A pénz amit keresel mire elég? Elég-e hó végéig? (beszélgetés)
Albérlet rezsivel (garzon): 300 euró
Autó törlesztés biztosítással: 200 euró
2 telefon: 50 euró
egészségbiztosítás: 25 euró
Internet: 20 euró
Lépcsőház takarítása: 6 euró
Kocsit teletankolni legalább kétszer egy hónapban: 120 euró
Szervíz félévente: változó
Fizetés: 850 euró
Nem sok marad kajára. Spórolunk ezerrel, Lidl-ben vásárolunk, nem járunk sehova. Gyereket nem is merünk tervezni, míg ilyen körülmények vannak.
Sajna nem elég. Minden spórolási ötletet be kell vetni. Pl. amiket ében11 írt a 40. hsz-ban.
És ha nagyitól kapok szülinapra, névnapra kis pénzt, abból gyorsan vásárolok valamennyi húst tartalékba a fagyasztóba.
Éppen elég hó végéig.(de csak azért mert a párom jól keres)
Első hogy a számla ki legyen fizetve,a gyereken nem spórolunk.Nézzük mikor mi hol akciós és oda negyünk vásárolni.Ruhát kiárusításon veszünk.Mosóport nagy kiszerelésben.Ja és mindent megeszünk,nálunk nincs válogatás.
pl a rezsivel-kihúzom a telefontöltőt, rendesen kikapcsolom a tv-t,nem égnek a villanyok, és a mosógépemen van felezős rövidprogram,nem mosogatok folyóvíz alatt.
kajánál én főzök itthon, páromnak csinálok néha szendvicset, harapnivalót a munkába, és akciósból válogatok.És van az erkélyen kis füszerkertem.De anyum segít befőzni.a fagyasztóba sok dolgot bepakolok, kenyér péksüti ha marad étel azt is, vagy mostanában nagy adag húslevet főzök és a levét lefagyasztom kis adagokban-később jól jön alapnak.
Ruhával szintúgy- turi, de újakat is lehet néha egész olcsón venni, ha leárazás van vagy kiárúsítás-így szereztem új farmert a gyereknek 300Ft-ért, vagy polót magamnak 190Ft-ért márkásat.Néha akkor is megveszem ha még nagy, vagy nincs szezonja-nyáron csizmát pl.
Ha nem haragszotok bemásolok ide egy hozzászólást, arra a kérdésre találtam, hogy hogyan lehet spórolni. Hátha valakinek segít:
14. kleca 2008-09-27 08:41
Először is megnézem mennyi a bevétel, mennyi a kiadás.
Általában a kiadásokat három részre osztom:
a, Amit muszáj befizetni: víz, gáz, villany, net, lakáskölcsön(Örüljön akinek nem kell!)stb
b, Amit minden hónapban muszáj kiadnom:
Pl mosópor, szappan, stb.
Leültetem a családomat, gyerekeket is, elővesszük a "Gazdálkodj okosan " társasjáték pénzeit, s virtuálisan eljátszuk, mennyi a bevétel, mennyi marad. Általában elszörnyülködnek, de felfogják, hogy xFT-ból nem lesz X+200 ezer.
Ott helyben megbeszéljük, kinek mire van feltétlenül szüksége: cipő, kabát, ruha, melegítő, stb. . .
Azt is megvitatjuk, mi mennyibe kerül, min mennyit spórolhatunk: Pl a vizet nem tudják kontrollálni, órákig zuhanyoznak. Ezt úgy szabályoztuk, hogy amíg ez így van, addig be kell dugni a kád dugóját, s maximum a túlfolyóig érhet a víz. 80-100 liternek elégnek kell lennie.
A telefonjukat le lehet kérdezni mennyinél tart a számlánk, ott is egy határt szabtunk. stb
c, Ennivaló, zsebpénz
Zsebpénz: Nekem 2 pénztárcám van:
az egyikben a családi kassza, a másikban az én zsebpénzem. Nekem is kell a munkahelyen büfére, stb. Ez ugyanúgy maximalizálva van, ha marad, akkor azt betehetem a közösbe, vagy átvihetem a következő hónapra.
A másik pénztárcából többnyire az ennivalót fizetem.
Sokat takarítasz meg, ha saját magad főzöl.
A legjobb, ha a havi bevételedet a várható 4-5 hétre hetente kiborítékozod: Erre a hétre ennyi jut. Abból, ha előre eldöntöd, mi lesz a heti menü, könnyebben bevásárolsz egy egész hétre.
Utána már csak majd főznöd kell.
Persze ha kertes házban laksz, tovább csökkentheted a kiadásaidat, ha van kis konyhakerted az alapanyagoknak.
De első lépésben azt ajánlom, egy füzetbe kezdd el írni nagyon őszintén a kiadásaidat.
Ha 2-3 hónapig naponta őszintén beírod mire mennyit költöttél, rá fogsz jönni hol vannak azok a rések, ahol elszalad a bevétel, feleslegesen.
Őrizd meg a számláidat, s otthon nézd át, miket jó hogy megvettél, mit lehetett volna kihagyni.
Egy idő után lesznek "kedvenc" boltjaid, ahol bevásárolsz.