Zsebpénz (beszélgetés)
Kezdem látni, hogy a vidéki életnek a gyerekek szempontjából mennyi előnye van.
Pesten egy panelban sajnos nem lát ilyet a gyerek, s ha a szülő még munka nélküli is, akkor még rosszabb. A vidéki élet a mindennapjaiban a munkára neveli a gyereket. Szerintem ez nagyon jó.
Náunk pár gyümi fa van csak és virágok (pici kertes családi ház), de a fiam nekem is segít leszedni a gyümölcsöt. Épp azon gondolkoztam, hogy a suliban arról tanulnak, hogy kinek mi a ház körüli feladata. Hát nem sok... de keresni kell, hogy megszokja, hogy nemcsak a kiszolgálásából áll a világ.
Nagyon kedves lehet a kicsi fiú :)
Sziasztok
Nekünk is van egy 7 éves, elsős fiúnk. Amikor elkezdte a sulit, akkor kezdett zsebpénzt kapni. Mára át kellett gondolni és újra írni egy-két szabályt.
Már az elején elmondtuk, hogy a pénzt azért kapja, mert szeretjük, s szeretnénk ha megtanulna gazdálkodni.
Ezt azzal bővítettük ki, hogy meghatározott összegnek mindig kell maradnia, mint tartalék (nálunk ez most 1000 Ft).
Bármire költheti, de beszéljük meg. Jelen pillanatban legora gyűjt.
Azt a tanácsot kaptuk, s olvastam is róla, hogy pénzt nem szabad adni azért, mert besegít a házimunkába. Ez a kötelessége kell, hogy legyen, illetve azért sem adok pénzt, ha fogat mosott, mert ez természetes. Szerintük így kell természetessé válnia a házimunkának is. Az érv az volt, hogy sok gyerek nem segített már, ha épp nem adtak érte neki pénzt.
Biztos tud máshol ez másképp is működni.
De biztos, hogy gond van a társadalomban, mert sokan nem akarnak dolgozni, illeve a kereskedelem a mindent, de azonnal reklámjaival nem teremt értékrendet.
NA de ez más terület :)
Sokat gondolkodtunk azon, hogy jó-e ilyen korán pénzt adni, de jelen pillanatban a módosítással azt látjuk, hogy legalább azt érti már, hogy a pénzt elfogy, s nem lehet olyan hamar újra kapni. Azt pedig, hogy ez munkával jár, tudja, hisz a szülők dolgoznak. Így megtanulja, hogy a pénz hamar el tud fogyni, illetve tud célt kitűzni, gyűjteni, beosztani. S ma már ez is jó.
Illetve arra tanítjuk, hogy kisebb ajándékokkal a szeretteit is meglepheti, így ne csak magára öltse el a pénzét, hanem gondoljon másra is.
Ha jól tudom felsőben már tananyag a gazdálkodás. Talán is nem árt ...
Az pedig, hogy ki mennyit ad a gyereknek a körülményektől is függ: pl a gyerek kora, a saját pénztárcánk, stb
Sztem is 1000-2000Ft bőven elég, gondolom kap úgyis mellette még a nagyszülőktől is kis költőpénzt, meghát ünnepekkor is...
Legjobb lenne talán vezetnie füzetbe, hogy mennyi pénze van, mire költi, ill. van-e vmi nagy vágya, amit szeretne venni, s akkor lássa, mennyit kell még gyűjtenie a pénzéhez. Szóval vmi ilyesmit képzelek el, hogy tán kicsit takarékosabb legyen, bár nekem még pici a fiam, nemtom hogyan lesz majd ha 13 lesz;)
Lassan 13 éves fiamnak szeretnék zsebpénzt adni, mennyit adjak egy hónapban?
Eddig is volt pénze, de úgy látom nem jól gazdálkodik vele. Néha egy délután elszórja a szülinapra kapott bankókat a tesóira. Ami persze jó, de nem tud takarékoskodni.
További ajánlott fórumok:
- Köteles vagyok e zsebpénzt adni a kamasz gyerekemnek?
- 10 éves gyerekkel hogy beszéljem meg, ne felesleges játékra költse a zsebpénzt? Egyáltalán mire gyűjtse?
- A zsebpénzről
- Zsebpénz! Általános iskolás gyereknek kell -e zsebpénz?Mi a célja?Mire tanít a helytelenül adott zsebpénz?
- Mennyi zsebpénzt adnál egy 15 éves gyereknek/fiunak/ havonta?
- Mennyi zsebpénzt?