A Metforminnak mik a mellékhatásai? (tudásbázis)
Én nem gondoltam, h nem tetszik. :)
Deeee, tudod, azt mondják az a jó barát, aki a negatívat is a szemedbe mondja. Persze nem vagyunk azok, de kifejezetten szeretek segíteni másoknak, mert tudom, h nekem milyen jól esett a sok tanács, amikor én kezdtem ezt. :)
Este 6 után nem eszem mert egyszerüen nem vagyok éhes, nem azért mert éheztetem magam. Egyszerüen évek óta erre van ráállva a szervezetem.
Ez a hasmenéses téma nekem már bőven a gyógyszer előtt is meg volt, de nem ennyire drasztikusan.ez 3 évvel ezelőtt 1 évig jártam orvostól orvosig ezzel , ez még társult bal borda ív alatti fájdalommal is, de sehol semmit nem tudtak mondani. Sőt ráfogták a stresszre, a fájdalom nem múlt a hasmenés csak erősődött.Tehát nem új keleti dolog csak amióta szedem sokkal jobban van mint előtte.
Tej én maximum a kávéba teszek az is egy teáskanálnyi mennyiséget, amúgy nem iszom tejet. Nehezen de próbálom tartani a diétát. Mozogni pedig ahogy időm engedi.
Amúgy ma beszéltem az orvosommal, kedden megyek egy vérvételre megnézik van e peteérés, ha nincs ami biztos akkor clostilbegyet kapok.
Helló!
Én is inzulinrezisztens vagyok és nincs ilyen beteges wc- re rohangálás, ha tartod a diétát.
Figyelni kell a tiltott élelmiszerekre, és ahogy Monyec és pethoevi is írta, a gyors, lassú felszívódású kajákra.
Napi 3x- i étkezés kevés, az este 6 után evés nekünk végképp tiltott, enni kell.
Ha csak gyógyszert szedsz és a diétát nem tartod(és igen, mozogni is kell, mert az segíti az inzulin jó működését), akkor az állapotod rosszabbodhat is(!!!!!). Ezt sok orvos nem említi.
Ez anyagcserebetegség, szóval a gyógyulás csak úgy következik be, ha megfelelő anyagokat megfelelő időben viszel be a szervezetedbe.
Bocsi, ha nyers voltam, de nincs időm most virágnyelven fogalmazni. :)
Sziasztok!
Bocsánat, hogy csak így idepofátlankodom.
Én inzulinrezisztenciával küzdök, lassan két éve szedem a meforált. Hasmenésem csak a legelején volt, amikor felépítettem a gyógyszert. Minden metformin tartalmú gyógyszer mellett NAGYON FONTOS a diéta pontos betartása(napi ötszöri étkezés, a megfelelő szénhidrátok bevitele-lassú-gyors mennyisége és aránya). Hasmenés a nem megfelelő étkezésnél jelentkezik!! Ezt tapasztalatból mondom. Tehát mindenképpen muszáj odafigyelni erre!! A falási és édesség utáni vágy is abból fakad, hogy nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátot a szervezeted ezért jelzi a hírtelen éhséggel. Olyat meg nem szabad csinálni, hogy este 6 után nem eszel, akár "csak" inzulinrezisztenciád van vagy már cukorbeteg vagy!! Egyszerűen így, ilyenkor éhezteted a szervezeted és ezért az falási rohamokkal reagál erre.
A fogyást illetően pedig nem elég a gyógyszer és a diéta, MOZOGNI kell!! Ha nagy a súlyfelesleg akkor kezdetben séta, esetleg kerékpározás-szobakerékpár is-. De hetente 3-4 alkalommal kell mozogni, mert az hat a sejtanagycserére is, ezáltal javulnak a az értékeid, közérzeted is jobb.
Nem okoskodni akartam hozzászólásommal, csak segíteni. Tapasztalatból. Tudom nehéz, de kis odafigyeléssel igenis tartható.
oh, hát én is így voltam, egész délelőtt... :(((
mikor mondtam a dokinak, megkérdezte, h eszem-e délelőtt tejterméket. Hát igen, bögre kakaóval indítottam a napot. Kiderült, h tejet is csak uzsonnára szabad nekünk, kb 2 decit.
A diétát ismered egyébként? Tudod, h mit mikor, mennyit és hogyan szabad?
Köszi a hsz-t. Elég borzalmas, szinte a fél délelőttőmet a wc-n tölteni..
Kell fogynom, van is miből. Az első 1-2 hónap volt szerintem a legdurvább amikor elkapott a csoki utáni vágy. Pedig soha életemben nem voltam édesszájú, sőt. Az első hónapban volt mikor azon gondolkodtam hogy a csokit be kellene mártani a lekvárba. :D Bármi legyen csak valami tömény édes..
Most lassan fél év után egyáltalán nincs édesség rohamom, így nem is eszek csokit.
sziasztok!
sajnos nekem is fél évbe telt, mire hozzászokott a szervezetem a methez. Nekem napi 4-5ször is ment a hasam, nagyon durva volt. Ez talán csökkenthető a gyors ch-k mellőzésével, mint pl a csoki elhagyása. Ha ilyesmit kívánsz, az csak cukormentes (fruktózmentes) lehet (és maximum uzsonnára), mert ez fokozza. Ennek a gyógyszernek az a feladata, h ezeket a ch-kat nem engedi felszívódni, így söpri is ki azonnal (talán észre is vetted, h csoki után nem sokkal menni kell). Próbáld ki, szerintem lassan hozzászoksz majd.
Egyébként kell fogynod? Sok a felesleged? Mert ha nem, akkor menj vissza a dokihoz és kérj tőle Merckformin XR-t, ez elhúzódó hatású és nem hajt meg, azok szokták szedni, akiknek nem kell fogyniuk. Emellett nagyon fontos a diéta és mozgás. Nem olvastam végig a hsz-okat, de ha nem csinálod őket, gyorsan kezdj hozzá, mert csak így a 3 együtt tud a leghatékonyabban javítani a helyzeten. Ha kell fogynod, akkor 140gr-os ch diéta kell, elosztva napi 5 étkezésre, ha nem kell fogynod, mehet 180gr is.
Bocsánat, ha sok voltam, de tudom, milyen állandóan a wc-én ülni. :(
én most akarok metfogammáról merckofrminra váltani, mert a metfogamma (és korábban a meforal) semmi pozitív változást nem hozott.
hízok továbbra is, hullik a hajam, és ami a legrosszabb, ciklusom sincs még mindig, pedig most már megint jó fél éve szedem :/
Nekem a dokim azt mondta számítsak az első hónapban 5-6 kg mínuszra.. Aminek nagyon megörültem hisz van bőven miből fogynom és borzalmasan zavar hogy nem tudok.
Ehelyett kemény 1 kg fogytam amit tartok.
Én is nagyon kiváncsi leszek mit talál ki a dokim. Nekem ráadásul mivel nagyon magas az inzulinom azt mondta hogy még véletlenül se kezdjek bele szigorú diétába nehogy össze essek amiért leesik a vércukrom.
Így én amit abszolút betartok csak is teljes kiörlésü kenyeret abból is keveset eszem, cukor helyett édesítő (amúgy se vagyok nagy cukor mániás, max a kávémat iszom azzal)
Eddig is napi 3x étkeztem ami tudom nem a legjobb, többször kellene keveset, 6 után viszont soha nem eszem.
Hát én komolyan mondom ma nagyon nem vagyok itt..
Babánt= Banánt..
Ma csak 2x indultam el bevásárolni..
Félre írtam a fórum címét. Én merckformint szedek.
Van, hogy rendesen rohannom kell a wc-re mert vízszerű hasmenésem van. :( Elég kellemetlen.
nekem nem múlik az édesség utáni vágy és a hasam is megy... de nem hiszem, hogy ettől.
most akarok majd merckforminra váltani. metfogammát szedek... de ez nem csinál semmit :/
Hopp bocsánat rosszul írtam ki a gyógyszer nevét : Merckformin.
De lényegében szinte ugyan az.
További ajánlott fórumok:
- Fogamzásgátló tabletta abbahagyása után jelentkezik-e valamilyen mellékhatás?
- Miért olvasok rengeteg mellékhatást az oltásokkal kapcsolatbam, de egy ismerősömnek sincs semmi baja ?
- PCOS kezelése gyógyszerrel (merckformin, metformin)
- Tényleg hatásos az EstoSlimball (gyomorlabda)? Vannak mellékhatásai?
- IR miatt szedek Metformint, a felsorolt mellékhatásokat okozhatja a gyógyszer?
- Metformin mellékhatások