Zsebpénz a gyereknek? Mikortól, mennyi és miért kapja? (beszélgetés)
10 éves a lányom.
Napi 500 forintot kap tízóraira.
A visszajárót szokta megtartani.
Napokban kérte hogy váltam be az aprót.
Szeptember óta 5000 Ft-ot spórolgatott össze.
Az én lányom 8 éves havi 20.000 forintot kapott havonta, ahogy nőtt ez úgy emelkedett. Ezzel tanítottam meg a pénzt kezelni, mindenről be kellett számolnia, hogy költi. Egyharmadát félre kellett tennie hosszútávú célokra, egyharmadot rövidtávúakra, a maradék egyharmadba nem szóltam bele.
Most 18 éves, nagyon komoly megtakarítása van, nyelvet tanít, hoszteszkedik, havonta kb. 140-180.000 forint bevétele van, emelett kitűnő tanuló, saját pénzből tartja fenn az autóját, Párizsban fog egyetemre járni, most éppen erre gyűjt.
A fiam esetében - ő 14, egyáltalán nem működik ugyanez a módszer. Minden gyerek más, de abban hiszek, hogy kisgyerekként már érezniük kell a pénz súlyát, meg kell tanulniuk, hogy felnőttként ne kössenek hülye szerződéseket, pl. biztosítókkal, bankokkal.
Nalunk a 4 eves mar 1 eve kap apropenzt, amit bedobalhat a perselyebe.
Azert kapja, hogy megtanulja, hogy nem mindent a futar hoz, amikor csak kigondoljuk, illetve hogy ismerkedjen csak a penz ertekevel, es hogy milyen az, ha gyujteni kell valamire.
Jelenleg ugy dont, hogy a penzbedobos kisvonatra vegyunk ki belole es o arra gyűjti az aprot.
Kesobb is fog kapni, es ezt tenyleg arra koltheti majd, amire akarja, butasagra is, hogy tapasztalja azt is, ha esetleg rossz dontest hoz.
Nekem sem volt "zsebpénzem".
Nekem mindig volt aprom telefonálni.
Mindig "feltöltött" kártyával mentem el otthonról, ha nem volt pénzünk is.
Nem mérhetjük egymást a másikhoz.
Ez nem egy általánosítható kérdés.
Függ:
- életkor
- élethelyzet
- önállósági szint
- élelmiszer-ellátottság/otthonról visz/menza/büfé/stb
Nincs egzakt válasz.
További ajánlott fórumok:
- Zsebpénz gyereknek!
- Vallásról - gyereknek; Mikortól? Hogyan?
- Zsebpénz a gyereknek
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Mennyi zsebpénzt adnál egy 15 éves gyereknek/fiunak/ havonta?
- Milyen kortól hagyható el a zokni szandálhoz? Mikortól lehet kényelmes a gyereknek?