A kutya kétféle ragaszkodása – mit tudtok róla? (tudásbázis)
Konrad Lorenz könyvein nőttem fel, aki még két részre osztotta a kutyafajtákat: a farkastól és a sakáltól származókra. Arról írt, hogy a farkasvérű kutyák ragaszkodása felnőtt ragaszkodás, ezek főleg egyemberes kutyák, hűségesek, de önállóak. Ha elvesztik gazdájukat, soha többé nem fogadnak el senkit igazán gazdájuknak. A sakáltól származók ragaszkodása pedig a kölyökállat ragaszkodása az anyjához, még felnőtt korában is, és másik gazda is meghódíthatja. Volt egy kevert tenyészete is, ahol szépen ötvöződtek mindkét kutyaféle jó tulajdonságai – ebből tenyésztették ki később az eurázsiait.
Úgy tudom, azóta már bizonyossá vált, hogy minden kutyának a farkas az őse. Viszont a kétféle kutyamentalitás ettől függetlenül létezik. Vajon mi lehet ennek az oka, ha mégsem az eltérő ős? A kérdésem az lenne, hogy valaki tudja-e, hol tudnék erről bármit találni, valami anyagot, cikket, könyvet, vagy egy honlapot, ahol ezt megkérdezhetném. Elég sokat böngészem a netet, de ilyen tárgyban még semmit nem találtam.
További ajánlott fórumok:
- Van olyan tárgy, dolog, szokás az életedben, amihez nagyon régóta ragaszkodsz?
- Anyósom rögeszméje, hogy a gyermekem a szoptatás végett ragaszkodik hozzám. Mit mondanátok neki a helyemben?
- Szerintem túl keveset találkozunk a párommal. Mit tegyek, hogy ragaszkodóbb legyen?
- 82 ezres számla, amit nem tudnak megindokolni, miből adódik de ragaszkodnak hozzá, hogy kifizessük, mit tegyünk?
- Ha nem akar soha megnősülni, akkor miért van velem, miért ragaszkodik hozzám?
- Túlságosan ragaszkodok a tárgyakhoz, emlékekhez