17 éves lánnyal hogy lehet szót érteni? Mikor elkezdünk beszélni feláll és durr ajtó..... (beszélgetés)
Pontosan amiatt jó neki, ha szabad kiabálni, ajtót csapkodni, kimutatni a haragját, hogy kifelé irányíthatja az agressziót, nem saját maga felé.
Az nagyon fontos lenne, hogy ebben az érzékeny időszakban ne hagyja abba az iskolát, hanem próbáljon mindent a megszokott rendben folytatni, ilyenkor nem jó hosszú távra kiható nagy döntéseket hozni, mert nem tud tárgyilagosan mérlegelni. Mit mond, miért akarja abba hagyni az iskolát, esetleg nem lehetne beszélni az osztályfőnökével, hogy a pedagógusok - akár az iskolapszichológus bevonásával - segítsenek a kislánynak valahogy túljutni ezen a nehéz időszakon?
Sehogy... mondd el, hogy megérted, és szereted, és bármi van most köztetek, ami nem könnyű persze egyikőtöknek se, mindig fordulhat hozzád... HA Ő AKAR!
Pillanatnyilag ennyi, amit tehetsz. ... szerintem.
Igen, nagyon nehéz mindkettőtöknek.
A serdülőkor önmagában nehéz korszak, ha még ehhez a szülők elvesztése is járul (ráadásul ahogy írtad, balesetből, amire nem lehetett felkészülni), akkor már túl sok ahhoz, hogy el tudja viselni, a krízis szinte elkerülhetetlen. Ehhez járul, hogy Te magad duplán szenvedsz, hiszen magad is gyászolsz és támaszt, gondoskodász nyújtasz a kislánynak a gyászban. Csak egyet tehetsz, engedd meg, hogy a felfokozott érzéseit, fájdalmát, akár düh, akár szomorúság szabadon kifejezhesse, érezze, hogy Te mindenképpen elfogadod, magad is átéled ezeket az érzéseket és rád mindig számíthat. Sok-sok erőt kívánok ezekben a nehéz napokban.
Szakemberhez sem lesz könnyű elvinni.
Én a helyedben kimozdítanám a megszokott környezetből egy rövid időre, erre talán a most következő ünnepnapok is megfelelőek lennének.
A távolság sem feledtetné vele a szülei elvesztését, de otthon nagyon fájdalmas lesz a karácsony is.
Ne akarj vele konkrétan beszélgetni, inkább csináljatok programokat, legyek új, közös élményeitek, amik közelebb hozna benneteket.
Egy kamasznak sérült lélek nélkül képtelenség feldolgozni, hogy meghal az édesanyja (is):(
Csak végtelen türelemmel és megértéssel lehet vele beszélgetni szerintem, a sokadik ajtóbecsapás után ...
Nézd el neki! ...