Zepter receptek (beszélgetés)
Sziasztok Kedves Zepter Használók!
Most örököltem egy zepter edénykészletet,és mivel én mindig hagyományos edényben főztem, nemtudok mit kezdeni vele.
Arra kérlek benneteket küldjetek nekem recepteket,és használati utasítást.
Szia Nicoka!
A Zepter edényekben az a klassz, hogy nem nagyon kell recept, sok mindent ugyanúgy főzünk mint azelőtt, de az eredmény gyorsabb és ízletesebb. Néhány dologgal azonban tisztában kell lenni.
Én vettem egy indukciós főzőlapot hozzá, az a legjobb.
Ha van grillezőtálad, azzal lehet igazán csodát csinálni. Nem csak hogy kevesebb olaj kell a sütéshez, de nem is kell.
Húsokat, zöldséget lehet sütni víz, só, olaj és fűszerek nélkül. Tudom, hogy most mit gondolsz. Azt amit én, amíg ki nem próbáltam. Írok neked néhány egyszerű receptet.
Sült csülök egyben:
Az egész csontos csülköt tedd a grillezőtálba úgy, ahogy a hentestől elhoztad, tett fel a tűzhelyre.(só,víz,fűszer, olaj nem kell, hidd el) Tedd rá a magasított tetőt, és 3,5 -4 órát süsd 80-100 fokon. Finom, puha, szép színű hús az eredmény, de ha akarod darabold fel, kend meg fokhagymás olajjal és egy hagyományos grillen süsd még 20 perc alatt ropogósra, de ez nem szükséges.
sült csirkecombok vagy egyéb hússzeletek sütése:
a grillezőtálat kicsit melegítsd elő, tedd bele a húsokat szintén minden egyéb nélkül, sütés közben nyomkodd az edény aljához, majd takard le. Ezt is 80-100 fokon kell sütni, max 30 perc.
sült zöldségek (répa, brokkoli, zellergumó stb)
a zöldségeket megmosod, összevágod, beleteszed a grillezőtálba, szintén 80-100 fokon kb 30 perc.
néha kevergesd.
A sütési idő végén szoktam megszórni petrezselyemmel, és esetleg teszek rá hidegen sajtolt olajat, (szezám, tökmag, stb), de ekkor már nem főzőm, az edényt letakarva hagyom kihűlni.
A zöldségek sütése közben a bennük lévő cukor megkaramellizálódik, ettől szép színe lesz, és kivételesen finom íze.
káposzta pirítása tésztához, vagy párolt káposzta
1 kis fej finomra gyalult fehér káposzta pont belefér a grillezőtálba. (ha párolt kápi, akkor 2 alma is kell).
15-20 percet pirítom 100 fokon, eközben 5-6 szor megkeverem. Ezalatt gyönyörűen megpirul. Ekkor viszont erre öntök 4-5 deci vizet és még pár percig párolom, majd öntök rá 1 deci olajat, sózom, borsozom, (ha párolt, akkor ecet is)
Az edény elmosásától nem kell félni. Én beleöntök egy kis forró vizet, hagyom állni pár percet, és puha szivaccsal elmosom.
A leveseket, pörkölteket, főzelékeket a többi edényben éppen úgy főzőm, mint azelőtt.
Remélem segítettem,
sok sikert a főzéshez,
üdv. Sunny
Látom, már régen nem írt ide senki, és az első bejegyzett szakácskönyv sem található már meg. Ha valakinek van zepter szakácskönyve, örülnk, h elküldené. Már jó néhány éve próbálkozom az edénnyel, szerintem az a baj vele, hogy ha valaki megveszi, utána nem tudja hogyan kell használni. és ezért nem szeretik sokan. Mert biztosan nem úgy kell vele főzni, ahogyan én otthon tanultam, ezt megtapasztaltam. Én a párom révén jutottam hozzá az edényekhez, szakácskönyvünk nincs hozzá. Ő mindig azt mondta, csak az a lényeg, hogy kevés vízzel és oljjal kell főzni. Ezt már tudom, és ezt szerintem sokan tudják. De épp a hogyan alényeg, amit a Zepteresek pontosan tudnak.
Ha ég valai szaki erre jár, szívesen veném, ha küldene nekem recepteket.
Köszönöm :-)
Szia!
Szeretnék tőled recepteket kérni. Főleg a gyorsan elkészíthetők érdekelnének,de a többi is fontos lenne, mert most kezdek vele ismerkedni. Ha esetleg itt kevés a hely akkor, megadnám az e-mailemet. Előre is köszönöm.
Ha mondod,hogy mi kellene pontosan,írom is.Valamelyik nap küldök Neked a címedre jókat,de a naplómba is tehetek fel.
Én például a vadast szerettem meg mostanában nagyon.Zsemlegombócot szoktam hozzá csinálni,amit nem vízben főzök ki,hanem a perforált alju edényben főzöm a vadas felett.Nagyon finom,nem az a rossz,szétfőzött gombóc,hanem finom,roppanos darabok vannak benne!:)
Tudok küldeni túrógombóc receptet,amit szintén víz nélkül csinálok,olyan piskótát,ami mondjuk a vasárnapi ebéd tetején sül.Ezeket toronyban csinálom,így egy 3 fogásos ebéd,egy lángon elkészül,olyan fél óra alatt.:)Szólj,ha valami konkrét kellene!
Engem nagyon is érdekelne. Nekem 1 éve van edényem, de mindig szívesen tanul az ember. Feltehetnéd receptekhez, vagy naplódba vagy akár ide is őket!
Én legtöbbet hagyományos ételeket főzök, persze zsíradék nélkül.
Sziasztok!
Hosszú évek óta csak Zepterben főzök Zepter módra!Ha kérdésetek van,írjatok,tudok sok finom,egészséges ételt,amik percek alatt elkészülnek!:)
Én 2 éve vettem az edény készletemet. Az akkori legnagyobb szettet, de szakácskönyvet nem igazán kaptam hozzá, legalábbis nem hétköznapi recepteset. Amit már kinyomoztam a rántottcsirkehúst úgy kell csinálni, hogy Pl: a csirkecombokat kicsontozod bepanírozod és a lapos edény aljába teszel minden hús szelet alá 2 evőkanál olajat, előszőr megkapatod 2 perc alatt utna megfordítod a húst és lefeded és úgy sütöd tovább. A sűlt hús alá nem sok olaj kell, a húst fűszerezed esetleg előzőleg bepácolod, utána sütheted a saját eresztett levében megkell hogy sűljön. Igaz ezt még én sem próbáltam. Előkeresem a könyvecskét amit kaptam és írok ki belőle recepteket hátha sikerül valakinek valamit megcsinálni belőle.
Kísérletez hátha sikered lesz.
Almás süti receptje:
2 db kb 20-25 dkg alma, 5 dkg margarin,3-4 evőkanál cukor,
5 tojás, 5 ekanál liszt, 5 ekanál cukor, 1 vanillin cukor, 2 ekanál olaj.
A tojásokat kétfelé választom, a fehérjét felverem keményre, bele az 5 kanál cukrot és a vanillin cukrot (én a cukrokat is a fehérjébe szoktam keverni), aztán a sárgáját keverem bele a kemény habba utána a lisztet (ezeket már kanálal keverem belen nem használom a habverőt így nem töröm össze a fehérjét).
A lapos lábasunkat elkezdem melegíteni az aljába öntök kb 3-4 ekanálnyi cukrot, ezt elkezdem karamelizálni, (de figyeljetek oda ne legyen túl sötét a cukor) amikor már olyan aranybarnás talán kicsit sötétebb akkor teszek bele kb 5 dkg-nyi rama margarint, erre az alma szeleteket, és végül a piskóta tésztát, ráteszem a fedőt és a kisgázrózsámon kezdem el nagylángon sütni, amikor már a jelzőnk a zöldben az első pirosig ér akkor lecsavarom a legkissebb lángra és ott sütöm míg a 3. piros vesszőig nem jut. Közben a fedőt folyamatossan törölgetem, mert az edényben keletkező gőz a fedőn csapódik le és ezt már nem kell megengedni vissza folyni a tésztára.
Kellemes sütögetést kívánok mindenkinek. :)
Segítséget kérek sült krumpli sütéshez, ti hogy szoktatok sütős lapos edénnyel krumplit készíteni?
Kétszer sütöttem eddig, inkább főt mint sült krumpli lett és teljesen fehér maradt.
Nagyon köszi a recepteket, ki fogom próbálni őket.
Nekem sajnos nincs serpenyőm és gyorsfőzőm sem, viszont amim van, abban imádok főzni. Sőt: a férjem is szereti a benne főtt kaját és a haveroknak ajánlgatja, hogy mennyire jó...
Szia!
Írtam néhány receptet a fórumra. A palacsinta sütő tényleg nehéz, de annál könnyebb benne a sütés. Felforrósítod a serpenyőt 1 kávéskanálnyi olaj a tészta alá féllángon mehet a sütése a tésztának. Minden második pali alá kell csak olaj. Én imádok benne sütni palit, mert ebben még cukros palacsintát is csinálhatok, a többi serpenyőmben nem sikerült édes tésztás palacsintát sütni.
Babgulyás
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- ˝ kg szárazbab
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 db zeller
- ˝ csomag petrezselyemzöld
- 30 dkg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény, vegeta
- 1 kávéskanál őrölt paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés: Üresen az edényt feltesszük a tűzhelyre melegedni, egy vízpróbával ellenőrizzük a hımérsékletet és az üres edénybe beletesszük az összekockázott marhalábszárat. A Zepter hússütés módszere szerint megpirítjuk a húst, pirítás után az összezúzott fokhagymát és vöröshagymát ráhelyezzük, majd rátesszük a fél kiló megmosott szárazbabot, a fűszereket, a sűrített paradicsomot és a zöldségeket (egészben).
Felöntjük a megadott jelzésig vízzel és ráhelyezzük a gyorsfőző fedőt. A gyorsfőző szelep felemelkedésétől számítva 29 percig főzzük. Megvárjuk amíg a nyomás csökken az edényben, majd levesszük a fedőt az edényről. Gulyásunkat díszíthetjük tejföllel, petrezselyemzölddel és utána fogyaszthatjuk.
Rizses hús
Hozzávalók:
- 2 kg hús (comb, pulyka, csirkemell) apró kockákra vágva
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 szál sárgarépa karikákra vágva
- 1 szál fehérrépa karikákra vágva
- zöldborsó
- petrezselyem felaprítva
- 1 bögre rizs
- 1-2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom, vegeta, pici bors, kömény
Elkészítés: Az edényt felmelegítjük, beletesszük az apróra vágott húst, majd folyamatos
kevergetés mellett a húst kifehérítjük. Teljes energiával dolgozzunk. Hozzátesszük a
vöröshagymát, fokhagymát, petrezselymet, zöldségeket, a rizst, és a főszereket, végül 1 bögre
vizet. Azonnal lezárjuk a gyorsfızı fedıvel. Amíg a szelep fel nem jön, addig teljes lánggal
dolgozunk, utána visszavesszük az energiát a minimumra, és 8 percig fızzük. Egy perccel
sem tovább. Utána megvárjuk míg a szelep visszaesik.
Rakott krumpi receptje én is nem régen lestem ki egy másik fórumról.
A zepter lábasomat vékonyan kivajaztam. Aljára ment, a megmosott, meghámozott, felkarikázott (kb. fél cm-esekre) krumplit. Rá tettem egy kis mexikói fűszerkeveréket, hagyma karikát, virslit, tojást, füstölt bordaporcot, tejfölt bekevertem a darát paprikával, majd ezt megismételtem és krumplival zártam le. A krumplira tettem még tejfölt és sajtot. Közepes lángon az első piros jelig melegítettem, aztán a legkisebb lángon takarékon hagytam az utolsó pirosig, a következő sáv közötti részen 20 percre. Mikor kinyitottam már puha volt, javaslom ezt ellenőrizni a krumplin. Ekkor tettem még rá sajtot és betettem a sütőbe grillre, így rápirult a sajt.
Szerbusztok
Tegnap a wokban, sütőtököt főztem, azért írom hogy főztem mert egy kicsi vizet is öntöttem alá, hogy a párába főjön meg, tehát, feldaraboltam olyan 2-3 íjnyi vastagokra 6-7cm hosszúra én bele raktam kettő kisebb méretű tököt darabolva, ha egymásra mennek mert sokat raksz bele, az sem baj mert úgy is forgatni kell néha.nagyon gyorsan megpuhul, de előtte tudod fel kell forrósítani az edényt, amikor megpuhult, akkor kiszedtem egy tepsire, és egy pici cukorral megszórtam, de ha jó édes akkor nem kell. Az igaz hogy egy picit vizenyősebb marad mint ha tepsibe sütöd, de nekem a családom azt mondta, hogy ne rakjam be még egy kicsit átsütni, azaz a vizet kisütni, mert így is nagyon finom. ki hogy szereti. nem mértem le az időt, de legközelebb lemérem hogy meddig sütöttem. Nagyon örülök neki hogy kipróbáltam, mert eddig azért nem sütöttem mert, órákig vacakoltam vele, és még le is égett az alja.