"A gyerek beiskolázását javasoljuk, de több figyelmet és differenciált bánásmódot kérünk neki." Mit jelent ez? (tudásbázis)
Ha ilyen pici a gyerkőc, akkor még korai aggódni. Kérdezd meg az óvónőt, neki ez a szakmája, neki tudnia kell, hogy megfelel-e a gyerek az iskolaérettségi követelményeknek, de még ne most!:-)) Akár egyetlen hét alatt is óriásit tudnak fejlődni, hát még 2 év alatt!
Ha pedig akkor is lesznek kétségeid, vidd nevelési tanácsadóba.
Évhalasztás csak január, február... májusi születésű gyereknél jön szóba. Az ennél "öregebbeknek" iskolába kell menniük.
(Kivétel: komoly orvosi indok. Ilyenkor kell az orvos, szakorvos javaslata és a nevelési tanácsadós vélemény is.)
S mi van akkor ha ilyen véleményt kapok a gyerekemről és én úgy döntök akkor csak 1 év múlva megy suliba. Ártok vele neki? Vagy jobb lesz, mert könnyebben veszi az akadályokat?
Mi még messze vagyunk az iskolától, most múlt 4 a kisfiam. De foglalkoztat a téma. Ugyanis én úgy látom ő lelkileg nagyon érzékeny gyerek. Ha majd ott tartunk visszatérhetünk rá?
Ha ezt az iskolaérettségi vizsgálat mellé kaptad, akkor a leendő első osztályos tanító néninek szól. Ő az első napokban majd szépen felméri a gyerekedet, és megállapítja, melyek azok a területek, amiknél több figyelemre van szüksége. Ha pedig általánosan minden területen, akkor is megtalálja a módját, hogy jobban figyeljen rá. De lehet, hogy mire szeptemberben beül az iskolapadba, már nem is lesz szüksége rá! Egy nyár alatt is sokat váltzik egy 6-7 éves emberke!
Csak fel a fejjel, láttam én már rosszabb véleménnyel is gyereket, akiből kitűnő tanuló let!
A DIFER az óvodás, tanköteles korú gyermekek aktuális fejlettségének megállapítására szolgál.
A figyelem koncentráció fejleszthető memória kártyákkal, vagy kifejezetten erre a részterületre való játékokkal, amit a Péterfy Sándor utcai boltban lehet kapni.
Fejlesztheted úgy is, hogy valamilyen történetet ábrázoló képet teszel elé, amit hagysz nézni 25-30 másodpercig, aztán elveszed előle, és megkéred, meséljen a képről amit látott.
Mesélsz neki egy rövid, 10-15 soros mesét, majd megkéred, hogy most ő mesélje el neked.
Adj neki utasításokat, ami 3-4 elemből áll, Pl: menj oda a polchoz, vedd le róla a macit és ültesd le a székre.
Használj olyan kártyajátékot, ahol az azonos figurák között apró eltérések vannak csak, vagy készíts saját magad. Lehet az évszaknak megfelelő, Pl: rajzolj virágokat, mondjuk kezdetnek 6 db.-ot, és színezd ki őket, a szirmok közül az egyik mindig más színű legyen, aztán variálhatod a szárak hosszát, vagy a levelek számát, szirmok számát, színét is.
Ha még érdekel valami, szívesen válaszolok:)
Jó munkát a kis lurkóval:)
szia!
Nem azt nem írták,nálunk iskolaérettségi vizsgálatot csináltak.Megkérdeztem,hogy én miben segíthetem a gyereket azt mondták nem kell semmit csinálnom.Csak azt mondták nagyon barátságos,közlékeny gyerek,de bővebben nem semmit(pedig rákérdeztem,de nem kaptam érdemleges válasz) ezért érdekelne,hogy mégis mit jelent ez a megfogalmazás az iskolában?Mégis mire kell számítanom..
Azt nem írták rá, hogy sajátos nevelési igényű?
Szerintem ez azt jelenti, hogy az óvoda hátralévő részében a pedagógusoknak (óvónőknek) javasolják, hogy napi, esetleg heti két-három alkalommal külön foglalkozást, ún. fejlesztést tartsanak a lurkónak. Ettől nem kell megijedni. Gondolom a gyerkőcöd vagy félénk, szorongó, esetleg pontosan a másik véglet, hogy túlságosan élénk. De ezt így látatlanban nehéz lenne megmondani, hogy nem tudom, milyen típusú a kisgyerek. :)
Annak idején nekem is nevelési tanácsadóba kellett vinnem a gyerkőcöt, ő szorongó, visszahúzódó volt. 1 évig úgy kezelték, mint sajátos nevelési igényű gyermeket. Külön foglalkoztak vele, heti három alkalommal 20 percet. Próbálták oldani a gátlásait. :)
A szellemi tudásával nem volt összefüggésben (136-os IQ-ja van), 7 éves korára sokat oldódott, most elsős és egyik legjobb tanuló az osztályban. Megnyílt a társai felé, vannak barátai.
Javasolni tudom, hogy ne fogd fel tragikusan, a lényeg, hogy az okot (sajnos nem tudom, miért küldték nevelési tanácsadóba) figyelembevéve
Te mindenben támogasd, bíztatgasd. Az óvónőkkel pedig a probléma megoldására keressetek közösen lehetőséget.
Én is megbeszéltem velük, hogy én mit tehetek, és javasoltak speciális feladatokat, sőt egy tornagyakorlat sort is, amivel elősegíthettem én is a fejlődését. :)
Remélem segítettem. :)
További ajánlott fórumok:
- Van-e 13-dik havi családi beiskolázáskor?
- A beiskolázási utalvány összege egyforma vagy munkahelyfüggő? Tudja valaki?
- Az élettársam kaphat a közös háztartásban nevelt gyermekem után beiskolázási támogatást?
- Meg tudná valaki mondani, hogy hány hónapig kell bejelentve dolgozni ahhoz, hogy munkanélkülire mehessek, beiskolázzanak?
- Mennyit költötök beiskolázásra?
- Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény beiskolázási támogatás-Van aki már megkapta?