A calathea-m ferdén nő és csúnyán bokrosodik, hogyan tehetném széppé? (tudásbázis)
Sziasztok!
Néztem, hogyan kell szaporítani a calatheát, és azt írja, tőosztás. Ez ugye az, amikor kiszedem a cserépből az egész növényt és a gyökerénél különválasztom. De nem lehetne úgy megoldani, hogy ha van 2 szár a virágomon, az egyik felfelé nő, a másik oldalra, de nagy, és úgy látom, több apró gubics (gyökérkezdemény?) is van rajta, hogy a kicsit nem bántom, a nagyot pedig LEVÁGOM ollóval a tövénél, úgy, hogy a gübics már benne legyen és átteszem egy másik cserépbe. Úgy életben marad? Vagy kénytelen vagyok kivenni a cserépből gyökerestől? Kösz a segítséget!
Hát,vagy egyformán nem értünk hozzá s csak nézünk és figyelünk.:-)))
De amíg hoz levelet,szerintem nagy baja nem lehet.:-)))
Szivesen,bár nem sokat tudtam segíteni.
Értem. Szuper, akkor nincs is semmi baja, csak én vagyok maximalista és türelmetlen.
Kösz a segítséget! :)
Ja, tényleg, hülye vagyok, én az őszre asszociáltam és egyből megfagytam... :)
tényleg, szóval nyáron kell árnyékra tenni, télen nap alá...
hát inkább tápoldatozással lehet megoldani.Na,holnap adok is neki,de Zsóka leírásában elképzelhető,h száraz neki a levegő.Akkor viszont lehet,h permetezem is.:-)
Amúgy az enyém is olyan,h egy helyről jön 6 levél és egy másikról 2.
Ez tök fura, hogy azt írja, hogy legyen pára, de azért szellőzés is...
A többi meg olyan, mintha stimmelne, de valami, mondom, mégsem oké...
A tavasz végétől ősz elejéig inkább árnyékos helyen fejlődik jobban. - ez van most, nem?
Lehet, mégis kevés neki a fény, mert panelben lakunk és a szomszéd eléggé ideárnyal. Holnap átteszem valami fényesebb helyre...
Én is alulról locsolom, szerintem ez rendben van, nő is és leveledzik rendesen (olyan szépek a kis tekercslevelek, imádom!), de olyan furán nőnek, mondom, így sok egy kupacban... De lehet, ez is a fényhiány miatt van...
A tápanyaghiányt nem lehet úgy megoldani, hogy folyamatosan töltjük alá az új földet?
A Calathea Brazíliából származik. Ott az árnyas aljnövényzetben él, a szobanövényként kevésbé ismert fajok közé tartozik. A Calathea-félék lakásban nevelvenagy odafigyelést igényelnek, de a csodálatos és változatos levélminták miatt megéri a fáradtságot a gondozásuk. Ha biztosítani tudjuk a megfelelő páratartalmat, érdemes ezt a Calathea-t nevelnünk. A Calathea concinna hosszú, tojásdad levelei sárgászöld színűek, felszínük tompán ragyogó. Mélyebb zöld sávok keresztezik a leveleket a Calathea-félékre jellemző szárnyszerű formában. A kifejlett levelek vízszintesen elállnak a tőtől, és igen impozáns benyomást keltenek.
A Calathea hőigénye
Ha állandóan magas hőmérsékletet tudunk biztosítani, növényünk egészséges és életerős lesz. Igyekezzünk megakadályozni, hogy a hőmérséklet ingadozzon. A növekedési időszakban a 15-21 °C-os hőmérséklet tartomány a legmegfelelőbb, de a Calathea elviseli még a 10 °C-os hőmérsékletet is. Magas hőmérséklet esetén a Calathea jól szellőző, de nem huzatos helyen érzi legjobban magát.
A Calathea fényigénye
A Calathea télen bőséges szórt fényt igényel. A tavasz végétől ősz elejéig inkább árnyékos helyen fejlődik jobban.
A Calathea vízigénye
Mészmentes, langyos vízzel öntözzük, és tartsuk állandóan nyirkosan a talajt, ügyelve arra, hogy azért ne legyen túlöntözve. Rendszeresen öntözzük, de alacsony hőmérsékleten csökkentsük a víz mennyiségét.
Minden Calathea, magas páratartalmat igényel. Az otthon nevelt Calathea-k pusztulásának egyik fő oka, hogy nem biztosítják számukra a megfelelő páratartalmat. Helyezzük a cserepet tálcára, amelyet kb. 5 cm magasan agyaggolyócskákkal töltsünk fel. A tálca mindig legyen félig feltöltve vízzel, mert így tudjuk biztosítani a magas páratartalmat a túlöntözés veszélye nélkül.
A Calathea gondozása
Kéthetente kezeljük felezett műtrágyával. Ne használjunk levélféníyesítő készítményt! Ha szükséges, átültethetjük mészmentes földbe. Az aktív növekedési időszakban levő növényeket legjobb évente átültetni. Mivel a Calathea az öntözést illetően nagyon kényes, soha ne ültessük túl nagy cserépbe. Mindig pontosan eggyel nagyobb méretű cserepet használjunk. A nagyobb növényeket átültetéskor válasszuk szét.
A Calathea kártevői
■Ami leginkább veszélyezteti, az a botritisz (szürkepenész)
■Ha a szellőzés nem megfelelő, illetve túlságosan fülledt a helyiség, ahol a növényt tartjuk, szürkepenészes lehet. Szellőztessünk rendszeresen, ügyelve, hogy a növényünket ne érje huzat.
■A levelei lekonyulnak és petyhüdtté válnak, ha a hőmérséklet túl alacsony a számára. A hideg sajnos el is pusztíthatja a növényt.
■A levelek széle megbarnul és töredezetté válik, ha alacsony a páratartalom.
édenkert.hu
hát elképzelhető,de elvileg,ha ablakban van,akkor az jó.
Én,amit még észre vettem,h szomjasabb,mint a többi növény és csak alulról locsolom.Az enyémen hatalmas,tenyérnyi levelek vannak.:-)Csak sajnos a csúcsuktól szárad...:-((( Biztos tápanyaghiány.
Ez egy nagyon aktív növény,nekem is van,nem láttam még ilyet.:-))
A lényeg,h a fény felé törekszik igen erősen.Ha ferdén nőtt,akkor forgasd el 180 fokkal.
Az mit jelent,h csúnyán bokrosodik?
További ajánlott fórumok:
- Hogy tehetném jóvá?Még kisgyerekként elkövettem egy oltári nagy butaságot
- Hogyan tehetném féltékennyé?
- Megcsaltam:(Megbocsájtott!!Hogyan tehetném jóvá?:(
- A hajam elvesztette a természetes fényét! Hogyan tehetném fényesebbé?
- Munkajoggal kapcsolatos kérdésemet hol tehetném fel?
- Szerintetek hogy tehetném tartósabbá a sima tippes műkörmöt, hogy ne törjön le olyan hamar? Várom tanácsaitokat!!!