2013-ban lehet spórolni?! (beszélgetés)
Tényleg igaz a mondás, hogy az első házadat az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak és csak a harmadikat magadnak :)
Fiatalok voltunk és tapasztalatlanok, ráadásul ismerős ajánlotta ezeket a kóklereket, hittünk neki. Gondoltam, megmutatom a gázszámlát, vége lesz a nagy szerelemnek, nem fogják megvenni, pedig első látásra beleszerettek. Tévedtem :)
Nálunk a házban mindenféle fűtés van. Egy kályha is, tehát ha az oroszok beintenek a gázzal, akkor sem fagyunk halálra. De van ugye gázkonvektorunk, konyhában pl az kotyog. Tetőtérbe meg gyors megoldásként villanylapradiátort tettünk. Ez utóbbi lehet hogy majd ráfizetés lesz, meglátjuk. Most ezt a telet ezzel húzzuk ki fent, persze villanyórát rendszeresen csekkolom, ne érjen meglepetés majd elszámoláskor.
Ha nem számítana a pénz, amúgy én mindenhol villannyal fűtenék. Nagyon jó, hangtalan, tiszta, nincs vele meló. Csak hát a villanyárak...
Gázzal igen,fával nem.Én most már elmondhatom,hogy mióta fával fűtök,kevesebb a rezsim (tv-vel,nettel,biztosítással mindennel együtt) mint sokaknak a panelban.
Engem egyébként ez a kis kazán léte nagyon megnyugtat.Tavaly mikor márciusban leesett az a nagy hó,napokig nem volt áram,meg sokaknál fűtés sem,és megállt az élet.Akkor nagyon jól jött,nem voltunk kiszolgáltatva senkinek.
Jaj,ez nagyon bosszantó :O
Mi a központi fűtés szerelővel jártuk meg.
Pontosabban,nem szakember csinálta,és az egyik szobában mindig hideg volt a radiátor.
A gázóra meg pörgött rendesen:OO
A szüleim spóroltak annak idején a munkadíjjal-Rokon végezte a szerelő munkálatokat,majd pár év múlva megnézettem egy hozzá értővel,aki megmondta,hogy Car az egész,újra kellett csináltatni.
A következő bérlőtől megkérdeztük,hogy milyen kazánt vegyünk-Gáz,vagy vegyes tüzelésűt.Az utóbbi mellett döntött.Mivel a gázkészülék 30 éves,és veszélyesnek nyilvánították,kiiktattuk.
Mindenkinek elmondjuk becsületesen,a szerződés megkötése előtt,hogy mivel nagy a ház,nagy a belmagasság-télen költséges a fűtés.
A szüleim 100 négyzetméteres lakását sem egyszerű gázzal fűteni.
Pár éve volt egy bérlőnk,aki szerette a meleget,nem spórolt a gázzal,és 98 ezer forint jött ki egy téli hónapban:OO Csak lestem :OO
130 nm-es a házam,és itt átalányt fizetünk,ami a korábbi években 30 ezer volt,majd nagyon spóroltunk-most lett 20 ezer 11 hónapra,mert egy hónapot nem számláznak.
A barátnőm férje mondta a múltkor.
Akkor lehet,hogy Tunéziára értette?Mert arab,és onnan származik.
Majd megkérdezem a héten.
Az olaszoknal nem toredeke a rezsikoltsegek, itt nincs atomeromu, eleve az aram sokkal tobbe kerul, es gazt is innen onnan, az oroszoktol nem, Libiabol hoztuk, amig nem voltak zavargasok.
Egy 100nm-es lakas havi gazszamlaja kb 130-140 euro, villanyszamla 100. Ezt termeszetesen ugy, hogy sporolva, tehat atlag homerseklet 18-19 fok, fogalmam sincs, mennyit fizetnek azok, akik pl 23 fokot tartanak. Es aramot is ugy szamold, hogy ezt energiatakarekos izzok mellett, es szamolgatva hogy a mosogatogepen melyik progi hasznal kevesebbet, a mosogepen melyik progi, a pc alig lehet bekapcsolva.
Szoval nem, nem olcsobb. Mini garzon berleti dija kisvarosban 400-500 euro (ennek fele a gaz es villany mint amit irtam), es nagyvarosban 600-700 euro (kulvarosban).
Atlag fizetes noknek 800-1000 euro, ferfiaknak 1000-1200 (irodai munka pl ferfi konyvelo)
Innen sok magyar hazajar bevasarolni, annyira olcsobb otthon a kaja, hogy meg a benzinpenzzel is megeri. Amikor jonnek a nemet turistak, huledeznek, hogy minden milyen draga (strand, mozi, bar stb). Azt hiszem, a nemetek es a svajciak inkabb tobbet megengedhetnek a fizujukbol, ottani fizu-ottani arak=jobban elnek. Igaz, Svajcban egy kis lakas berleti dija kulvarosban 1000 frank, de mondjuk a kereset az 3000-3500 frank egy irodai munkaval, tehat tobbre eleg az atlag havi fizetes mint pl az olaszoknal.
Borzasztóan alacsonyak a bérek:O
Hiába a rezsicsökkentés-mi nem érzékeljük a pénztárcánkon,pedig nagy a házunk.
Olaszországban dolgozik a barátnőm férje-és ott a rezsiköltség a töredéke az itteninek.
Igaz,hogy a bérleti díjak drágábbak,de a fizetések is magasabbak.
Spórolni?Nekünk nem sikerül-két gyerek mellett:OO
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehetne spórolni?
- Hogyan spórolsz / mivel lehet spórolni?
- Hogyan lehet spórolni az étellel úgy, hogy egészségesek legyünk, mégis jól lakjunk?
- Szerintetek hogy/min lehet a legjobban spórolni?
- Mennyit lehet spórolni az energiatakarékos izzókkal?
- Szerintetek mennyit lehet spórolni azzal, ha este 10 után, az éjszakai áram árát kihasználva indítom be a mosó- és mosogatógépet?