A Maasdamer sajt kérge ehető? (tudásbázis)
Ajánlott minden sajtkóstolásnál a sajt kérgét is megkóstolni, kivéve wax, viasz bevonat esetén. Ilyenkor először próbáljunk ki egy falatot, a kérget levágva a sajttésztából, ízlelgessük, majd másodiknak egy darabot úgy hogy a kérgével együtt vesszük a szánkba. Ha kellemesnek, érdekesebbnek, ízletesnek találjuk a kéreggel együtt, akkor nyugodtan fogyasszuk azzal. Ha nem ízlik a kéreg, óvatosan vágjuk le és fogyasszuk a sajt belsejét.
A maasdam (Maasdamer) sajt holland típusú, svájci stílusú félkemény sajt. Tehéntejből készül, legalább 4 hétig érlelik, gyorsabban érik, mint a többi holland sajt. A maasdam sajtban lyukak keletkeznek az érési folyamat alatt, felülete sima sárga, néha viaszolt, mint a Gouda. Azért hozták létre, hogy versenyképes legyen a népszerű svájci ementáli sajttal, mert olcsóbb és gyorsabb előállítani. A gyártási folyamat hasonló, általános összetevői azonosak a svájci sajttal. A holland sajt jellege szerint diós és édes, lágyabb, mint az ementáli magasabb nedvességtartalma miatt. A típust 1984-ben vezette be a Baars cég, mint védjegyes Leerdammer sajtot, természetesen azóta már más holland gyártó is készít maasdamer sajtot.
További ajánlott fórumok:
- Szólánc - ehető növényekből, ételekből
- Tele vannak ehető rovarokkal a magyar élelmiszerek.
- 4 éves, aki az őrületbe kerget..mit tegyek?
- Van olyan szag vagy illat, amivel ki lehet kergetni a világból?
- Házi füstölt sonkán zöld penész van, ehető még vagy dobjam ki?
- Az őrült féltékenységem az őrületbe kerget,mit tegyek?