Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Vörösboros vaddisznó pörkölthöz bográcsban hogy pácoljam a húst? Elkészítése? fórum

Vörösboros vaddisznó pörkölthöz bográcsban hogy pácoljam a húst? Elkészítése? (tudásbázis)


2009. aug. 6. 23:13

A pácolás:

Egy akkora edényt készítünk el, amelybe belefér a pácolásra kerülő hús és a páclé úgy, hogy a húst teljesen ellepje és a pácolás során, a húst forgatni tudjuk.

Egy jókora fazékba annyi vizet öntünk, amely elegendő, hogy az elkészült páclé a húst teljesen ellepje. Apró karikákra vágott fehér-és sárgarépát, gyökeret, vöröshagymát, fokhagymát, valamint egész fekete borsot, borókabogyót, babérlevelet teszünk a vízhez. A hús mennyiségétől függően ecettel, citromlével vagy tárkonyos ecettel ízesítjük. Nem kell túlzásba vinni!

Ezt a keveréket jól összefőzzük, ami azt jelenti, hogy a forrástól számítva 15-30 percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni, ezután az adalékokkal együtt az elkészített edénybe, a pácolásra kerülő húsra öntjük. Ügyeljünk arra, hogy a húst jól ellepje, mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul. A páchoz sót nem teszünk, mert a hús elveszíti eredeti színét. Hűvös helyen érleljük néhány napot, többször megforgatva-locsolva, hogy mindenhol egyenletesen érje a páclé és a fűszerek aromája jól átjárja.

Pácolás után, a húst lemossuk hidegvízzel, de ne áztassuk.



Vaddisznó vörösborban


1 kg vaddisznóhús, 5 dkg zsír, 3 nagy fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 babérlevél, só, száraz vörösbor.

A zsírban aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát, majd beleforgatjuk az inaitól megtisztított, felkockázott vaddisznóhúst. Sózzuk, majd időnként kevergetve saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, rászórjuk a pirospaprikát. Beletesszük a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára pároljuk. (fél deci bornál többet soha ne tegyünk bele). Ekkor belekarikázzuk a paprikát, a paradicsomot és beletesszük a zúzott fokhagymát.

3. tunkov (válaszként erre: 2. - Tunkov)
2009. aug. 6. 11:18
És persze a paradicsom, paprika is hozzáadódik még.
2009. aug. 6. 11:17

Bográcsban ajánlanám.

Ugyanúgy kell készíteni mint a sima pörköltet, de szoktam hozzá rakni még borókabogyót, szegfűborsot, babérlevelet, kevés mustármagot, zúzott fokhagymát. Ja és én száraz fehérborral készítem.

2009. aug. 6. 11:01
Vörösboros vaddisznó pörkölthöz bográcsban, hogy pácoljam a húst? Elkészítése?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook