ültetni kell helyette valamilyen értékesebb fajt.
További ajánlott fórumok:
- Gyökérkezelt fog kettétört mit gondoltok, mit lehet vele kezdeni?
- 60 fokon kimostam a pólót, amin vasalt matrica van, elég csúnya a matrica, meg lehet menteni?
- Váltás micro SIM kártyára, a kártya tartalmát át lehet menteni?
- Odakozmált levest meg lehet menteni?
- Hibás memória kártyáról le lehet valahogy menteni az adatokat?
- Facebook chatbeszélgetést/levelezést le lehet menteni?