1957-es évjáratú bort keresek, tud valaki segíteni? (tudásbázis)
Nem abban gondolkodom, de ezt találtam a neten. Hosszabb időn át kutatgatni nem volt időm, de akinek ez nagyon fontos, megteheti.
Az aszú "új korában" is a drágábbak közé tartozik.
Rosszul tudod.
Az, hogy egy bor mikor ér/érhet a csúcsra, meddig fejlődik, mennyi idő a lecsengése, s honnantól nem iható, az fajtafüggő.
Minden esetben alap a megfelelő tárolás, amit ház körülmények között nem szoktak megvalósítani eszközök, helyiség híján.
Vannak borok melyek kifejezetten évtizedek múltán teljesednek ki.
Tavaly ittam 50 éves bort, nem mondom, hogy ihatatlan volt, de csak a házigazdára való tekintettel nem végezte a köpő-hordóban. Aztán biztos drága volt, megbontani abszolút kár volt 5-en voltunk rá fél palackkal ha fogyott.
Ha veszel is, megkóstolni nem lesz érdemes.
Abból a borász műsorból tudom, hogy tárolási technika kérdése.
És van pince, ahol az arra érdemes évjáratokból eltárolnak x palackkal. Ezek meg is kóstolhatók, tehát ihatóak.
Nemrég volt egy rádióműsorban arról szó, hogy az 56-os évjárat remekül sikerült, ideális volt az időjárás, de sok bort 1957re címkéztek, hogy a forradalomra még a bor se emlékeztessen pozitívan.
Létezik bormúzeum, mert az adás helyszínére már nem emlékszem. Valószínűleg meg lehet tudni, melyik borászat melyik bora az, amelyik valódi 57-es évjárat.
Érdekes lenne, ha jövőre én is tudnék szerezni valódi 57-est. Igaz, lehet, hogy az előző remek év után a rá következő nem annyira jó.
További ajánlott fórumok:
- Gyógytornász vagyok, ha van kérdés és tudok segíteni, akkor írj!
- Beteg a cicám, sokat hány, tud valaki segíteni, mi baja lehet? Aggódom!
- Hétvégére keresek egy jó sütit, amibe sok krém van, de kevés tészta. Tudtok segíteni?
- 2012. évi közigazgatási alapvizsga tesztkérdéseket vadászom, ki tud segíteni egy bukott nagyinak?
- Már ezerszer belebuktam! Tudtok segíteni?
- Magánlabort keresek sürgősen Debrecenben. Tudna valaki segíteni?