A hiperaktív gyerek jogai (beszélgetés)
zebracsikó 29. hozzászólására a válasz viszont fontos lenne, legalábbis neked mindenképp, mert ha külön leírták a szakvéleményben, hogy nem mehet, mondjuk úgy normális suliba, akkor jogosan nem veszik fel.
Hiperaktív és hiperaktív gyerekek között óriási különbségek lehetnek, ezért lenne fontos ezt figyelmbe venni, mielőtt bármit is lépsz, mert ha egy hivatalos szerv nem tartja rá alkalmasnak, akkor azt senki nem fogja kétségbe vonni.
Ha nyolc éves, és még most kezdi az iskolát lesz ott még más specifikus zavar is, különben már el kellett volna kezdenie az iskolát.
Sokan írták itt, hogy a jegyző az illetékes. Szerintem pedig először meg kellene tudni, hogy a körzeti iskola állami fenntartásba került-e. Ha igen, akkor a járási tankerület vezetője az illetékes.
és mi van a papíron?
Integráltan nevelhető? Vagy speciális iskolát javasolmnak?
No, éppen erre gondoltam, ugyanis gyp. iskolába csak és kizárólag a szakértői bizottság szakvéleménye alapján lehet bekerülni!
a Tan. Képességet vizsgáló biz. szakvéleményében milyen diagnózis szerepel?
Akkor viszont szerintem nem veszik fel gyp iskolába.
Honnan van a aszakvéleményetek?
Milyen diagnózisotok van a hiperaktivitáson felül?
Mert gyógypedagógiai iskolába csak a hiperaktivitás kevés.
A helyi jegyzőnél lehet panaszt tenni.
Eddig milyen megoldásokat kerestél/találtál a problémátok megoldására?
Mert az, hogy esetleg beerőszakolod a helyi iskolába, nem biztos, hogy megoldja a gondjaitokat, sőt, lehet, hogy még jobban elmérgesedik a helyzet, bár kétségkívül a kényelem szempontjából jobb lenne helyben tudni a gyereket.
Uhh...
Ha akarsz harcolni, kérd az indokot írásban, aztán menj be vele a területileg illetékes hivatalba. Azt hiszem, az önkormányzat oktatási osztálya az illetékes. Szerintem nem fogják tolerálni ezt, hiszen a hiperaktivitás nem olyan "betegség", mint pl. a vakság, hogy teljesen más koncepcióban kelljen a gyereket nevelni, csupán sokkal több odafigyelést igényel a gyerek és több mozgást kell neki biztosítani - ami nemmellesleg ráférne a többi, "egészséges" gyerekre is!
Szóval ha ezzel a papírral bemennél, szerintem lenne visszhangja.
A kérdés az, hogy ha feltúrod a hangyabojt, bele akarod-e ültetni a közepébe a gyerekedet?
További ajánlott fórumok:
- Válni, halmozottan sérült gyerekkel (figyelemzavar, autisztikus, hiperaktív)
- Hogyan fejleszthető egy hiperaktív vagy ahhoz közeli gyerek?
- Hiperaktivitás! Van valakinek a közelébe hiperaktív gyerek?
- Mozgásterápiák (alapozó terápia, INPP) hiperaktiv gyerekeknél
- Létezik olyan, hogy hiperaktív gyerek?
- Szerintetek egy enyhén hiperaktív, viselkedésproblémás gyereknek a rendszerességre szoktatásában segíthet-e, ha kutyust kap a család?