A pampafüvet el lehet ilyenkor ültetni (ősszel)? (tudásbázis)
*VIRÁGFÖLD
*GÖDÖR
*KÜZDJ VELE :DDDDDDDD
Én 4m-t minimum hagynék köztük.
A tápanyagdús talajt kedveli,egy kis virágfölt a kiásott dödör alján nem fog ártani:)
Gondolom cserépben van a tiéd is-nem kell mélyre rakni,csak amíg most van:)
Szorosan kösd össze a hó ne tudjon beesni a tövéhez mert elfagy-ezért tavasszal és nem ősszel kell levágni.Amúgy vágnak a levelei,volt hogy összekaszaboltam vele a karom,kesztyűben és pulcsiban küzd vele:DDDD
Akkor ezek szerint ultessem el nyugottan. Majd az osz vegen osszekotom es betakarom az aljat. Majd tavasszal vagjam vissza.
Meg egy kerdes. Elultetesnel kell figyelni valamire? Melyseg? Vagy barmi ? Es milyen tavol ultessem oket egymastol?
Szia!
Nekem két gyönyörű van.
Ültesd ki nyugodtan.A fagyra érzékeny-ilyenkor át szoktam fogni a közepénél és átkötöm egy madzaggal.A töve köré földet rakunk kb.10cm magasan-így nem fagy el.
Kora tavasszal levágom az összes levelét 1-2cm-el a talaj felett miután az őszel odarakott földet ellapátolom.
Nekem ez bevált,a kertészetben mondták hogy így csináljam:)
nekem van pampafüvem és csodálatos. most virágzik. két éve vettem, de szerintem se ültesd most ki, mert elfagyhat. teleltesd át garázsban, kamrában vagy egy hűvösebb helyen, ha van rá lehetőséged.
a 4 tőből rengeteg lesz :)
egyébként nagyon igénytelen növény, csak rengeteg vízre és jó sok napsütésre van szüksége.
Ezüstös pampafű /Cortaderia selloana/: Sűrű bokrú, nagytermetű díszfű. Fehér bugáit ősz végén hozza.
A pampafű ültetése: Ha ősszel vásároljuk a növényt, akkor a legjobb ha ki sem ültetjük a szabadba, hanem fagymentes helyre visszük, levágjuk a tő felett a leveleket 15 cm-rel, és télen többször meglocsoljuk hogy ne száradjon ki a növény. Csak tavasszal ültessük ki szabadba a fagyosszentek elmúltával. Napra ültessük, terebélyes bokorrá fejlődik, és két méter magas bugaviágzatot hoz. Érzékeny a magas talajvízre. 50 x50x50 cm-es gödröt ássunk és a gödör aljára durva kavicsot szórjunk 15 cm vastagon, ez szolgálja a jó vízelvezetést a kötött talajon. Évközben csak mérsékelten öntözzük. Az első évben nem virágzik. A tél előtt vagy felássuk a növényt, és fagymentes helyre visszük, vagy a szárat megcsavarva a tőhöz lehajtva és ott összekötve kint hagyjuk. A kötés fölé érően fűkaszálékkal, falombbal, földdel felkupacoljuk 30-40 cm magasan a tövet, ha van kukoricaszárunk, nádszövet, akkor azzal a növényt körbecsavarjuk. Azt kell megakadályozni a lekötéssel és a takarással, hogy a tölcséres szárban megülő víz ne juthasson a tőhöz, mert a víz ott megfagy, és szétfagyasztja a növény szöveteit. Azt is megtehetjük, hogy egy nagy cserépbe ültetjük a pampafüvet, és az edénnyel együtt süllyesztjük a talajba, és így tél előtt csak kiemeljük onnan edényestől. A virágok szeptembertől nyílnak. Ősz végén a bugavirágzatokat tőből távolítsuk el, a lombját március végén , amikor kitakartuk akkor vágjuk vissza 15-20 cm-rel a tő fölött.